PsykologiSex

En lite annorlunda sexualupplysning.

Första gången jag läste om demisexualitet var för bara två månader sedan. Jag hade aldrig hört talas om det tidigare, jag hade egentligen aldrig ens reflekterat över att det kunde finnas fler än jag som har den här typen av sexualitet. Jag läste om asexualitet i tonåren, och i långa perioder kunde jag identifiera mig med det.

Det stod aldrig något om ett mellanläge, så jag resonerade att eftersom jag inte var konstant asexuell, så var jag ju uppenbarligen sexuell. Sexuell, men på fel sätt. Något av ett måndagsexemplar. Otillräcklig.

Demisexualitet innebär nämligen att man inte känner sig sexuellt attraherad/intresserad av någon som man inte har starka, emotionella band till. Först när det finns psykisk attraktion, som nära vänskap, är fysisk attraktion möjlig.

Att vara demisexuell gjorde att jag alltid kände mig som Lilla Fröken Präktig, och människor var inte sena med att tala om för mig att jag var pryd och tråkig. Vafan är man för tonåring om man inte är intresserad av sex?! Saken är den här: när jag inte älskar någon har jag ingen sexlust. Alls. Det ligger ingen värdering i det, ingen medveten avhållsamhet. Jag är bara inte intresserad.

Det är ett vanligt missförstånd att demisexualitet är ett aktivt val, en typ av beundransvärd avhållsamhet. (Varför nu generell avhållsamhet skulle vara eftersträvansvärd vet jag inte, men det får bli ett annat inlägg.) Sedan finns det gott om människor som tror att demisexuella ljuger för att framställa sig själva som ”bättre”. Alltså bättre än människor som har tillfälliga sexuella förbindelser. Det här är helt snett. Att ha mycket sex gör en inte till en dålig människa, precis som att man inte är skittråkig eller dryg bara för att man inte har sex. Man väljer inte sin sexualitet, oavsett vilken den är.

För att förklara demisexualitet bättre finns det en slags tankemodell.
Primär sexuell attraktion är attraktion som triggas av omedelbart tillgängliga uppgifter, såsom utseende, rörelser, röst.
Sekundär sexuell attraktion är en attraktion som utvecklas över en längre tid, efter att man har etablerat en stark, emotionell relation.
Sexuella känner vanligtvis av både primär och sekunder attraktion, medan demisexuella bara känner av den sekundära.

Det är lätt att tänka sig en skala mellan homosexualitet och heterosexualitet, men mänsklig sexualitet har många fler dimensioner än så. Klassikern är ”Kinsey Scale”, som går från ”0” (strikt heterosexuell) till ”6” (strikt homosexuell). Visserligen finns även ”X” (asexuell), men det är inte direkt dynamiskt. Det finns inte bara en typ av asexualitet, utan många variationer inom den, något som Kinsey inte tog hänsyn till.

Nu när jag ändå håller på med den här sexualupplysningstexten passar jag på att nämna gray-a, som är en annan typ av sexualitet som är bra att känna till. Gray-a är gråzonssexualiteter, någonstans i landet mellan asexuell och sexuell. Som exempel har vi:
– individer som bara upplever lust under vissa särskilda omständigheter
– individer som har såpass låg sexdrift att de inte agerar på den
– individer som bara har känt sexuell lust några få gånger under hela sitt liv

Avslutningsvis: var snäll mot människor oavsett om du förstår deras sexuella preferenser eller inte. Ifrågasätt inte asexualitet – det är både ignorant, oartigt och sårande.

 

Se bilden nedan för vanliga reaktioner på asexualitet.

Previous post

Tauism och taustimonials. Happy Tau-day!

Next post

Genuskorv

homelessclubkid

homelessclubkid

Homelessclubkid is the Captain of Swedish Skepchick. She's also a vegan skeptic who loves cats, books, and cosmology.

4 Comments

 1. 11 July, 2012 at 22:41 —

  Jag med! Tänk, en term för det finns alltså. Har emellanåt känt avund mot de personer som kan ha mycket och okomplicerad sex med okända personer – hade sparat mig mycket sexuell frustration i de långa perioderna som singel.

 2. Jess
  9 October, 2012 at 14:19 —

  Jag känner likadant. Dessutom funderar jag på om det till och med är så att jag egentligen bara vill ha “sex”, “älska” för att skaffa barn. Har läst Anastasia av Vladimir Megré och är lite förvirrad.

 3. Talja
  3 January, 2013 at 18:29 —

  Har du nåt namn för en periodare? I vissa perioder vill jag ha hur mycket sex som helst. I andra perioder är jag fullständigt ointresserad. Detta varierar vare sig jag är i en långvarig relation eller är singel. Största problemet här är att partners emellanåt trott att jag tröttnat på dem och aldrig mer kommer vilja ha sex. Att jag tycker att de blivit oattraktiva. Sängkammardöd. Då hjälper det föga att försöka förklara att det här ointresset dyker upp ibland och att sexlusten alltid återkommer efter några månader.

Leave a reply