Livsåskådning & ReligionPolitik & SamhälleSkepticismVetenskap

Skeptiska snabbisar: vad kan man göra för Daesh-offren?

Att terrorgruppen IS/Isis/Daesh överträffar sig själva i grymheter är antagligen inget vi på Skepchick behöver tala om.

Tyvärr är det väldigt, väldigt svårt att påverka situationen som privatperson här i Sverige. Men det finns trots allt några saker man kan göra.

En liten form av vardagsaktivism är att benämna terrorgruppen Daesh, och inget annat. Detta är ingen stat, och vi bör inte ge terrorister legitimitet som sådan. Dessutom drar sig inte terroristerna heller för att mörda andra islamister som inte bekänner sig till just Daesh lära, ej heller från att mörda muslimer. Med andra ord: Säg Daesh.

En annan väldigt enkel sak att göra såklart att sprida artiklar, och på så visa att det här är en fråga man bryr sig om. Huruvida detta kan göra någon konkret skillnad i det långa loppet kan såklart diskuteras, men det kan i alla fall vara ett sätt att få andra att få upp ögonen.

Det enklaste sättet att påverka är annars att hjälpa andra att hjälpa (även om Daesh inte direkt gjort sig kända för att vara vänligt inställda mot hjälparbetare)

Steve Maman arbetar med att köpa loss flickor och kvinnor som säljs som slavar av Daesh.
Läs mer här och stöd projektet här (på den senare sidan finns även en FAQ). Observera att trots namnet räddar organisationen kvinnor/flickor oavsett ursprung.

Support Kurds i Syria samlar in pengar för att återuppbygga Kobanê, här.

Rojavakommittéerna arbetar med att bygga upp Kobanê. Stöd dom här, och deras twitter finns här.

För dig som vill engagera dig för de som faktiskt lyckats fly (från Daeshs terror, eller från andra svåra omständigheter) och kommer hit har Röda Korset projekt ett projekt kallat Integration i praktiken, för att ge asylsökanden meningsfulla aktiviteter, möjlighet att lära sig svenska och tillgång till relevant vård. Mer om projektet hittar du här.

Uppdatering 150830: Kvinna till Kvinna stöder kvinnor i krigsdrabbade områden och enligt uppgift engagerar de sig i de områden där människor drabbas av IS’ terror.

Fyll gärna på med fler förslag på ändamål att stödja eller projekt att engagera sig i!

 

 

 

 

 

Previous post

Skeptiska snabbisar 20/8

Next post

Metodologi och källkritik -inte bara i extremfall

skepchickse

skepchickse

Skepchick.se:s adminkonto. Används för gästinlägg och skeptiska snabbisar.

No Comment

Leave a reply