GenusVetenskap

Den chockerande sanningen om norsk genusvetenskap

Detta är ett gästinlägg av Christine, som finns på twitter som @tankeexperiment. Fråga henne om epigenetik så blir hon glad.

Eftersom det här inlägget handlar genusvetenskap, och eftersom detta ämne kan vara kontroversiellt vill jag redan från början göra detta alldeles klart: Det här inlägget handlar INTE om huruvida genusvetenskap är bra eller dålig vetenskap. Mina kunskaper om genusvetenskap är så dåliga att de närmar sig icke-existerande, och jag kan därmed inte uttala mig om ämnets vetenskapliga kvalitét.

Däremot är det rejält tröttsamt att det tycks vara omöjligt att diskutera genusvetenskap på ett vettigt sätt. Så fort ordet “genus” nämns har folk nämligen en tendens att istället för att komma med argument säga saker som “projektansökan talar för sig själv” och ägna sig åt allmänt förlöjligande eller anse sig vara kvalificerade att uttala sig för att “de har minsann kollat på TV”.

Men framförallt är jag trött på att folk inte bryr sig om att kolla upp fakta utan glatt sprider en viss myt vidare som om de hade betalt för det. Nämligen myten om att Norge skulle ha stoppat alla statsanslag till genusforskning på grund av TV-serien Hjernevask.

Vad var det som hände?

Jo, Forskningsrådet (norska motsvarigheten till Vetenskapsrådet) hade under 17 år gjort en specialsatsning på genusforskning (“könsforskning”) för att etablera ämnet i Norge. År 2011 så ansågs dock genusvetenskapen hålla så pass god akademisk kvalitet att enskilda projekt ansågs kunna konkurrera om ordinarie forskningsanslag, och norska forskningsrådet bestämde sig för att inte förlänga specialsatsningen. Dessutom var man vid det här laget mån om att få in genusperspektiv i andra forskningsfält, som tex medicinsk forskning. Därför infördes regeln att alla projektansökningar som får medel från norska forskningsrådet ska ha ett genusperspektiv.

Arvid Hallén, VD för Norska Forskningsrådet, förklarar mer på Norges Forskningsråds officiella blogg.

Inget av detta hade någonting med TV-serien Hjernevask att göra och det hade definitivt inte med att genusvetenskapen ansågs hålla för låg akademisk standard — tvärtom! Genusvetenskapen ansågs ju hålla tillräckligt högkvalitet för att konkurrera om ordinarie anslag och dessutom fanns det en uttalad önskan om att få in genusperspektivet i all forskning. Detta har sedan i folkmun, och i ledarskribentmun, omvandlats till att Norge har strypt alla anslag till genusforskning på grund av Hjernevask!

Jag är inte först med att avslöja den här myten. Sveriges Radio gjorde det redan 2011 (lyssna gärna på programmet, för här säger Forskningsrådets VD rent ut att genusvetenskap är vetenskap, tvärtemot vad vissa debattörer hävdat) liksom bloggen So Called Science. För er som har mig på Facebook eller Twitter (@tankeexperiment) är det ju heller inte direkt någon nyhet. Men av någon anledning så fortsätter denna vandringssägen att vandra. Att den sprids i kommentatorsfält och av enskilda individer är illa nog, men den sprids dessutom på ledarsidor och debattsidor, av människor som definitivt borde veta bättre.

Jag kan inte avgöra om norska forskningsrådet har rätt när de säger att genusvetenskap håller hög akademiskt kvalitet, och jag har heller inte tagit reda på hur väl konceptet “all forskning som får statsanslag ska ha genusperspektiv” fungerar i praktiken (Även om jag har mina aningar. Jag doktorerade själv på en grupp DNA-bindande proteiner. Man brukar ju säga att ingenting är omöjligt men när det kommer till att få till ett genusperspektiv på detta ämne så vete 17 om det stämmer).

Däremot är det viktigt när man diskuterar (påstådd) pseudovetenskap att man vet vad man talar om. Om det är så att genusvetenskapen håller låg kvalitet eller om den rakt igenom är en pseudovetenskap så måste detta åtgärdas snarast. Och den debatten blir inte hjälpt av att den förs av människor som inte ens bryr sig om att läsa på innan de uttalar sig utan ägnar sig åt att sprida bisarra myter.

Previous post

Skeptiska snabbisar 28/10

Next post

Skeptiska snabbisar 4/11

skepchickse

skepchickse

Skepchick.se:s adminkonto. Används för gästinlägg och skeptiska snabbisar.

4 Comments

 1. […] men tills dess rekommenderar jag verkligen att ni läser exempelvis Christine som gästbloggar på Skepchick om Norge och genusvetenskapen samt Charlotte som tydliggör bland annat makt- och […]

 2. 7 November, 2013 at 12:25 —

  Ni missar hela kontroversen som följde efter norska forskningsrådets beslut. Det var INTE välkomnat av genusforskarna själva som såg det som ett hårt slag mot genusvetenskapen i Norge och Marit Aure (som är ordförande för föreningen för norsk genusvetenskap) själv tror att Hjernevask och debatten som följde faktiskt påverkade norska forskningsrådets beslut.

  http://www.aftenposten.no/kultur/Kjnnsforskningen-mister-56-millioner-6704899.html

  ”I fjor vår møtte norsk kjønnsforskning massiv kritikk i forbindelse med NRK-serien Hjernevask. Aure mener deler av kritikken har vært reell, og påpeker at det er mange meninger om dette også blant kjønnsforskerne selv. Men samtidig har debatten skadet forskningens omdømme.

  – Det har for så vidt vært en latterliggjøring av kjønnsforskningen, og den er kontroversiell. Det kan nok diskuteres hva slags status vi har i forskningsverdenen. Men at Forskningsrådet bare skal slippe dette, i all stillhet, uten noen evaluering av programmet som har vært, er synd. Kanskje er de blitt litt redde. Kanskje har oppmerksomheten gjort at man tror feltet er større, og mer institusjonalisert, enn det faktisk er, sier Aure.”

  Hon tror också att det här på sikt kan leda till att genusvetenskapen i Norge försvinner

  ”- Kjønnsforskning er et veldig lite felt, med få faste stillinger. Uten den ekstra oppmerksomheten som ligger i et eget program, er vi redd det blir borte. Erfaringene fra denne typen ”mainstreaming”, der man skal ta et perspektiv inn i andre forskningsprosjekter og -programmer, er at veldig få får det til. Vanligvis blir dette perspektivet da borte. Det blir vanskelig å utvikle grunnlagsteori og -metode på den måten, mener leder Marit Aure.”

  Det är sant att genusvetenskapen inte lades ner helt efter Hjernevask, men eran rosenskimrande beskrivning ligger faktiskt en bra bit från verkligheten också tyvärr.

  • 22 November, 2013 at 13:07 —

   Ledsen för ett sent svar, men bättre sent än aldrig 🙂

   Det här inlägget handlar INTE om kontroversen efter forskningsrådets beslut eller om genusforskarnas känslor inför beslutet.

   Jag har dock inte missat kontroversen, bara för att jag inte skriver om den. Som du ser länkar jag själv i inlägget ovan till den källa du anger. Att genusforskarna är ilskna och ledsna över beslutet är inte på något sätt förvånande -de blev ju av med speciella forskningspengar och tvingas nu söka anslag som alla andra. Ett sådant beslut suger hårt för de berörda forskarna, oavsett vad det berodde på, och inget som någon forskare någonsin skulle välkomna.

   Så länge Marit Aure inte lägger fram några konkreta belägg för att debatten efter Hjernevask skulle ha påverkat forskningsrådets beslut så är vad “hon tror” helt ointressant. I stycket du citerar så är det rent uppenbart att hon bara ägnar sig åt rena spekulationer (“kanske är si och så”), och påverkar alltså inte sanningshalten i det jag skriver på något sätt.

   Sedan anser jag mig inte ha målat upp någon rosenskimrande bild. Jag antyder rätt hårt i inlägget att idén om att genusperspektiv ska in i alla forskning är dömt att gå åt skogen.

 3. […] kan jag inte se några konstigheter), Johan Ingerö skriver kolumn  (7) där han sprider vidare vandringssägner (8) som är så knäppa att de faller på sin egen orimlighet och tidningen Barometern gör samma […]

Leave a reply