FeminismPolitik & SamhällePsykologiSkepticism

Gästinlägg: Sluta förlöjliga psykisk ohälsa!

Följande text är ett gästinlägg från Christine. Du hittar henne på Twitter här.

För ett par dagar sedan hade programmet Knyckare i P3 en vidrig lista på sin hemsida där de listade olika kända manliga författare som dött i cancer. Listan beskrev vilken sorts cancer författarna hade haft, och påstod att de fick cancer för att de var kränkta och bittra. Japp, ni läste rätt. En fruktansvärd, dödlig sjukdom reducerades av ett statsfinansierat program till kränkthet.

Knyckare i P3 listade också hur heroisk de manliga författarnas dödskamp var på en skala från 1-10. De flesta fick 0, för att de inte dog ”manligt nog” och dessutom hade några av dom lite larviga sista ord. ”Herre, hjälp min arma själv” –vad är det för larv när man är döende liksom?!

Författarna till listan tog ner den. På grund av den kritik dom fick. Inte för att dom insåg hur vidrig den var.
Från P3s håll har man inte gått ut med något uttalande om hur man kommer agera, ifall de som låg bakom kommer att få jobba kvar, eller om de på något sätt kommer utbildas i vad cancer faktiskt innebär.

Jag vet vad ni tänker. Detta KAN INTE vara sant. Och det är inte heller sant. Det som hände var istället följande:

För ett par dagar sedan hade programmet Knyckare i P3 en vidrig lista på sin hemsida där de listade olika kända manliga författare som tagit livet av sig. Listan påstod att de tagit livet av sig för att de blivit kränkta. Japp, ni läste rätt. Mycket svår psykisk ohälsa reducerades av ett statsfinansierat program till kränkthet.

Knyckare i P3 listade också hur heroisk de manliga författarnas självmordsmetod var på en skala från 1-10. De flesta fick 0, och förklaringen till varför berättas i raljerande ton. Dessutom hade några av dem lite larviga sista ord. ”Herre, hjälp min arma själv” –vad är det för larv när man mår så fruktansvärt dåligt att man överväger att avsluta sitt liv liksom?!

Författarna till listan tog ner den. På grund av den kritik dom fick. Inte för att dom insåg hur vidrig den var.
Från P3s håll har man inte gått ut med något uttalande om hur man kommer agera, ifall de som låg bakom kommer att få jobba kvar, eller om de på något sätt kommer utbildas i vad psykisk ohälsa och självmord faktiskt innebär.

Hur kommer man på tanken att ens fundera över att publicera en sådan vidrig lista? Hur kommer man på tanken att, som Emma Knyckare, i raljerande ton berätta om människors självmord i sitt radioprogam?

Är det extremt manshat? Kan vara, men jag tror inte att så är fallet. Om det bara var ett patologiskt manshat som låg bakom borde man ha insett att hånandet av psykisk ohälsa även skulle drabba kvinnor, och hittat ett annat sätt att håna författarna?

Jag tror dock att det till största delen beror på okunskap. Trots att psykisk ohälsa är relativt vanligt frodas fördomarna. Det är lika lätt att bota en depression själv som att bota cancer själv men fortfarande heter det att personer som mår psykiskt dåligt bara ska ta sig i kragen och rycka upp sig.

Omkring 1500 personer, de flesta av dem män, tar livet av sig varje år, men fortfarande är självmord tabu att tala om.

Det handlar också om hur man värderar olika typer av hälsa. Psykisk hälsa värderas lägre än fysisk. Alla förstår behovet av att ta smärtstillande mot ont i benet, eller insulin mot diabetes, men att ta anti-depressiva för att må bättre själsligt är att ”ta den enkla vägen ut” i mångas ögon (även om attityderna blivit bättre på senare år).

Det är förbjudet för icke-legitimerade sjukvårdspersonal att behandla svåra fysiska sjukdomar, medan det inte finns några begränsningar för vilka som får vårda svårt psykiskt sjuka. Psykiskt sjuka anses alltså inte värda att skyddas av lagen mot kvacksalvare.

Att dessa attityder finns i samhället i stort fråntar dock inte de personer som stod bakom den äckliga självmordslistan från eget personligt ansvar. Den är, och förblir, ett fasansfullt övertramp och ett hån mot alla de som mår eller har mått dåligt, likaså de som förlorat en familjemedlem genom självmord.

Och det här med genusaspekten av listan? Nu vet jag inte vilka politiska ståndpunkter personerna bakom listan har, men om jag någonsin ser Emma Knyckare, eller någon annan som stod bakom listan, i ett feministiskt sammanhang så LOVAR jag att göra allt jag kan för att få henne/dem avhysta därifrån. Personer som anser att psykisk ohälsa, depression och självmord är något att driva med får aldrig. någonsin. välkomnas i en rörelsen som kämpar för rätten till jämlikhet.

 

Lider du av psykisk ohälsa och självmordstankar?

Nationella hjälplinjen: 020-22 00 60

Jourhavande medmänniska: 08- 702 16 80

Jourhavande präst: Ring 112 och be om att få bli kopplad till Jourhavande präst

Mer stöd: http://www.sjalvmordsguide.se/ har mycket bra information och flera länkar!!!

 

Och kom ihåg: Det kommer inte alltid att kännas såhär!

 

(Foto av Rebecka Kjersén)

Previous post

Granater mot levande liv.

Next post

Skeptiska snabbisar 29/12

skepchickse

skepchickse

Skepchick.se:s adminkonto. Används för gästinlägg och skeptiska snabbisar.

1 Comment

  1. […] Skepchick – Gäst: Sluta förlöjliga psykisk ohälsa […]

Leave a reply