PseudovetenskapSkepticism

Ingen älskar ett UFO, eller?

Vad hände med UFO-intresset? Vad hände med X-files? Jag kom ihåg hur jag 1997 besökte FBIs huvudkontor på en guidad tur. Mot slutet av rundvandringen började några tjugoåringar högljutt skandera att de krävde att få höra sanningen om X-files. Att de krävde att få se X-files. Skrattande lyfte guiden upp en tjänstebricka där det stog “Fox Mulder, X-files”. Ungdomarna, fortsatt förnärmade, krävde att få höra sanningen. Som det hette i serien:”No matter how paranoid you are, you’re not paranoid enough. “

Någonstans i milennieskiftet ebbade allt ut. Folk slutade prata om paranormala företeelser, lokaltidningen slutade rapportera om UFOn och subkulturen slutade spekulera om Area 51 som landningsbas för utomjordingar. Det kändes som om paradigmet skiftat mot ett mer rationellt tänk. Och lite, mycket lite skrevs om utomjordingar och oklara flygande föremål.  Häromdagen blev jag via en bekant tipsad om en notis i Västerbottens kuriren som beskriver  observation av ett oidentifierat flygande föremål. Unge herren intygar att han vid tillfället inte befann sig under påverkan av monopoldistribuerade preparat samt att det observerade flygande föremålet torde ha varit stor som en bil. Att flygande föremålet befann sig i närheten av den lokala flygplatsen gör vare sig observatören eller journalisten någon närmare analys av. Incidenten är rapporterad till UFO-Sverige och inväntar för närvarande analys av föreningen.

Notisen i sig kanske inte är så intressant, men efterföljande ström av läsarkommentarer ter sig desto mer rafflande. För er som inte orkar skumma er igenom kommentarsfältet kan läget sammanfattas som följande

Skeptikern

UFO – har 99 av 100 en naturlig förklaring. De övriga kan också vara jordliga ljusfenomen som uppstår under vissa omständigheter.

Mosa-skeptiker-argumentation

“De övriga kan också vara jordliga ljusfenomen som uppstår under vissa omständigheter.”

Jag älskar när människor försöker förklara det oförklarliga med något annat oförklarligt. Känns lite desperat..?

Tror alla som är kritiska mot detta är mest rädda.

Jantelags-UFO-argumentation

oavsett, så skulle ingen besöka jorden-sverige-umeå-umeås flygplats för att hänga. Kom igen nu människor, ni kan inte vara seriösa.

glesbygdsentusiast-UFO-argumentation

inte första eller sista gången det här händeri umeå, verkar bli allt mer ufo attraktiv stad det här? har nu sett 4 flygande föremål utan förklaring på 1års tid runtom i staden.

Mystiker-UFO-argumentation

Jag var ute och promenerade på Böleäng och hundarna började skälla som galna! Dom reste ragg och morrade trots att ingenting fanns där! Men när jag tittade runt omkring mig fick jag se ett föremål på himlen vars närvaro jag inte kan förklara! Jag skrek, grät och skakade och stod som förstelnad på stigen! Det finns mycket vi människor inte kan förklara, ufon, åska med mera så vi ska inte tro att vi vet bäst…

Min personliga favorit är mystikern. Att det finns mycket vi inte förstår, det är vi eniga om. Däremot är jag mycket skeptisk till att åska är en av dessa esoteriska, mystiska företeelser.

UFO står som bekant för oidentifierat flygande objekt, inget i begreppet per se antyder något om förekomst av utomjordingar ombord. Det finns vissa som hävdar att UFO-observationerna under senaste tre åren ökat med så mycket som nästan 70%, vilket skulle handla om 5oo nya observationer månatligen.  Till UFO-Sveriges försvar bör sägas att de i sin analys ger de flesta rapporterna en naturlig förklaring. Ändå har jag lite svårt att ta denna typen av verksamhet och observationer på allvar. Inte för att liv i universum skulle vara otänkbart, utan snarast för den air av konspirationsteorier som förföljer denna typen av websidor.

Som svar på min stilla undran kan man säga, UFO-världen lever, men i viss tystnad. Men den finns där och florerar i sin fulla blom, från 40-talets pilotobservationer till nolltiotalets ungdomar. Sextiotalets tidstypiska fenomen med kidnappning av oskyldiga samhällsmedborgare höll i sig till mitten på nittiotalet. I början på nittiotalet växte kidnappningsmytologin till att bli så pass stark att vittnesmål om förträngda UFO-kidnappningsminnen förekom. Denna företeelse är helt i analogi med samtida förekomsten kring förträngda minnen om satanistiska ritualmord. Förträngda minnen gav så småningom vika för den mer moderna sk New-age ufologin som ser vissa personer som särskilt utvalda för att kommunicera med utomjordingar.

Kan det vara så att ufologin egentligen säger mer om vår tidsålder än om vad som färdas på himlavalvet.

The truth is out there.

 

 

(utvald bild från realufos.net)

Previous post

Näe, du sa väl inte just....

Next post

Fredags-Feynman

Amygdala

Amygdala

Melankolisk kalenderbitare men förkärlek svart humor, socialrealism, mustiga rödviner och kyrkogårdar. Drömmer om ett växthus och studier i etnologi, äger blomsterrabatt i innerstad och examen i naturvetenskap.

3 Comments

 1. Mo
  27 May, 2012 at 14:12 —

  “Ufon, åska med mera så vi ska inte tro att vi vet bäst…” Det var nog det bästa jag läst på länge 🙂

 2. Sensemaker
  28 May, 2012 at 14:22 —

  “Det finns mycket vi människor inte kan förklara, ufon, åska med mera så vi ska inte tro att vi vet bäst…”

  Kommentaren är ju helt analog med Homer Simpsons:

  “Heh-heh-heh! Lisa, vampires are make believe, just like elves and gremlins and eskimos!”

  Sensemaker

 3. […] är inte så länge sedan jag beklagade mig över att rymdfarkosten försvunnit från populärkulturen. Men nu inför stundande Venuspassagen är den tillbaka. Med besked. När vi matas med fiktion om […]

Leave a reply