Skepchick-ismVetenskap

Tauism och taustimonials. Happy Tau-day!

There was no identifiable moment when I said, yes, I believe. My conversion must have come on silently and unexpectedly. I do, however, remember the moment when I realized something had inalterably changed.

Det är med känsla  och inlevelse matematikern Stephen Abbot beskriver sin omvändelse från  att vara Pi-anhängare till att bekänna sig tillhöra Tauismen. För en själv som bara är amatörmässigt intresserad av matematik ter sig ju denna typen av konversion från en cirkelkonstant till en annan tämligen svårbegriplig, men i utvalda kretsar har den gett uppror till sina… ja skall man säga aftermaths.

Säkerligen hade detta inlägg inte blivit skrivet om det inte hade varit så att jag, upprymd av feststämningen på Pi-day  lovat att återkomma med en taustimonial om Taus förträfflighet.

Så, vissa matematiker anser att Tau är mer fundamental och representabel konstant än Pi i och med att den direkt reflekterar relationen mellan radien och omkrets.

2 x pi = 6.28….which means that Tau Day is celebrated on 6/28

Och som vilket evangelium som helst, så har tauismen  fått sitt eget manifest och webshoppar erbjuder Tau-day textilier. Och vi nördar får ytterligare något att svinga bägare för.

Dessutom, Tau

τ=C/r=6.283185307179586…

konverterad till musik blir oändligt vackert. En annan kollision mellan musik och siffror var Jean-Jacques Rousseaus försök att introducera ziffersystem, ett notsystem baserat på siffror, som det universala musikaliska språket. Stackars Rousseau blev aldrig särskilt rik eller känd på sina siffernoter. Däremot står han däremot för en hel del annat som gjorde honom till en av de stora upplysningsprofilerna. Idag är det hans 300e födelsedag. Hipphipphurra!

Så idag, en kombination mellan en punkig konstant och en stor man vars siffror aldrig röjde framgång.

Sätt dig skönt, ta ett glas ro(us)se(au)vin och lyssna på den vackra matematiken.

 

Previous post

Rätt sorts objektifiering

Next post

En lite annorlunda sexualupplysning.

Amygdala

Amygdala

Melankolisk kalenderbitare men förkärlek svart humor, socialrealism, mustiga rödviner och kyrkogårdar. Drömmer om ett växthus och studier i etnologi, äger blomsterrabatt i innerstad och examen i naturvetenskap.

1 Comment

  1. 1 July, 2012 at 19:00 —

    Föredrar Pi som representerar relation mellan diameter och omkrets. Diametern är det naturliga måttet på cirkel eller cylinder – det är ju den man mäter (mäta radien är svårare). Men framför allt: Tau skulle va att kasta bort de timmar av ens barndom som man använt för att memorisera decimaler i Pi…

Leave a reply