FeminismGenusTechnology

Hail to the Queen – intervju med Simone Giertz

Simone Giertz är en svensk uppfinnare, YouTubestjärna, och drottning av fantastiska (om än något opraktiska) robotar. Vad sägs om en robot som matar dig med flingor? Eller tvättar ditt hår? Eller väcker dig genom att slå dig i ansiktet med en gummihand? Med tanke på att flera av Simones videor har blivit virala, har många av er har förmodligen sett någon av dessa skapelser på Simones youtubekanal (eller i en gif helt tagen ur sitt sammanhang i ett random inlägg på buzzfeed).

Enligt fanmailen vi får är vi Skepchick satanister som avgudar vår översteprästinna Rebecca. Mitt sekretessavtal förbjuder mig från att vare sig bekräfta eller förneka detta, men det jag KAN berätta är att vi på Skepchick älskar Simone Giertz lika mycket som vi älskar underliga robotar, och idag har vi den stora glädjen att presentera en intervju vi gjort med Simone. (Observera att vi inte kommer ställa frågor om hur man får in fler kvinnor i teknikbranschen, eftersom Simone får den frågan lika ofta som hon får frierier i kommentarsfälten.)

Jag märkte att ganska många personer kommenterar dina videor genom att fria till dig. Tar du det som en komplimang, eller känns det bara konstigt?
Både och. Tycker att det är trist att många bara är intresserade av det jag gör för att de ser mig som potentiell partner. Men tar hellre frierier än hat alla dagar i veckan.

Du har sagt i tidigare intervjuer att du försöker att inte ge dig in i konversationer med obehagliga/elaka personer i kommentarsfälten. I vilken utsträckning tror du att du får den typen av kommentarer som en ren effekt av sexism? Gissningsvis skulle väl inte en manlig robotmakare få lika många förslag om att bygga en robot med en dildo på?
Tycker att elaka kommentarer får alldeles för mycket uppmärksamhet. Majoriteten av kommentarerna jag får är hur fina som helst, och jag fokuserar alltid på dem. Det är framför allt utanför min YouTube-kanal, på ställen som 9gag och Unilad, som jag stöter på grejer som “det här är vad som händer när kvinnor försöker leka ingenjörer” och X antal kreativa sätt man kan ha sex med robotarna jag bygger.

Har du någon särskild källa till inspiration för nya robotar?
Tristess. Prokrastinering. Missriktad kreativitet.

Har du misslyckats någon gång? Har du någon robot som aldrig blir klar?
Vet inte om jag misslyckats per se, handlar mest om att jag tappar intresset för vissa projekt innan jag hunnit klart.

Har du kommit på någon lysande idé till en robot som du sen inte genomfört av ren självbevarelsedrift/rädsla för att den faktiskt skulle kunna göra illa dig på riktigt? Har du haft några olyckor under inspelningarna?
Hm. Det var väl hårklippnings-dronen. Hade ursprungligen tänkt att den skulle klippa mitt hår och att jag skulle ha en peruk med en hjälm och skyddsvisir. Strök den idén ganska snabbt.

Har du byggt någon robot som blivit så användbar att du faktiskt använder den till vardags?
Nja. Jag använde iPhone-skalet med armar ett tag, men det var främst för att jag inte fick loss det från min mobil. Var tvungen att klippa upp skalet och sen bända av det med en plastkniv.

Tror du att människor kommer att skapa artificiell superintelligens? Tror du att det kommer att få huvudsakligen positiva eller negativa effekter för mänskligheten?
Tror att det redan håller på att hända och att det kommer vara huvudsakligen en positiv utveckling.

Tror du att en tillräckligt avancerad robot kan utveckla ett medvetande och en personlighet?
Ja, men inte nödvändigtvis på samma sätt som människor.

Du har ju en naturvetenskaplig utbildning och är aktiv i ett naturvetenskapligt fält, medan din mamma är programledare för ett tv-program om övernaturliga fenomen, något många ser som ovetenskapligt. Har du själv några tankar kring övernaturliga fenomen, som spöken och andar?
Svår fråga. Jag beundrar mamma för att hon gör det hon tror på, och jag vet att de inte fuskar. Men nej, jag tror inte nödvändigtvis på spöken och andar.

Dina robotar känns ofta som något ur en science fiction-vision från 60-talet. Din fling-upphällarrobot och din läppstiftsrobot hör liksom ihop med månbaser och flygande bilar. Varför blev inte de där visionerna verklighet? Varför sitter vi inte i en flygande bil medan vi blir sminkade av en robot? Har folk idag inte tillräckligt med fantasi? Spenderar vi för mycket tid på sociala medier? Med andra ord – varför har vi inte fler robotar i vardagen? Och varför har vi inte flygande bilar än?
Tror vi bara gav oss själva en för tight deadline.

Du jobbar i ett väldigt mansdominerat fält, hur har det påverkat din arbetssituation och det du skapar? Utöver att alla förmodligen frågar dig ”hur ska vi få in mer kvinnor i techbranschen”?
Inte så mycket egentligen. Annat än att jag får väldigt mycket fler kommentarer om min röv än mina manliga kollegor.

Vissa av de som kommenterar på dina videor kritiserar dig för att du inte ”gör något meningsfullt”. Vad tänker du om det? Varför är det mer provocerande att du lägger tid och energi på att bygga mer eller mindre användbara robotar, än t.ex. att Pewdiepie lägger samma tid och energi på att spela spel? (Och finns det en genusfaktor? Måste. Fråga. Om. Genus.)
Tycker att det är intressant att det av någon anledning känns okej att spendera en kväll på att scrolla på Instagram, men att när man spenderar tid på något som att bygga en robot så måste man plötsligt ha en anledning till varför man gör det. Jag tycker att skapande är ett syfte i sig själv och att vad man faktiskt bygger är tämligen irrelevant. Tror att det handlar om vad man ser som arbete och fritid. Spela spel: fritid. Bygga grejer: arbete, därav måste man ha ett mål med det.

Apropå Pewdiepie: i sitt sommarprogram pratade han om att unga hör av sig till honom om att de är glada att de har honom som förebild på internet. Har du fått liknande kommentarer?
Ja absolut. Är konstigt det där när folk ser upp till en, är inte direkt som att någon skickar ett kontrakt med en manual på hur man är en bra förebild. Men hoppas att folk kan plocka vissa bra delar och lämna resten.

Och slutligen: borde inte P1 verkligen ge dig ett sommarprat nu?
Haha! Har det på min bucketlist. Kanske nästa år.

 


Fotot är taget från Simones hemsida.

Previous post

Möglig argumentation mot mögel som mat

Next post

Gästinlägg: Dåligt betyg till föreläsning om transvård för barn

homelessclubkid

homelessclubkid

Homelessclubkid is the Captain of Swedish Skepchick. She's also a vegan skeptic who loves cats, books, and cosmology.

No Comment

Leave a reply