Skepticism

En tur längs Höga Kusten, del 2: Död ved och Strandtrav

Idag fortsätter vi med lite bildvisning från Skepchicks egen biologinörd, naturälskare och egen skogsmulle Christine. Del 1 hittar ni här!

En del av er kanske undrar vad detta har med skepticism, feminism och annat som vi bloggar om här på Skepchick? Svaret är att det har i högsta grad med vetenskap att göra! Som forskare vill jag att människor ska intressera sig för vetenskap och forskning, och som (molekylär)biolog slår mitt hjärta såklart extra hårt för natur, biologi och hälsa. Jag vill visa upp hur otroligt vacker och häftig naturen kan vara, och kanske inspirera andra. Naturvetenskap är inte torrt och tråkigt, det är vackert och upplevelserikt.
Så oroa er inte, Skepchick kommer inte förvandlas till en reseblogg eller blogg för privata semesterbilder! Däremot så hoppas jag att kunna bjuda på fler bilder i framtiden.

När vi avslutade förra inlägget var vi kvar i Herrgårdsparken vid Köpmanholmen. Och där ska vi fortsätta!

Jag blir alltid glad när jag ser döda träd. Varför då kan man undra? Jo, för att de, namnet till trots, sjuder av liv! Den utgör växtplats för mossor, lavar och svampar. I håligheterna bor insekter som utgör mat för många fåglar. Nu för tiden är det ganska sällsynt med död ved, eftersom de flesta träd avverkas innan de dör en naturlig död. Många av de arter som på något sätt är beroende av död ved är därför sällsynta eller utrotningshotade. Detta har man blivit mer medveten om under senare år, så ofta lämnar man kvar ett par trädstammar när man hugger ned skog. Om du besöker ett kalhygge så kan du se det själv!

Dött träd1

Ett hem för allehanda småkryp, mossor och lavar tillika matplats för fåglar.

Dött träd 2

De här träden återfinns alla i Herrgårdsparken, där man har satsat på att behålla gamla, döda träd för att ge sällsynta arter en chans. Ett fint initiativ!

Något som också är kul är att hitta sällsynta arter av vilket slag det vara månde. Ute vid undersköna kuststräckan Rotsidan hittade jag denna skönhet:

Strandtrav2

Strandtrav

Strandtraven, som är namnet på skönheten, växer här i Sverige bara vid Ångermanlands kust och blommar under juni-juli.

Vi tar några bilder till på den, va?

Strandtrav 2

Strandtrav och horisonten vid Rotsidan.

Strandtrav 3

Strandtrav.

 

Läs mer om Strandtraven här.

Rotsidan är för övrigt väl värd ett besök om man har vägarna förbi Höga Kusten. Hela kuststräckan är 4 km lång, och består av stenhällar som slipats av vågorna. I klippskrevorna växer förutom strandtraven, enstaka blåklockor, ljung, mossa och andra växter som kan stå emot det vindpinade klimatet. Lite längre upp växer små låga granar och tallar. Skeptiker anklagas ibland för att inte förstå sig på andliga värden, men tro mig, att gå längs dessa klippor som finslipats av väder och vind, se horisonten och inse hur liten man trots allt är -ja, det är en meditativ upplevelse.

Rotsidan

En bit av den vidsträckta Rotsidan.

En växt det också fanns gott om vid Höga Kusten var strandärt. Till skillnad från strandtrav är den inte särskilt sällsynt, den växer längs med hela kustlandskapet. Men visst är den vacker?

Strandärt 1

Strandärt vid Bönhamn, 23 juli 2015

Strandärt 2

En närmare bild på strandärt.

 

Jag tänkte att vi skulle avsluta den här lilla bildsviten med en bild från fiskeläget Norrfällsviken. För att den är vacker, helt enkelt:

Träd o båt

(Samtliga bilder i det här inlägget är tagna av Christine, och får inte användas utan tillstånd)

 

Previous post

En tur längs Höga Kusten, del 1

Next post

Skeptiska snabbisar 8/8

Christine

Christine

Molekylärbiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Vetenskapsbejakare snarare än skeptiker. Återfinns periodvis också på gensvar.wordpress.com @tankeexperiment på twitter.

No Comment

Leave a reply