AlternativmedicinPseudovetenskapSkepticismVetenskap

Var inte en sur jävel. Ät kalk!

Nyhetsmorgon presenterar pseudovetenskap som förespråkas av en kontroversiell forskare utan publikationer i ämnet, samt två försäljare varav en levererar en testimonial om behandlingens förträfflighet.Ibland når den dåliga TV-journalistiken häpnadsväckande lågvattenmärken. Ett sådant bottennapp var TV4 Nyhetsmorgon igår.

 

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/slipp-krampor-med-en-basisk-kropp-2211351

Programinslaget inleder  i den glättiga och gemytliga tonen enligt följande:

Tänk om det fanns en universallösning på en massa krämpor — och tänk om alla dessa krämpor berodde på en och samma sak.

Vissa experter påstår att vi är försurade — till och med lika försurade som skogar och sjöar på 70-talet och att det leder till våra västerländska krämpor.

Visserligen en retorisk fråga från programledaren, men här är ju som bekant svaret: javisst, men det finns ingen universallösning på sjukdomarna. Därefter tar TV 4 till det klassiska fulgreppet att förmedla auktoritet genom att ange att “experter” påstår något.  Dessvärre presenterar programledaren inte vilka experter det handlar om och går friskt vidare till att nämna “västerländska krämpor”. Västerländska krämpor är ett vagt begrepp som inte mig veterligen har någon allmän definition. Handlar det om I-landssjukdomar som fetma och diabetes typ 2 eller är det tillstånd som ett mer upplyst österland inte drabbas av? Eftersom hela 15 minuter långa inslaget är ses som ett okritiskt reklaminslag för kalkförsäljare går jag direkt till det aktuella företagets pH-balans hemsida. Där anges sjukdomar som orsakaas av försurning vara enligt följande

försurningsåkommor – börsnoterade ”sjukdomar” – åldrandeavvikelser. Såsom mycket/lite magsyra, urinläckage, nedsatt syn, magsår, hjärtarytmi, muskelvärk, huvudvärk, fett blod, högt/lågt blodtryck, Sjögrens syndrom, sköldkörtelproblem,
skakningar, benkramper, njursvikt, höga levervärden, diabetes 2, acidos, förlossningskramper, irritabilitet, sinnesobalans, morgonstelhet, grå ögonvitor, dålig nagel-, ben- och broskstandard, lossnande hår, förkylningsmottaglighet, foglossning, ödem, mjölkstockning, allergisk astma, vätskefyllda extremiteter, hormonobalans, ojämnt/SURT humör, artrit, artros, benskörhet,
allergier, migrän, polyper, epilepsier, vaccinationsskador, medicinskador, operationsskador, tics, eksem, mjäll, öronvaxövernog, morgonskräp i ögonen, barnlöshet, njurhugg osvsyraframkallade/ basbrist-framkallade ”olika” åkommor – ”sjukdomar”.

Det vill säga nästan allt; från morgonskräp i ögat till hjärtarytmier orsakas av försurning.  En ganska allvarlig och revolutionerande insikt om den nu vore sann. Men det är den ju givetvis inte.  Sara Karlsson som i programmet presenteras som en person som “jobbar med att sprida information om saken” är vd för förtaget pH-balans som säljer olika kosttillskott och alternativmedicinska preparat som bland annat öronljus (avslappnande och grundlig rengöring av dina lymfkärl, som enligt företaget mynnar ut i örongångarna.) Men det är inte bara lymfkärlsanatomi som Karlsson med sitt företag fått om bakfoten.

Kroppen har många olika pH-värden, men om man går på blodet skall pH-värdet vara 7,46

Här är det viktigt att komma ihåg det faktum att pH-skalan är logaritmisk och att kroppens egna buffertsystem  (fosfater, proteiner inklusive hemogblobin, joner, njurar och lungor) håller pH-intervallet strikt på 7,37-7,43. Det pH-värde som Karlsson framför är alltså starkt alkaliskt och direkt skadligt för kroppen.

Karlsson menar vidare att lösningen är att tillsätta syre till stora delar av kroppen och att det mest naturliga sättet skulle vara att få i sig kalk. ( Syrebristmyten har florerat ute i stora världen och på ett obehagligt vis kopplats till bland annat cancer. Botemedlet har i dessa fall varit att köpa den sk forskarens bok, DVD, vattenalkaliniseringsmaskin osv.)

I programmet går ordet vidare till Gertrud Rullander som i programmet presenteras som en person vars hälsa förstörd av tabletter men att hon botats av kalk i kosten. (Inte kalk i tablettform, utan i pulverform. Tabletter verkar generellt vara av ondo.) Det TV4 låter bli att meddela är att hon även är försäljare av kalktillskot och andra alternativmedicinska produkter. Det framgår från SVT-klippet nedan.

Som ett kvitto på en fungerande behandling anger Rullander att hon regelbundet mäter pH i urinen. Det som programmet inte heller anger är att njurarna fungerar som ett reningsverk där urin-pH hos friska varierar kraftigt (4,5-8,5) beroende på kostintag och vätskestatus. Att mäta urin-pH torde därför vara lika relevant som att försöka bestämma någons blodvärde genom att granska dennes hushållssopor.

Slutligen får Ragnar Rylander, professor emeritus i miljömedicin på Göteborgs universitet ordet. Rylander är en man med minst sagt  brokig bakgrund där han  kopplats till tvivelaktigheter vad gäller tobaksforskning och oklara anslag från Philip Morris.  Rylander har enligt pubmed 47 publikationer varav en handfull regelrätta vetenskapliga artiklar kring mineralämnen, magnesium och syra-bas. Ingen av dessa artiklar anger relevanta referenser eller signifikanta data för att styrka det som programinslaget försöker framhävda. Rylander svänger sig med vissa självklarheter, hänvisar till tidigare vetenskapsmän från 30-talet och till hur mycket mer avancerat kunskapsläget är i Tyskland. Ja, Tyskland är som bekant landet där 10% av läkarkåren anges skriva ut homeopatiska preparat, knappast ett föredöme vad gäller vetenskap och beprövad erfarenhet. Rylander jämför vidare äpplen med päron när han diskuterar magnesiumtillägg kontra folsyratillägg hos gravida kvinnor.

Det enklaste är ju att man lägger om kosten — man basgör kosten med kalk eller björkaska, något som är väldigt naturligt.

Grönsaker och frukt är ju det som är genomgående.— Det är lite dyrare med grönsaker än med vanlig kosthållning. — Det är ju så lätt att ta en hamburgare.

Karlsson försöker antyda att syrabasdieter är svårt och att kostomläggning inte är tillräckligt. Man kan anta att detta är för att väcka intresse för sina produkter, företagsnamnet står ju skyltat under hennes namn. Rylander anser att man bör äta grönsaker och frukt.  Här kommer jag att tänka på ett annat citat som återfanns i företaget pH-balans information

Att hålla sig frisk är inget att göra sig märkvärdig över – inga svarta höga fjanthattar e dyl egobjäfs behövs alls. I
stället helt förargelsebefriad samt skattebefriad hälsa. Det är väldigt enkelt att hålla sig frisk! De akademiska/de som låtsas sova, påstår förstås motsatsen!

Så vad blir konsensus av nyhetsmorgons alkaliska inslag. Många, nästan alla (?) sjukdomar beror på försurning. Likt sjöar och skog har även människolekamen försurats. Botemedlet finns i aska och kalktillskott. Evidensen finns i testimonials. Big Pharma och forskarkollektivet är emot pga eknomi, börnotering, okunskap, ovilja, you name it. Hört det förr?

Året är 2012, dagens informationssamhälle innehåller bland annat tillgänglighet till internet. En enkel googling hade besvarat många frågor. En läkare med genomgången grundutbildning eller någon med G i gymnasiekemi hade kunnat omkullkasta många biokemiska påståenden. På Twitter anger Nyhetsmorgon att de “sökt med ljus och lykta efter någon inom vården” som kan området.  Och om man då inte hittar någon, borde inte varningsklockorna ringa eller är det fritt fram att anta att allt pseudovetenskapligt ogräs skall få florera i subversitetens namn. Undermålig journalistik, bristfällig faktagranskning och under all kritik att tillåta 15 min reklamutrymme  i riksmedia.

Previous post

Den ryska björnen och en (o)helig allians.

Next post

100% naturligt - del 1: Snacket

Amygdala

Amygdala

Melankolisk kalenderbitare men förkärlek svart humor, socialrealism, mustiga rödviner och kyrkogårdar. Drömmer om ett växthus och studier i etnologi, äger blomsterrabatt i innerstad och examen i naturvetenskap.

11 Comments

 1. ulltand
  23 August, 2012 at 19:43 —

  Hm, inser att jag nog borde ha mer natriumkarbonat när jag gör eget snus. Kanske till och med börja göra den själv av björkaska.

 2. 24 August, 2012 at 09:48 —

  Vilken underbar krönika. Stort tack för en elegant och välbefogad sågning.

 3. Webster
  24 August, 2012 at 10:39 —

  Mycket bra skrivet!
  Undrar om morronsoffan har några som helst krav på de som kommer dit för att sälja sina prylar eller om det räcker med att man har organisationsnummer att visa upp?

  • 24 August, 2012 at 16:52 —

   Tack! Jag tror morgonsoffan vill snabbt fylla ut sitt program och brister i faktakontroll. Att ta fram info om företaget, SVT-klippet som anger Rullander som försäljare samt Rylanders publikationslista samt info om oegentligheter tog mindre än en halvtimme.

 4. 24 August, 2012 at 13:06 —

  Kanhända Karlsson faktiskt betalade sig in i programmet.

  • 24 August, 2012 at 17:03 —

   Skulle vara intressant att veta hur man väljer ut folk till morgonsoffan. Och i detta fall hade det varit intressant att veta hur prof Rylander kom med i bilden. Hans forskning handlar ju ffa om magnesium och kalcium och styrker inte på något vis den desinformation som pH-balans väljer att förmedla. Kan inte förstå hur någon seriös forskare skulle vilja kopplas ihop med ett företag som i sitt material (ph-balans.se 49.pdf) anser att man bör byta ut “Statligt utbildad kemisk doktor (subventionerad) mot Autodidakt biologisk naturdoktor (osubventionerad)” samt att tumörer beror på “T Djup sorg. Bevarad hemlighet. Evigt tänkande på gammalt – ofritt. Livsbrist.(48.pdf finns under rubriken andliga motsvarigheter.

 5. oxy
  27 August, 2012 at 23:35 —

  Med tanke på all reklam det är i tv4 så kanske programledarna är anställda på halvtid och då finns det kanske inte tid för nån grundligare research?

 6. 3 October, 2012 at 22:29 —

  I den här sortens program har de förmodligen inga ambitioner annat än att ge folk vad de vill ha: Sånt som känns trevligt och spännande. En mer kritisk attityd skulle förstöra stämningen.

  Media idag är en kanal i första hand för underhållning.

 7. […] nyfiken på varför idén alla våra besvär beror på försurning är helt orimlig, läs gärna Amygdalas inlägg på det ämnet eller denna debunking. Den korta versionen är: kroppen är fenomenal på att hålla sitt pH inom […]

Leave a reply