FeminismMetaSkepchick-ismSkepticism

Vi är inte färdiga än

Vi har det jävligt bra i Sverige.

Ja, åtminstone har kvinnliga feministiska skeptiker det väldigt mycket bättre här än t.ex. i USA. Vi som skriver eller skrivit här på Skepchick.se har på sin höjd mötts av oförstående. Några har kritiserat feminismen som sådan, ofta på enligt oss rätt märkliga grunder, men vi har i stort sett sluppit trackasserier. Vi har sluppit hot om våldtäkt, misshandel och mord, vi har sluppit nätmobbing och förföljelse. I den svenska skepticismens ankdamm har vi simmat tryggt. Att exempelvis Rebecca Watson objektifieras och hotas på de mest groteska vis ses som något som händer där borta. Inte problem vi behöver oroas för här, i det upplysta Sveriget.

Och fine. Vi köper att den svenska skeptosfären är en förhållandevis trygg plats att vara kvinna på. Men Sverige som helhet? Uppdrag Gransknings film där tolv kvinnor som tagit plats i samhällsdebatten får läsa upp hotfulla brev och kommentarer visar med all önskvärd tydlighet att vårt land, vår kultur inte är fullt så fin, trygg och upplyst som vi kanske skulle önska. Hoten dessa kvinnor fått är precis lika grova som de som riktas mot feministiska skeptiker inifrån skeptikerrörelsen i andra länder.

Ett annat sätt vi har det bra på är att vi i Sverige faktiskt har yttrandefrihet. (Men det får man väl inte säga i det här jävla landet.) Till skillnad från t.ex. Bhangladesh, där fyra sekulära aktivister fängslats för att ha förolämpat Islam. Idag genomförs stödaktioner runt om i världen för att visa att detta faktiskt inte är okej (dagens underdrift). Läs mer om saken på Maryam Namazies blogg.

Samtidigt fortsätter den skeptiska kampen. Mittuniversitetet studerar homeopati, Kalla Fakta felinformerar om HPV-vaccin, politiker påstår att det finns belägg för elöverkänslighet i Dagens Medicin… Svenska skeptiker har en lång väg att vandra innan vi kan påstå att vi gjort vår rörelse onödig.

Skepchick.se slumrade under förra året till då vi som engagerat oss alla genomgått mer eller mindre stora livsförändringar. Men nu börjar det puttra i grytan igen. Nytt år, nya tag. Det är alltför uppenbart att vi fortfarande behövs. Både som skeptiker och feminister.

Watch this space. Vi är inte färdiga än.

— Homelessclubkid, Felicia, Technicolor och Wallenskan

Previous post

100% naturligt - del 1: Snacket

Next post

Skeptiska snabbisar 30/4

skepchickse

skepchickse

Skepchick.se:s adminkonto. Används för gästinlägg och skeptiska snabbisar.

No Comment

Leave a reply