FeminismPolitik & SamhälleSkepticism

Kära Dawkins, transkvinnor ÄR riktiga kvinnor.

Richard Dawkins är känd för många saker. Böcker om ateism, sin särställning som framstående evolutionsbiolog… och författare till en rad bisarra utspel på twitter. När jag fick höra att Dawkins gjort bort sig igen undrade jag direkt vilken minoritet eller socialt utsatt grupp som hade fått en släng med Den Skeptiska Sleven.  Den här gången är det transkvinnor som får en verbal spya över sigRichard_Dawkins_on_Twitter___Is_trans_woman_a_woman__Purely_semantic__If_you_define_by_chromosomes__no__If_by_self-identification__yes__I_call_her__she__out_of_courtesy__

Tack ock lov stod Dawkins inte oemotsagd. Journalisten och aktivisten Paris Lees skrev några bra svar, t.ex. det här.

Paris_Lees___ParisLees____Twitter

Och det här: Paris_Lees___ParisLees____Twitter 2Om spydigheter inte riktigt är din grej länkade hon även till en artikel i New York Times, där artikelförfattaren förklarar varför det inte är så simpelt som att XX= kvinna och XY=man. (Något Dawkins som biolog för övrigt borde känna till, tycker jag.) Här kan du läsa artikeln.

En av anledningarna till att vissa människor har svårt att acceptera transkvinnor som “riktiga” kvinnor skulle kunna vara att man i media ofta pratar om att en transkvinna “föddes som man” eller “var man” i visst antal år. Mari Brighe, som bloggar på Trans.Nerd.Feminist, har skrivit en jättebra artikel om problemet.

Dawkins själv hävdar att han inte menade något illa, att han bara ville diskutera den semantiska betydelsen av ordet “kvinna”. Som om det inte låg någon värdering alls i att säga att någon inte är en “riktig” kvinna. Stephanie Zvan på FTB har skrivit om varför det är vansinnigt att påstå att det bara är en semantisk diskussion.

Att börja en mening med “jag är inte rasist, men” gör inte ditt uttalande mindre rasistiskt. Att avsluta en förolämpning med “jag skämtade ju bara!” gör inte att skällsord och nedlåtande kommentarer blir roliga och slutar göra ont. Och att hävda att du bara ville ha en semantisk diskussion gör inte din transfobi mindre tydlig eller mindre illaluktande. Skit är skit, även om du försöker vifta bort ångorna med en ordbok.

/Homelessclubkid

P.S. Aleksa Lundberg har skrivit en bra artikel i Ottar om att vara en riktig transkvinna. Läs den. D.S.

 

Previous post

Om kritik mot läkemedelsindustrin

Next post

Skeptiska snabbisar 5/11

homelessclubkid

homelessclubkid

Homelessclubkid is the Captain of Swedish Skepchick. She's also a vegan skeptic who loves cats, books, and cosmology.

No Comment

Leave a reply