Skepchick-ism

Anna ny skribent på Skepchick.se

Det var stämningsfullt. Höga välvda tak, vacker musik och tända ljus. Vi skulle sitta i mörkret och be tyst för oss själva. Jag var fjorton år och ville så förbaskat gärna tro på gud och min hjärna skrek ”MEN DET HÄR ÄR JU LÖGN!”.

Det blev aldrig någon konfirmation och aldrig någon gudstro, trots tappra försök. Jag kunde liksom inte att klä in livet och universum i glittrande fantasier utan att känna att jag bedrog mig själv. Världen var ju dessutom ganska cool som den var.

Ungefär samtidigt började jag kalla mig feminist, och killarnas starka reaktioner på det visade att jag hade träffat en nerv (Technicolor satte nyligen ord på känslan). Det stärkte min övertygelse om att feminism var viktigt. Ingenting har hittills fått mig att känna att vi kan överge begreppet, tvärtom.

Jag växte upp i Saudiarabien och när jag flyttade till Sverige i tonåren så triggade det en storm av såna här funderingar om identitet, kultur och livsåskådning. Med tiden mynnade det ut i ett starkt engagemang i frågor som integration, religion och jämställdhet och jag började skriva – på nätet, på debattsidor och så småningom på krönikeplats i mina lokala dagstidningar.

Skepticismen har hängt med i bakfickan, som en allmän hållning där vetenskaplighet och rationalitet fått visa vägen. För mig handlar det mer om ärlighet och trovärdighet gentemot mig själv och andra, än att jaga spåtanter.

Efter ett litet skrivuppehåll och – woop! – barnafödande är jag tillbaka vid pennan och denna gången för Skepchick.se där några av mina favoritdebattörer brukar hänga. Det är en ära att få komma med i gänget och jag hoppas kunna göra uppdraget rättvisa. Förutom mina vanliga favoritämnen kan ni förvänta er en hel del om allt som händer när man som skeptiker och feminist tar sig an föräldraskap och barnuppfostran. Stay tuned!

Previous post

Skeptiska snabbisar 19/11

Next post

Skeptiska snabbisar 25/11

Anna

Anna

Feminist, ateist och utpräglad 80-talist som debatterar, krönikerar och jobbar med kommunikation. Hon bor i ett gammalt hus med bruna medaljongtapeter och har just blivit morsa.

No Comment

Leave a reply