Skepticism

Skeptiska sista minuten-klappar

Om du firar jul, och om du köper julklappar, och om du vill skicka med en liten kritisk tanke eller väcka intresse för vetenskap bjuder vi på en liten lista på sista minuten-klappar.

xump.com

xump.com

Mikroskop – Givet på listan. Vilka ungar vill inte kolla grejer i förstoring?

 

arduino

Arduino elektronik-kit – Bygg din egen robot. Eller ja, en robothjärna i alla fall!

 

mastermind14

Mastermind – Klassisk hjärngympa. Knäck en algoritm och lös koden på så få drag som möjligt. Eller kör på känsla.

 

sciencetoys.se

sciencetoys.se

Solsystemet som mobil – För de allra minsta!

 

carl sagans cosmos

Carl Sagan’s Cosmos: A personal voyage – Kultförklarad TV-serie från 1980 där Carl Sagan guidar i universum. Finns numera som DVD-box!

 

astrosweden.se

astrosweden.se

Teleskop – Efter att man tittat på Carl Sagan’s Cosmos.

 

…och så lite schyst läsning: 

böcker

Lyckad nedfrysning av Herr Moro (Roy Andersson m.fl., 1992) – En samling av några av vår tids mest betydelsefulla texter och tankeväckande foton. En utmärkt introduktion till såväl Bibeln som Simone de Beauvoir.

A Brief History of Time (Stephen Hawking, 1988) – En klassiker där rymd-ikonen Stephen Hawking ger en översikt över, ja, universum. Gör sig bra i vilken bokhylla som helst.

En kortfattad historik över nästan allting (Bill Bryson, på svenska 2005) – Bryson parafraserar Hawking i denna bästsäljare som tar med läsaren från universums utkanter till labben där några av tidernas största upptäckter har gjorts. Han skriver på ett sätt som får den mest vetenskapligt ointresserade att plöja sidorna och kanske få enoch annan aha-upplevelse under tiden.

Sen finns det ju förstås alltid såna här julklappar. God jul!

Previous post

Skeptiska snabbisar 17/12

Next post

Skeptiska snabbisar 31/12

Anna

Anna

Feminist, ateist och utpräglad 80-talist som debatterar, krönikerar och jobbar med kommunikation. Hon bor i ett gammalt hus med bruna medaljongtapeter och har just blivit morsa.

No Comment

Leave a reply