Feminism

”Kvinnor förtjänar bättre” eller ”Ulven i fårakläder”

”Kvinnor förtjänar bättre än abort” är rubriken på en artikel skriven av anti-abortorganisationen Ja till Livet i den kristna tidningen Dagen. ”Kvinnor förtjänar bättre” är också en hashtag på twitter som Ja till Livet har lanserat. Själva meningen är direkt snodd från den amerikanska anti-abortorganisationen Feminists for Life (ja, du läste rätt, men oroa dig inte det är samma gamla vanliga anti-abortpropaganda som annars), men idén att kvinnor förtjänar bättre än att ha rättigheter är gammal som gatan.

Feminists for Life

Feminists for Life’s logga. Lägg märke till deras slogan!

När kvinnlig rösträtt diskuterades framfördes åsikten att kvinnor inte borde få rösträtt för att vi borde skyddas från den hårda och jobbiga politiken. Visst förtjänar kvinnor bättre än att behöva sätta sig in i politikens alla svåra frågor, och visst förtjänar kvinnor bättre det hårda politiska livet?

Några årtionden senare hette det att kvinnor inte ska behöva yrkesarbeta, för visst förtjänar vi bättre än så?

Jag har också hört kvinnoprästmotståndare säga att kvinnor har en unik relation med Gud, som skulle förstöras av prästvigning. Kvinnor förtjänar bättre än att få tillgång till prästämbetet!

Naturligtvis är det oklart hur kvinnors situation i praktiken blir bättre av fråntas möjligheten att kunna påverka politiska beslut eller möjligheten till självförsörjning.

På samma sätt är det rätt oklart hur en påtvingad graviditet skulle påverka kvinnors psykiska hälsa positivt (rent fysiskt är graviditet betydligt farligare än abort). Ja till Livet inte säger inte heller något om adoption. Förtjänar kvinnor bättre än de psyksika påfrestningarna som adoption innebär också?
Enligt organisationen de lånat rubriken ifrån, Feminists for Life, är svaret nej. Medan abort är enligt dom ett tecken på att samhället har misslyckats att tillgodose kvinnors behov som föräldraledighet, dagis, möjlighet att kombinera utbildning med barn, är adoption däremot är idel solsken och blommor och ett ”stärkande alternativ för kvinnor”. Inget prat om misslyckande och ej tillgodosedda behov när det gäller valet att adoptera bort ett barn inte! Kvinnor som sörjer ett bortadopterat barn förtjänar tydligen inte bättre.

Det är så uppenbart att snacket om att kvinnor förtjänar bättre bara är ett sätt att själva in ett kvinnofientligt budskap. En ulv i fårakläder, som det heter på ren svenska.

Previous post

Den rätta vägen - ett gästinlägg av Hanna Brus

Next post

The plural of "anecdote" is not "data"

Christine

Christine

Molekylärbiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Vetenskapsbejakare snarare än skeptiker. Återfinns periodvis också på gensvar.wordpress.com @tankeexperiment på twitter.

No Comment

Leave a reply