Skepchick-ismSkepticism

100% naturligt – del 1: Snacket

– Är det farligt?

– Nej det är helt naturligt!

Ett riktigt goddag yxskaft-svar. Men också något som ofta används av förespråkare till alternativa metoder och produkter.  Vad säger de egentligen med ett sånt uttalande?

Det som är naturligt kan inte vara farligt. Allt som är naturligt är gott, fint och harmlöst. Naturligt. Visst får ordet positiva konnotationer även för oss skeptiker till slut? Naturligt. Jag ser framför mig en äng med grönt daggvått gräs och några solstrålar som petar fram mellan en trädkronas grenar. Och här har vi ett problem. Allt i naturen som är helt sjukt, farligt eller rent av dödligt – kan vi inte kalla det naturligt? Det är väl att det känns lätt och skönt att dela upp världen i naturligt/onaturligt. Och så länge man håller sig på rätt sida om det där snedstrecket är man så väl moraliskt överlägsen som god mot sin hälsa. Men det fungerar ju inte så. Alla homofober som säger att homosexualitet är onaturligt, hur tänker ni där? Det finns i naturen och har funnits t o m längre än era unkna värderingar. Vad menar man då? Onaturligt har en tendens att bli avfallscontainer för alla ens pissiga värderingar och allt man är rädd för.

Om vi återgår till den där daggvåta, gröna, naturliga ängen. Varför ser jag inte en äng fullspäckad av flugsvampar? Det är ju precis lika naturligt som gräs! Därför att ordet kapats av flummare och bedragare. Och nu är det fan dags att vi tar tillbaka det. Sprid gärna bilderna nedan som bokkei gjort, länka till det här inlägget och börja använda ordet naturligt på ett mer neutralt vis. Märker ni att någon pratar om kantarellsoppan de äter som helt naturlig, föreslå då att de kanske ska prova en helt naturlig flugsvampsoppa? Vi måste försöka jämna ut denna flumfest.

Illustration: Bokkei

Illustration: bokkei

Det kommer komma en del 2 i den här 100% naturligt-serien som handlar om företag och reklam. Har ni tips på företag som marknadsför sina produkter som heeeelt naturliga får ni gärna skriva om det här i kommentarerna! Så ska jag ta mig ett snack med dem.

PS. Tack till bokkei för inspiration och illustrationer!

Previous post

Var inte en sur jävel. Ät kalk!

Next post

Vi är inte färdiga än

charmkvark

charmkvark

charmkvark är en skeptisk kvinna på 25+. Kriget mot charlatanerna vilar aldrig och vissa dumheter kan bara mötas med sarkasm. Skojar och svär. Driver tillsammans med två till podcasten Kvack!. Krönikör i Magasinet SANS.

8 Comments

  • 31 January, 2013 at 08:52 —

   Tack, vad roligt! Ser att du också skrivit om det för ett tag sen, bra initiativ.

   • 31 January, 2013 at 08:55 —

    Tack!
    Ja, jag retade mig när jag, minns inte varifrån, fick ett “Upprop” om den dåliga skolmaten. Läs gärna den länken, för där blandar de “Naturligt” med allsköns annan hokuspokus på ett fullständigt bisarrt sätt. Det är dessutom ganska otydligt vad de vill åstadkomma.

    Och jag har också hyst ett starkt agg mot “Naturligt” i många år. Det är intge ett argument för någonting.

 1. 30 January, 2013 at 11:39 —

  Jag har roat mig med liknande funderingar rörande produkter som högt basunerar ut att de “endast innehåller naturliga ingredienser!” vilket i mina öron lika gärna hade kunnat vara “innehåller inga overkliga ingredienser!”

  Liksom, är inte ALLT naturligt? Spelar ingen roll om det är asbest eller cyankalium eller vetemjöl eller dieselolja? Allt är ju naturligt, oavsett om det är nåt slags raffinerat preparat eller mjölk direkt från en kobuk.

  Ordet ‘naturligt’ har blivit helt meningslöst och innehållslöst, tack vare säljkåt marknadsföring.

  • 31 January, 2013 at 08:56 —

   Exakt! Det är det jag tänkt skriva om i nästa blogginlägg. Är sugen på att ringa upp några företag och fråga vilka av deras konkurrenter som har övernaturliga ingredienser…

 2. 30 January, 2013 at 12:08 —

  Kom att tänka på den här klippet från alltid lika fantastiska TV-serien Portlandia: http://www.youtube.com/watch?v=e_UMlBlx8Kw

Leave a reply