FeminismGenusPolitik & Samhälle

Genuskorv

Det finns en anledning varför jag aldrig kommer att sluta kalla mig själv feminist – denna anledning stavas Tomelilla Hyrkart. Här glömde uppenbarligen både jämställdheten, tidsenliga ideal och det grundläggande genustänket infinna sig. Det finns alltså uppenbarligen platser i Sverige som ännu inte ens trätt in i 1900-talet.

Det hela började med diskussionen gällande korvskylten i Simrishamn som kommunen valt att ta bort då de ansåg den vara sexistisk. Ägaren till korvkiosken tyckte själv att den var “rolig”. Folk blev upprörda och menade att genuspedagoger får för stor plats och “att pengarna kunde lagts på något annat” (det vanliga argumentet för allt, hela tiden). Det handlar fortfarande om en bild som uppfattas som stötande och som man därmed valt att plocka bort ur det offentliga rummet.

Tomelilla Hyrkart gick dock steget längre i vad som nu kallas “Korvkriget” av Aftonbladet och gick ut med ett sarkastiskt erbjudande om att genuspedagoger får köra gokart gratis om de gör det topless. Dock ska de själva få inspektera brösten på nämnda genuspedagoger eftersom att “de i vissa fall har svårigheter att könsbestämma sig själv” – Tobias Andersson, Tomelilla Hyrkart. Han förklarar detta genom att de vill ge en känga tillbaka för diskussionen kring korvbilden.

Här visar man upp praktexempel på ignorans DELUXE mot transpersoner, feminister, kvinnor och alla människor som någonsin haft funderingar kring genus. Det är en “rätt åt dem”-mentalitet som råder på den lilla hyrkartsfirman och genom detta gör de även sig själva till veckans praktidioter.

Anledningen till att jag väljer att kalla mig för feminist är just detta – någon måste kunna ha en diskussion kring människors inställning till kvinnor, sexism och den generellt dåliga inställningen till genus. Det finns ingen anledning att hålla för öronen och hoppas att det går över eftersom att mentaliteten fortfarande finns kvar. Tobias Andersson är nämligen inte en enskild människa med en radikal åsikt då flera uttryck sitt stöd till Tomelilla Hyrkart. Man får tycka vad man vill om “Korvkriget” men man ska låta bli att uttrycka sig som en pubertal pojke med identitetsproblem om man vill debattera detta.

Previous post

En lite annorlunda sexualupplysning.

Next post

Hur vi talar om naturen

wallenskan

wallenskan

Helhjärtad feminist sedan 8års ålder och ateist efter ett misslyckat konfirmationsläger i tonåren. Studerar media och kommunikation och vägrar att tro på något utan vetenskapliga bevis.

3 Comments

 1. 19 July, 2012 at 14:05 —

  Det som stack ut när jag försöker komma ihåg “korvaffären” var kommentaren från kommunrepresentanten…
  – Jag har inte sett den. Men jag ska se till att den tas bort omedelbart. (Var tvungen att följa länken till AB för att få rätt citat)

  Jag har inte sett den, men den ska bort omedelbart….vad är det för inställning egentligen? Är det för mycket begärt att han svarar -Jag har inte sett den och skulle gärna göra det innan jag har en uppfattning i frågan?

 2. 19 July, 2012 at 18:45 —

  Nu kan jag ju dock misstänka att tidningen som ringde för att “informera” kommunen om detta uttryckte sig som om de aldrig sett något vidrigare i sitt liv. Men ja, hans svar kunde varit annorlunda – misstänker att inställningen på kommunen är att inte stöta sig med folk i “svåra frågor”.

 3. Alex
  17 October, 2012 at 18:09 —

  Hur vet du att det är en kvinna på bilden och hur är “budskapet” ens förnedrande? Har du försökt kontakta modellen eller är den bara ett objekt för oss att diskutera? Det stötande sitter som så ofta i lättkränkta och oroliga vuxnas huvud och inte i vad de kritiserar.

  “man ska låta bli att uttrycka sig som en pubertal pojke med identitetsproblem”
  Bra drag att bekämpa sexism med mer sexism 🙂 Vad jag kan se är männen långt ifrån ensamma om de kritiska kommentarerna och någon tonåring har jag inte identifierat ännu.
  Vad anser du bör vara straffet om man uttrycker sig som en pubertal pojke med identitetsproblem, vad nu det innebär?

Leave a reply