SkepticismVetenskap

Fråga Skepchick: Kommer mina barn att ärva DNA från alla mina ex?

Jag fick en fråga på internet häromdagen. Eftersom att reda ut missförstånd kring biologi är bland det bästa jag vet  tänkte jag besvara det hela lite mer publikt. Har du en fråga om biologi som du vill att Skepchick svarar på? Hör av dig! Kontaktformulär hittar du till höger.

Fråga: Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta! För ett tag sedan läste jag om en studie om hur vi kvinnor “behåller” lite DNA från alla män vi har haft samlag med, och att detta DNA sedan kan överföras till våra barn. Är detta sant? I sådana fall skulle inte bara min nuvarande man vara far till barnet, utan även mitt ex, den otrogne knölen!
Orolig blivande mamma

Svar: Kära oroliga blivande mamma! Du behöver inte vara orolig. I alla fall inte för att den otrogne knölen till ex skulle vara delvis far till ditt väntande barn.

Hela påståendet kommer sig av en studie [1] på flugor där man delat in honor som ännu inte var könsmogna, så att befruktning inte kunde ske, i två grupper. Honorna i första gruppen (Grupp 1) fick sedan para sig med en stor hane medan honorna i den andra gruppen (Grupp 2) fick para sig med liten hane.

Drosophila_repleta_lateral

 

Efter att honorna blivit könsmogna vände man på steken och lät honorna från Grupp 1 para sig med en liten hane, medan honorna i Grupp 2 nu fick para sig med en hane modell större. När man tittade på ungarna som blev resultatet av parningen såg man något intressant! Honorna från Grupp 1, som först parat sig med en stor hane för att senare befruktas av en liten hane, fick större ungar än honorna från Grupp 2! Och detta trots att honorna från Grupp 2 faktiskt befruktades av en hane modell större!  Alltså verkade det som att den första hanen hade ett finger med i spelet (eh, den liknelsen kanske inte var klockren här) när det gällde storleken på ungarna.

Eftersom man inte kunde se samma effekt när de ej könsmogna honorna bara fick umgås med hanar, helt kyskt och utan att parning skedde, spekulerade forskarna i om den effekt man såg berodde på några faktorer i sperman hos de första hanarna som påverkade äggen hos flughonorna.

MEN detta var som sagt flugor. Forskarna själva konstaterar att vi inte kan dra några slutsatser om hur detta fungerar hos människor utan att först testa på en art som är mer lik oss, till exempel möss. Det finns vissa indikationer på hur spermasammansättningen (alltså inte bara spermierna, utan resten av innehållet) hos pappa hamster påverkar  miljön i livmodern och därmed förutsättningarna för hamsterembryona att växa [2,3].

Sist men inte minst vill jag påpeka att det inte är någon nyhet att även miljöfaktorer påverkar DNA:t i såväl äggcellerna som det växande fostret. En kvalificerad gissning är att framtida människoungar påverkas betydligt mer av andra miljöfaktorer än mammas före detta partners sperma.

Så kära blivande mamma. Det du möjligtvis kan oroa dig för, om du tycker det är kul, är dålig vetenskapsjournalistik och journalister som vill överdriva resultat för att generera lite uppmärksamhet.

[1] Crean et al. Ecology letters (2014) 17:1545-1552, http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ele.12373/epdf
[2] Chow et al Anatomy and embryology (2003)
[3] Robertson,   Cell and tissue research (2005) 332:1 page 43-52

Previous post

Skeptiska snabbisar 13/10

Next post

Genforskning eller genusforskning? Om konsten att välja rätt utbildning

Christine

Christine

Molekylärbiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Vetenskapsbejakare snarare än skeptiker. Återfinns periodvis också på gensvar.wordpress.com @tankeexperiment på twitter.

No Comment

Leave a reply