Skepticism

Ny skepchick

Hejsan!

Som ny bloggare på skepchick tänkte jag introducera mig själv lite kort.

Jag brinner för vetenskap i alla dess former. Det sägs att alla barn går igenom en ”vad är det?” och ”varför?” fas – men man kan gott säga att jag alldrig växte ifrån den. Som disputerad biolog så hamnar jag automatiskt i facket “naturvetare”, men mina intressen är inte begränsade till mitt specialområde – Biologi – utan vetenskap i alla dess former och uttryck. Fascineras även av feminism, religion, spiritualism m.m. Detaljerna i intressesfären kan variera men kärnan kvarstår. Det innebär att ni kan förvänta er en hel del om vetenskap vs pseudovetenskap (och gråzonen däremellan), forskning, vardagslivet som forskare, feminism och kreationism av mig i framtiden.

Som ny skribent på en sida som den här så känns det naturligt att skriva om när,varför och hur jag blev en skeptiker. Men jag tror inte jag kan göra det. Jag försöker lista ut det, tänka tillbaka. Men jag misslyckas kapitalt. Det är svårt att säga att en eller få enstaka incidenter ”gjorde” mig till skeptiker. Det här nog ihop med den där aldrig ifrånvuxna ”varför?” fasen. Skepticism är för mig en del av vardagslivet och vetenskapen. Frågorna ”Varför?”,  ”Hur?”, ”Säger vem?” är helt enkelt alltid aktuella. Just de frågorna gestaltar nog min syn på vad skepticism är, det är ett ifrågasätta och granska fakta och källor. Så i brist på vad som gjorde mig till skeptiker så kan jag dela med mig vad jag minns av första gången jag blev kallad skeptiker. Det var nog när jag gav mig in i debatter religion, magi och spiritualism. Jag minns än mitt tonåriga jags förvåning:

Vad menar du med ”var inte så skeptisk”? Är inte alla skeptiska till mysko påståenden någon som känner någon säger? Som t.ex. heliga staty A vid stad B gråter tårar av blod? Och varför låter det som det är något fult när de kallar mig det?

Sen dess kan man väl säga att jag har omfamnat termen – och är stolt när jag blir kallad skeptiker (helt oavsett avsändarens intentioner). Men jag undrar fortfarande varför det så ofta anses vara negativt att vara skeptisk, och i förlängningen skeptiker. Jag ser fram emot att numera kunna kalla mig inte bara skeptiker utan även skepchick, och att få blogga här på skepchick.se

Previous post

"Barnmorskemålen" -en del av anti-abortrörelsens strategi

Next post

Snabbisar vecka 39

Genotype

Genotype

Evolutionsbiolog med passion för vetenskap och debatt. En sökare sen barnsben, som nog alldrig växte ifrån ”varför?” fasen i hennes utveckling. Bland mina intressen finns biologi, evolution, medicin, spiritualism, religion, feminism, vetenskap vs pseudovetenskap och mycket mera...

No Comment

Leave a reply