AlternativmedicinPolitik & SamhällePseudovetenskapSkepticismVetenskap

Gästinlägg: Att vara skeptiker är att bry sig.

Följande text är ett gästinlägg från Christine. Du hittar henne på twitter här.

Testa kolloidalt silver! Det har fungerat för mig.” Så löd andra svaret till en person som på ett internetforum undrade vad hon skulle göra åt sina underlivsproblem.

Alltså, det här med att byta kön det är ju bara larv! Jag tror att beror på att man fått fel uppfostran. Man borde gå i terapi istället”. Så sa min dåvarande kompis när samtalsämnet av någon anledning glidit in på transsexualism och könskorrigeringar. Min fd kompis är idag läkare.

Mitt barn ska vaccineras imorgon, men jag är så osäker på om jag gör rätt. Man har ju hört talas om biverkningar, och det känns så fel att spruta in en massa ämnen i ett litet friskt barn. Jag har sådan ångest”. Så säger flera småbarnsföräldrar jag talat med och försökt lugna.

Ibland heter det att skeptiker är nitiska besserwissrar som drivs av längtan att trycka ned sina meningsmotståndare. Det har fått mig att fundera. Stämmer det för mig?

En annan vanlig anklagelse gentemot skeptiker är att vi springer läkemedelsindustrins ärenden. För vilka är det egentligen som tjänar på att vi så ihärdigt propagerar för att man ska använda sig av skolmedicin istället för naturliga produkter från den lokala hälsokosten? Jag ska inte förneka att detta är något som ibland känns obehagligt att tänka på. Att jag som skeptiker i någon mån faktiskt tar den starke partis (en miljardindustri) gentemot den svage (tex. en hälskosthandlare).

Men när jag hamnar i diskussioner som i de situationer jag beskrev ovan försvinner mina obehagskänslor och vilka mina egentliga drivkrafter står alldeles glasklart. Min drivkraft är att se till människor. För vad är det som händer när vi överger principen att vården ska vara evidensbaserad? När vi låter löst tyckande och ideologi gå före vad forskning faktiskt visar, eller när vi litar mer på skumma internetsajter än vad utbildad personal säger? Jo, människors hälsa –och ibland faktiska liv –riskeras. Och vilka är det som främst kommer att drabbas av detta? Jo, de personer som redan i någon mån befinner sig i en utsatt situation. Att det finns nitiska översittare inom skeptikerrörelsen är utan tvekan sant, men för de flesta av oss –mig själv inkluderat- handlar det inte om att vara en besserwisser. Det handlar om omtanke, och om att vilja människors bästa.

Det handlar om att kvinnor bör söka vård mot vad som troligen är bakteriell vaginos och lätt kan botas med antibiotika, istället för att hälla i sig tungmetaller som kan ha skadliga konsekvenser både för henne själv och miljön.

Det handlar om att transpersoner ska få evidensbaserad vård –dvs. medicinsk/kirurgisk könskorrigering, och inte luras på overksam psykoterapi därför att omgivningens syn på vad kön strider mot vad vetenskapen de facto säger.

Det handlar om att cancerpatienter inte ska luras att köpa dyra, overksamma bluffprodukter.

Det handlar om homosexuella personer inte ska prackas på ovetenskapliga terapier mot sin läggning, terapier som dessutom kan ha en negativ effekt på individens mentala hälsa.

Det handlar om att svårt psykiskt sjuka ska få samma lagliga skydd mot kvacksalvare som svårt fysiskt sjuka, något som inte är fallet idag.

Det handlar om att livmoderbärare inte ska förnekas ett vaccin mot en dödlig cancerform, därför att deras föräldrar felaktigt tror att vaccinet är oprövat eller ger biverkningar.

Fuck, det handlar om att ALLA barn ska slippa drabbas av svåra sjukdomar för att deras föräldrar tror att vacciner är farliga. Här handlar det också om att lugna oroliga föräldrar som undrar om de verkligen gör helt rätt som låter en läkare sticka deras barn.

Det handlar om att vi bör fokusera våra krafter på det som faktiskt är fel i världen, och inte ägna oss åt att bekämpa konspirationer som är så konstiga att de faller på sin egen orimlighet.

Det handlar om rätten till vård som fungerar.

Det handlar om att förverkliga det som står i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter – att var och en har rätt att […] få ta del av vetenskapens framsteg och dess förmåner.

Och det här med att läkemedelsindustrin drivs av vinstintresse? Det gör alternativmedicinbranschen också. I fallet med kolloidalt silver blev jag under diskussionens gång rekommenderad att bli medlem i en internetgrupp som drivs av återförsäljare av kolloidalt silver. Det handlar om personer vars företag går med flera miljoner kronor i vinst och som påstår att KS kan bota allt från förkylning till ebola(!), vilket är rent skitsnack. Att ta ställning för sjuka människors rätt att inte råka i klorna på sådana kvackare är att ta den svages parti mot den starke.

Att vara skeptiker är att bry sig.

 

 

 

 

 

 

 

Previous post

För de lyckligas skull.

Next post

Skeptiska snabbisar 17/10

skepchickse

skepchickse

Skepchick.se:s adminkonto. Används för gästinlägg och skeptiska snabbisar.

2 Comments

  1. 8 October, 2014 at 14:22 —

    Så sant… skeptiker är och ska vara att bry sig. *tummen upp*

Leave a reply