PseudovetenskapSkepticismVetenskap

Trust me, I’m a doctor! Om låtsasprofessorer i kryddburkar.

Allt är till salu! Du kan köpa hälsa, potens, drömkropp och en mer eller mindre riktig vetenskapsman som backar upp allt du vill tro på. Eller så kan du hyvla kreditkortet lite extra och kanske få dig din egen titel!

Charmkvark publicerade sitt inlägg om kosttillskottet Kyäni för ett halvt år sedan. Inlägget har väckt intensiv debatt. Idagsläget finns ett sjuttiotal kommentarer och googlar man på “kyäni” så återfinns länkar till Skepchick samt Vetenskap och folkbildning bland de fyra första träffarna. Många av förespråkarna för Kyäni och andra alternativpreparat hänvisar ofta till vetenskapsmän och olika experter inom ett aktuellt område. I Kyänis fall har man pratat om en läkare som fått utmärkelsen “Physician of the Year”, en titel som man som bekant kan få mot en pekuniär ersättning till lämplig instans.

Ibland uppenbaras preparat med löften om fantastisk effekt, uppbackade av den finaste akademiska gräddklicken inom aktuell gebit. Gone, är ett relativt nytt preparat för viktnedgång som marknadsförs via diverse websidor. Presentationen inleds med helt korrekt fakta om övervikt och dess relation till andra åkommor samt dess påverkan på psykisk hälsa. Ingredienserna i preparatet är det sedvanliga; grönt té, hallon, kryddor, ingefära och skulle låta som en sedvanlig skafferirensning om det inte vore så att det är extrakt det handlar om. Så pass exakt extrakt, att man kan säga att en dygnsdos motsvarar 700 gram färska hallon.

Ursprungligen utvecklades Gone för att hjälpa överviktiga att gå ned så mycket i vikt att de kunde komma i fråga för en så kallad fetmaoperation. Det är därför ett ytterst effektivt medel för att uppnå en snabb och varaktig viktnedgång, men även om produkten utvecklades för att hjälpa extremt överviktiga är den också utmärkt för mindre viktminskning.
Orsaken till att Gone är både effektivt och erkänt är den unika sammansättningen, som innehåller olika naturliga ingredienser som tillsammans utgör en perfekt blandning

Aah, de magiska termerna; ytterst effektiv, snabb-varaktig, effektiv, erkänt, unika, naturliga, perfekt. Och det bästa med det hela är att företaget kan luta sig tillbaka på tung vetenskaplig expertis

Gone har tagits fram vid Universitetssjukhuset i Hannover under ledning av Professor Dr. med T. A. Mannheim. Professor Mannheim har forskat på övervikt, viktnedgång och metabolism sedan mitten av åttiotalet, och är i dag en av världens ledande experter och dessutom rådgivare till den tyske hälsoministern, när det gäller frågor om övervikt.

Denna information hittas via http://www.webcitation.org/68E0pXIS då företaget har valt att redigera hemsidan på grund av en liten detalj. Den lilla detaljen är att den världsledande Prof Mannheim inte verkar finnas. Det har misstänkts av oss som tidigare försökt googla på detta namn. Fetmaläkaren Arvo Hänni  (överviktsenheten, Akademiska sjukhuset i Uppsala) har researchat vidare och nu författat en förträfflig debattartikel i ämnet. Den tyske hälsoministerns webportal erbjuder ingen information om denne professor, ej heller har han publicerat något i den stora medicinska databasen Pubmed.  Hänni sammanfattar läget i sin artikel:

Återstår att ta kontakt med det företag, Minutra i Falkenberg, som säljer Gone. Vid upprepade tillfällen har jag efterfrågat studierna av professor Mannheim men har till dags dato ännu inte erhållit några sådana och heller inget besked om var professor Mannheim kan sökas för att få information om hans forskning i viktminskningens tjänst. Eftersom frågor kring viktminskning har ett stort allmänintresse kan det vara på sin plats att dimmorna kring professor Mannheim och hans forskning kring dessa kryddblandningar skingras.
Då jag inte lyckats få någon klarhet i detta genom mina egna kontakter med Minutra vore det klädsamt om företaget offentligt kunde redogöra för professor Mannheims forskning och varför man trots upprepade förfrågningar inte vill delge dessa till ­läkarprofessionen.

Minutra har agerat genom att ta bort professor Mannheim från reklamen på sin hemsida. Det är ju också ett svar lika gott som något.

Så vad är nu detta preparat som kallas Gone. Tills motsatsen bevisats är det lite damm från kryddhyllan. Sannolik effekt på vikten: liten. Och pengarna för preparatet: GONE!

 

bilderna hittar du här och här.

 

Previous post

Messiasroboten, kosmiska falukorvsringen och en jättepenis som hotar hela mänskligheten.

Next post

Rätt sorts objektifiering

Amygdala

Amygdala

Melankolisk kalenderbitare men förkärlek svart humor, socialrealism, mustiga rödviner och kyrkogårdar. Drömmer om ett växthus och studier i etnologi, äger blomsterrabatt i innerstad och examen i naturvetenskap.

3 Comments

 1. bladerunner
  12 June, 2012 at 23:10 —

  Så mycket enklare livet vore om man bara kunde hitta på alla sina vetenskapliga belägg.

 2. 5 August, 2012 at 07:11 —

  Men hallå. Länka inte till fejk-preparat sidorna. Det gynnar dom.

  Gör om alla skumma länkar till vanlig text, i stil med hxxp://blabla.bla

  (Och undvik rel=nofollow så ofta det går. Helst alltid)

Leave a reply