AlternativmedicinPseudovetenskapSkepticismVetenskap

Skydda dina djur från både fästingar och pseudovetenskap!

På senaste tiden har jag lagt märke till att det finns ett stort område där pseudovetenskapen härjar ovanligt fritt även bland människor som annars inte brukar falla offer för den. Vissa godkända produkter har så krystade (och helt påhittade) verkningsmekanismer att man tappar hakan. Jag pratar om fästingskydd för djur.

En vän som jobbar i zoobranschen säger att det idag finns två läger hos djurägarna: det ena litar på vetenskapligt beprövade produkter, medan det andra vägrar använda något annat än “naturliga” preparat till sina djur.

De flesta djurägare vill säkert sina djur väl, men den välviljan kan slå väldigt snett. Okunskap och rädsla får djurägare att välja ett “giftfritt” alternativ till produkter som i ovanliga fall kan ha jobbiga biverkningar. Det låter ju förstås bra i teorin, men i praktiken är det “naturliga” preparatet förmodligen mer eller mindre verkningslöst.

Exempel på fästingskydd som inte skyddar:

"Åh nej, inte pseudovetenskap nu igen!"

“Åh nej, inte pseudovetenskap nu igen!”

Tic-Clip – det må se ut som en vanlig nyckelring i plast, men tillverkaren utlovar “en revolutionerande metod för att skydda ditt husdjur från fästingar och loppor”. Okej…så vad är det för revolutionerande, giftfri, 100% säker metod de har hittat? Håll i hatten nu: Det är nämligen så att Tic-Clip är laddad med bioenergi som stöter bort skadeinsekter! I shit you not. Om det inte funkar så är det inte för att du inte kan ladda en nyckelring i plast med magisk insektsavstötande “bioenergi”, utan för att ditt djur löper, medicinerar eller är sjukt. Tillverkaren tillägger även att Tic-Clips funktion är “lite abstrakt jämfört med traditionella insektsgifter”. Lite abstrakt…eller helt påhittad.

Bärnstenshalsband – “När bärnstenen rör sig mot hundens päls så uppstår den statiska elektricitet som fästingarna inte tycker om.” Alltså nej…bara nej. Tillverkaren lämnar inga garantier för att det funkar, eftersom det inte funkar på “vissa” hundar. Återigen: verkar inte det verkningslösa halsbandet är det inte produkten det är fel på, utan ditt djur. Bara så du vet.

Vitlök i hundmaten – det här är direkt farligt. Seriöst, låt bli att ge dina djur vitlök. Vitlök är giftigt för både hundar och katter, och de bör absolut inte äta det.

"Jag vill inte ha vitlök!"

“Jag vill inte ha vitlök!”

Alla fästingmedel som säljs på apoteket är verksamma på fästingens nervsystem. Liksom de flesta läkemedel är de giftiga även för djur och människor om de används fel eller ges i för höga doser, men alla är välbeprövade och har använts länge. Risken att djuret drabbas av svåra biverkningar är väldigt liten.

Att inte använda sig av ett effektivt fästingskydd utsätter djuret för onödiga risker. Anaplasmos (fästingfeber) är den vanligaste fästingsmittan, men Borrelios och TBE (fästingburen hjärninflammation) förekommer också. Inte alla fästingar är smittbärare, men fästingperioden i Sverige sträcker sig från mars till november, och djur som vistas ute löper stor risk för att drabbas förr eller senare. Hundar som drabbas av anaplasmos får i början influensaliknande symptom, som sedan kan utvecklas till allvarliga neurologiska problem. Obehandlad kan anaplasmos vara dödligt. Borrelios ger vaga symptom som hälta, trötthet, feber och svullna lymfnoder. TBE hos hundar är ovanligt, men leder i värsta fall till förlamning och död.

Jag vet att det finns hundägare vars hundar blivit akut och livshotande dåliga av apotekets fästingmedel. Jag menar inte att förminska det lidandet, men det är viktigt att tänka på att risken för att djuret blir sjukt av fästingbett är mångfaldigt större än att djuret får en allvarlig biverkning.

Kom ihåg att inget fästingskydd är 100% effektivt. Kolla igenom djurets päls varje  kväll och ta bort de fästingar du hittar! Ju kortare tid fästingen får sitta, desto mindre risk för infektion.

Charlie

Previous post

Skeptiska snabbisar 18/5

Next post

Skeptiska snabbisar 24/6

homelessclubkid

homelessclubkid

Homelessclubkid is the Captain of Swedish Skepchick. She's also a vegan skeptic who loves cats, books, and cosmology.

No Comment

Leave a reply