Politik & SamhällePsykologiSkepticism

Släpp dårarna loss, det är vår!

Sommar! Sol! Semester! Lycka! Under de få månader som Sverige inte är iskallt och becksvart mår alla bra. ALLA. T.o.m. psykiskt sjuka tar en paus från att vara just psykiskt sjuka. Ingen mår dåligt när solen skiner och man kan ha grillfester med sina nära och kära. Vill ni ha källor på det? Eh…alltså… det finns ju gott om statistik som säger raka motsatsen, men Jan Svedlund (verksamhetschef för Psykiatri Affektiva II i Göteborg) vet det här av erfarenhet. Det är alltså helt försvarbart att stänga ner tolv psykiatriska mottagningar i Göteborg under sommaren.

Om sommaren inte löser dina problem, kanske alkohol gör det?

Att säga att människor mår såpass bra under sommaren att man kan stänga ner stora delar av den psykiatriska verksamheten är inte bara korkat, det är hånfullt. Om det är brist på pengar det gäller – säg det. Säg ”vi har inte råd”, eller ”psyk kostar för mycket”, men låtsas inte som att det inte gör någon skillnad för människor. Det är inte okej att säga ”människor mår bättre på sommaren” när det inte är sant, när man inte ens har någon statistik att backa upp det med. Bara någon slags uppfattning om att det är så det är. Reality check: en svensk studie från 2009 som tittat på alla rapporterade självmord i Sverige mellan 1992 och 2003 konstaterar att självmord är vanligast på våren och försommaren. Svedlund säger själv att manier är vanligare på sommaren, men verkar anta att maniska patienter inte behöver hjälp eftersom han använder sommar = färre depressioner, fler manier som argument för att psyk inte behövs inte behövs lika mycket. För det första: hur tänkte han där? Att manier inte är vårdkrävande sjukdomstillstånd? De kanske kan använda sin energi till att springa Stockholm maraton eller bygga livbåtar av PET-flaskor  i väntan på att psyk öppnar igen? För det andra har han förmodligen fel. Det finns studier som talar både för och emot säsongsvariation i bipolär sjukdom, men om man får tro den här studien på kanadensiska patienter och 3 liknande som gjorts tidigare, så verkar det inte finnas något sådant samband.

Sen har vi missbruksvården. De påstår i princip att färre behöver hjälp på sommaren för att det är fint väder ute så att man orkar mer då. Ingen som har tänkt på att det generellt är mer accepterat att t.ex. dricka på sommaren? Sommar innebär större alkoholförbrukning (visas bl.a. i skotsk studie från 1996). Mer okej att dricka + stängd missbruksvård = folk söker inte hjälp. Att färre söker hjälp betyder inte att behovet av hjälp är mindre.

Det är fruktansvärt skrämmande att Svedlund & Co fattar beslut som kan ha direkt inverkan på huruvida människor faktiskt lever eller dör, när det enda underlaget för deras beslut är… ja, ingenting.  Siffrorna finns – men de motsäger Svedlunds slutsats, och kan därför ignoreras för största bekvämlighet.

Min slutsats är att psykiatrin i Göteborg styrs av ett gäng nonchalanta typer som drar fram bevis ur sin bakdel. Skärpning, för fan.

 

(Artikeln som väckte min vrede finns här.)

Previous post

Fredags-Feynman

Next post

Messiasroboten, kosmiska falukorvsringen och en jättepenis som hotar hela mänskligheten.

homelessclubkid

homelessclubkid

Homelessclubkid is the Captain of Swedish Skepchick. She's also a vegan skeptic who loves cats, books, and cosmology.

2 Comments

 1. Martin
  1 June, 2012 at 15:40 —

  Herregud! Detta kan vara något av det knasigaste jag har hört på länge. Personligen så är i alla fall sommaren alltid värst för mig. Då kan man vältra sig i ensamhet, depressiva tankar och avsaknad av allting vad regelbundna sociala sammanstrålningar heter.

  Dessutom, som sagt, finns det någon tid på året då psykiatriska avdelningar lyckas täcka hela behovet hos befolkningen? Så sent som igår hörde jag om en person som hörde av sig till psykvården med akuta sucidala tankar och fick en tid i höst. Är Göteborg undantaget som bekräftar regeln?

 2. Anders
  27 August, 2012 at 01:36 —

  Det fungerar exakt likadant hos Landstinget i Stockholm. De har heller inte en susning om hur lång väntetiden för olika psykiatriska behandlingar är.

Leave a reply