Politik & Samhälle

Ett litet steg för skepticismen, ett stort steg för en antropolog

Hej från en dator någonstans i Stockholm,

Jag är nyfiken på varför människor organiserar sig som de gör, hur våra system ser ut, vad vi tillskriver mening och vad vi ritualiserar som samhällen. Därför blev jag antropolog, socialantropolog närmare bestämt. Jag har alltid trott på samhällsvetenskapens förklarande förmåga. Om vi förstår någonting kan vi hantera det, kanske t.o.m. göra det bästa vi kan av det. Så fungerar vetenskapen i allmänhet, så även vetenskapen om den sociala människan. Men nog om det, det antar jag att folk redan har koll på.

Jag är i alla fall ny skribent här på Skepchick och därtill nybakad antropolog som siktar på att forska inom fältet samhälle och digitala medier. Det betyder inte att jag ska bli sociala medier-expert, utan snarare är jag intresserad av hur digital media och kommunikationsmöjligheter förändrar sättet vi organiserar oss på. Hur fungerar kategorier som kön, klass och etnicitet i ett digitalt forum? Är en virtuell värld en plats på samma sätt som, säg, en park är en plats? Eller är det något helt annat? Om digitala platser är könsöverskridande, motverkar de på sikt ojämlikhet? Dessa är några av de frågor jag hoppas kunna åtminstone peta i efter avslutad masterutbildning och (förhoppningsvis) påbörjad forskarutbildning. Annars består min akademiska bakgrund av genusvetenskap, statsvetenskap och internationella relationer. Nämnde jag att jag var intresserad av den sociala människan..? Jag trivs inom akademin med dess skeptiska inställning till allt som inte är bevisat, till den grad att jag hoppas på att en dag få ett eget litet kontor på någon institution där jag kan stänga dörren om mig och forska ostört.

Annars lever jag det stilla sambolivet med två katter och en välanvänd Playstation 3 (jaja det blir en fyra snart). Det kommer att bli roligt och givande att få skriva för denna föredömliga sida och jag hoppas kunna bidra med intressanta inlägg!

/Rojin

Previous post

Behöver vi verkligen samhällsvetenskap?

Next post

INKVISITIONEN: har du tips på framstående kvinnor inom naturvetenskap?

rojin

rojin

No Comment

Leave a reply