AlternativmedicinFeminismLivsåskådning & ReligionPolitik & SamhällePseudovetenskapSkepticismVetenskap

Gästinlägg: Att välja sina strider – inte det lättaste

Följande text är ett gästinlägg från Christine. Du hittar henne på Twitter här.

Det här med att välja sina strider är inte helt lätt alla gånger. Som skeptiker möts man ibland av tja, skepticism inför sitt engagemang. Också feminister och anti-rasister får ofta höra att de ska ”sluta gnälla” och fokusera på viktigare frågor. Ja, egentligen tror jag att detta gäller väldigt många som är engagerade på något sätt.

puh13Vi kan ju börja med att konstatera att de flesta personer som kommer med dessa påpekanden sällan lever som dom lär. Samma personer som tycker att feminister ska tänka på kvinnorna i Afghanistan och visa lite jävla tacksamhet över hur bra det är här i väst är samma personer som sedan tjurar offentligt när deras honung beslagtas i säkerhetskontrollen på flygplatsen, eller skriver artiklar om att svenska kvinnor borde klä sig mer i Chanel, eller oroas i flera veckor (i vissa fall år) efter att händelsen är överspelad över att ett enskilt barn inte fick vara utklädd till exakt det han ville i skolans Luciatåg, (för er som undrar: samtliga exempel är autentiska). Samma personer som tycker att anti-rasister inte ska bli uppröra över ordet n**** för det ”är ju bara ett ord” är samma personer som sedan blir helt galna när någon använder ordet ”hen”.

Invändningar från sådana personer kan, och ska, man ju bara skita i. Om man inte föredrar att skratta åt dem förstås.

Detta sagt så är självrannsakan en väldigt bra idé. Både för engagerade individer och hela rörelser. Att fundera över sitt engagemang och om man faktiskt gör mest nytta där man är inte bara bra, utan också nödvändigt för att utvecklas och göra det bästa man kan. Oavsett om man är skeptiker, feminist, anti-rasist, miljöaktivist, eller vad som helst kan det till exempel vara bra att fundera över ifall man silar mygg och sväljer kameler. Är den fråga man ägnar sig åt för tillfället den viktigaste det annat som är mer akut? Hakar man ständigt upp sig på detaljer och marginella fenomen, men missar helheter och frågor som berör flera? Det kan också vara bra att fundera över vilka som engagerar sig, och hörs och syns i en rörelse. Är någon grupp väldigt överrepresenterad alternativt underrepresenterad och vad beror det på? Är det en ren slump, eller är det helt enkelt så att vissa människor inte känner sig välkomna? Och om det senare är fallet, vad kan man göra åt det i sådana fall?

Det är också bra att fundera över ifall ens engagemang är kontraproduktivt. Detta gäller inte minst skeptikerrörelsen. Riskerar alltför mycket uppmärksamhet gentemot ett ganska marginellt fenomen, säg till exempel någon obskyr alternativmedicin, göra att fler människor får upp ögonen och blir intresserade av vad det vara månde? Riskerar ens engagemang att göra motståndarna en tjänst?

Och observera – jag säger inte att detta är något jag själv gör bra. Självrannsakan är svårt.

astrologyMen det finns också ytterligare en aspekt att ta med som krånglar till det hela, i alla fall för individen. Nämligen vad man själv brinner för och har kunskap om. Jag vidhåller att självrannsakan är bra, men jag anser lika fullt att var och en gör störst nytta i frågor där man verkligen brinner. Dessutom är det min fulla övertygelse att man får vara egoistisk i sitt engagemang. För det är faktiskt inte så enkelt att det finns en strikt uppdelning i viktiga och mindre viktiga frågor. Även marginella fenomen och ”mindre frågor” är ju ofta en del i ett större sammanhang och kan ge ringar på vattnet. Visst, horoskop (för att ta ett exempel) kan ses som oskyldigt i jämförelse med att svårt psykiskt sjuka personer inte får lagligt skydd från kvacksalvare. Men tron på astrologi kan också leda till större acceptans för andra liknande fenomen och större acceptans för ett ovetenskapligt förhållningssätt överlag.

Att tro på konspirationsteorier kan också ses som harmlöst –men riskerar samtidigt att öka acceptansen för tex. rasistiska och anti-semitiska tankar (det är judarna/PK-maffian som styr världen!!!). Och vad händer när människor börja ägna mer tid åt konspirationer som faller på sin egen orimlighet än åt faktiska problem?images-2

En kompis till mig berättade om hur människor hade protesterat mot ett lokalt bygge i en Stockholmsförort som hade genomförts på ett dåligt sätt och utan att ta hänsyn till miljön. En sådan är en liten skitgrej i det stora hela–vad är en bebyggd fotbollsplan i en liten förort jämfört med klimatförändringar som hotar hela planeten liksom? Men faktum är att protester av det slaget kommer ge effekter för hur dylika byggen röstas igenom och genomförs i framtiden! De som beslutar vet att de inte kan komma undan med att bebygga var som helst, utan miljöhänsyn. Ringar på vattnet helt enkelt.

Och det här med att fastna i detaljer? Guilty as charged. Och gissa vad jag har lärt mig på det! Mitt intresse för att fastna i detaljer och grotta ned mig i till synes marginella fenomen har gett mig kunskaper som kommit till stor nytta i de mest oväntade sammanhang.

Nu börjar det bli dags att avsluta. Det är inte lätt att summera detta långa och bitvis motsägelsefulla inlägg, men om jag skulle försöka skulle det bli något såhär:

1) Lyssna inte på folk som säger åt dig att ägna dig åt andra saker bara för att trycka ned dig men

2) rannsaka dig själv och fundera över om du kan eller bör göra något annorlunda

3)…gör sedan det du känner att du brinner för och gör bäst. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det är en klyscha för att det är sant.

 

imgres-2

 

 

 

 

Previous post

Skeptiska snabbisar 17/10

Next post

Narcissism 2.0

skepchickse

skepchickse

Skepchick.se:s adminkonto. Används för gästinlägg och skeptiska snabbisar.

No Comment

Leave a reply