FeminismLivsåskådning & ReligionPolitik & Samhälle

Den ryska björnen och en (o)helig allians.

paul bassett davies@thewritertype

Putin is such a homophobic, misogynistic, humorless creep. Who does he think he is, Mitt Romney? #PussyRiot

Idag klockan 13 meddelades domen mot den ryska feministiska och samhällskritiska punkgruppen-konstnärskollektivetPussy Riot. Efter fem månaders häktningstid föll en två års fängelsedom för huliganism efter att ha genomfört en regeringskritisk icke-våldsaktion i Frälsarkatedralen i Moskva. Aktionen bestod i att iklädda färgglada klänningar och rånarluvor skandera en låt som uttryckte Putinkritiska åsikter.

Domstolen anser att de tre kvinnorna drevs av “hat och fientlighet mot troende”, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.Pussy Riot sjöng en “blasfemisk” och “förolämpande” sång i Frälsarkatedralen, enligt domstolen. Kvinnorna ska ha begått ett “allvarligt brott mot allmän ordning” och stört lugnet, och ska ha varit medvetna om att deras agerande var förolämpande.

Översatt blir texten

Virgin Mary Mother of God
Chase out Putin
Chase out Putin
Chase out Putin

A black robe with stripes on the shoulder
All your parishioners crawling to the altar
A ghost of freedom up in the skies
But Siberia in chains for Gay Pride

The Head of the KGB is their big saint man
Loading the protesters in a prison van
If you don’t want to insult the most Holy Lord
Women! Know your place is in the birthing ward

Shit shit holy shit, shit shit holy shit

Holy Mary Mother of God
Be a feminist to us
Be a feminist to us
Be a feminist

The Church pays homage to degenerate bosses
A black limousine in the procession of the crosses
If a Priest comes to your school today
Take in your purse – you’ll have to pay.

Patriarch Gundyaev believes in Putin –
The dog would be better off believing in God!
The Virgin Mary’s belt – no replacement for protest
The most holy Mother of God is at the rallies with us

Virgin Mary Mother of God
Chase out Putin
Chase out Putin
Chase out Putin

Den ryska ortodoxa kyrkan har av tradition varit djupt konservativ, xenofob och med uttalad motvilja mot västerländsk öppenhet. Med Putin har sovjeterans djupa ateism ersatts med en ohelig, eller om man så vill: helig, allians mellan den politiska makten och den ortodoxa kyrkan som i dessa sammanhang har personifierats av patriark Kirill. Patriarken, som tidigare prisat Putins två presidentperioder som guds mirakel och uppmuntrat unga ryssar att söka militärtjänst i Tjetjenien har själva utsetts som en av huvudorsakerna till det växande missnöjet mot kyrkan.

I juli röstade parlamentet för en lag som ger regeringen möjlighet att stänga vissa sajter. Polarisering genom aggression och xenofobi har tett sig som tidens melodi i ett samhälle där statsmakten uttryckt sig vara “i tacksamhetsskuld till den ryska kyrkan.” En nylig lagförändring gav kyrkan tillträde till statliga fastigheter och Putin har lovat statlig finansiering till religiösa skolor. Det är därför lite oklart om det är Kirill eller Putin som dragit i marionettrådarna till dagens dom. Med tanke på det kryptiska och konspiratoriska uttalandet från Putins jurister, kan det vara vilken som av herrarna.

“Do you mean that the Pussy Riot act and the terrorist attack in the U.S. were organized by the same people?,” the lawyers responded, “In the first instance it was a satanic group, and in the second it was the global government. But at the highest level both are connected—by Satan.” Who else?

En sak står klart, den ryska björnen har bara börjat försvara sitt revir och den som lyssnat tillräckligt noga har hört björnen lufsa ett bra tag.

 

(Pussy Riot matryoshkorna hittar du här)

Previous post

Hur vi talar om naturen

Next post

Var inte en sur jävel. Ät kalk!

Amygdala

Amygdala

Melankolisk kalenderbitare men förkärlek svart humor, socialrealism, mustiga rödviner och kyrkogårdar. Drömmer om ett växthus och studier i etnologi, äger blomsterrabatt i innerstad och examen i naturvetenskap.

No Comment

Leave a reply