ParanormaltPolitik & SamhällePseudovetenskap

What would Benny do?

Gästinlägg av Per, PubMed-ninjan

År 2009 var ett händelserikt år för Ingrid Carlqvist. Samtidigt som hennes samarbete med mediet Benny Rosenqvist bar frukt i form av kulturskatten Ljusfolket (Andra sidan – Så funkar det!) närmade sig det familjedrama som senare skulle ligga till grund för hennes reportagebok Inte utan mina söner sitt slut. Den förra är en grundlig genomgång av exakt hur karma och själavandring fungerar, med starkt fokus på nära relationer och konfliktlösning. Den senare en berättelse om en fars kamp för sig och sina barn mot en mor som inte skyr några medel. Då de båda böckerna behandlar så likartade teman undrar jag efter att ha läst dem varför Inte utan mina söner innehåller så många obesvarade frågor.

Varför har ingen läst den med Benny Rosenqvists ögon? Förrän nu.

Förhållandet

I slutet av 80-talet inleder den på alla sätt sympatiske och rationelle George från Australien en romans med svenska Lisette, en kvinna som på två decennier och 250 sidor inte uppvisar en enda tilltalande egenskap. Hur kan han ha fallit för en så genomusel person?

Så här ligger det till: När våra odödliga själar ska återfödas väljer de en läxa de ska lära sig. Om läxan är att gå i backar så föds själen i bergen. Om den är att lära sig bli misshandlad föds själen in misshandel.

Innan vi föds sätter vi oss ner med vår egen guide och skriver en livsplan. I den kan det stå saker som I detta liv ska jag vara homosexuell och försaka lyckan i att vara pappa, eller I detta liv ska jag gå igenom svåra sjukdomar. – ur Ljusfolket

Enkelt! Själen återföds och träffar tämligen omgående sina själafränder som den i liv efter liv är ämnad att leva tillsammans med. Det är därför människor, som George och Lisette, blir förälskade i varandra utan att riktigt veta varför. Svaret ligger i tidigare liv.

Anledningen till att man antingen är Givare eller Tagare är karma. Alla Givare har en skuld som de arbetat upp under tidigare liv och som de nu betalar tillbaka med sin energi och sin kunskap. – ur Ljusfolket

Lisette klagar på allt, ställer krav och bidrar själv varken till ekonomisk eller emotionell försörjning. Detta illustrerar tydligt Bennys begrepp Givare och Tagare. Lisette är en karaktäristisk Tagare och George en Givare. Detta är oväntat då Tagande är en manlig egenskap och Givande är kvinnligt, men när deras första barn kommer och Lisettes entusiasm inför föräldraskapet grumlas av hennes långa arbetstimmar i det egna företaget, av umgänge med kompisar istället för med sonen och agerande som tvingar den tidigare så framgångsrike försäljaren George att ta ett oväntat stort ansvar för sin avkomma är svaret uppenbart: hon har en manhaftig själ.

Anklagelserna

När skilsmässan är ett faktum börjar Lisettes anklagelser om sexuella övergrepp stå som spön i backen. Carlqvist beskriver ingående och trovärdigt hur hemskt detta är för George, ett ämne hon är personligt bekant med efter att i detalj ha anklagat Bennys far, som inte heller han dömdes, för samma sak i Ljusfolket.

Här är det lätt att tycka synd om George. Men den som kan sin Benny vet att tyck-synd är det sista en själ behöver när den går igenom en prövning. Det är trots allt denne själv som valt att utsätta sig för denna svårighet och tyck-syndet står i vägen för själsligt växande.

Om en kvinna kommer till mig och berättar att hennes man slår henne försöker jag inte bara få henne att lämna honom. Det viktigaste, om hon inte svävar i livsfara förstås, är att få henne att se sitt eget ansvar i det som händer. – ur Ljusfolket

Icke desto mindre framstår Lisettes handlande som klart klandervärt. Varför gör hon på detta viset? Nyckeln är, som Benny lärt oss, att lösa den karmiska knut som hon och George bär med sig från tidigare liv.

Förklaringen är att de levt tillsammans i tidigare liv och då byggt karma för varandra. I det livet kanske mannen var kvinnan och hustrun var en man som var väldigt besvärlig att leva med. Allt strul hon ställde till med som make sattes in på karmabanken och det är det hon nu plockar ut. – ur Ljusfolket

Om hon beter sig illa mot honom och barnen i detta liv beror det på orätter de gjort henne i andra inkarnationer. Kanske var han en tyrannisk hustru eller giftmörderska någon gång. Hur det än ligger till med det är svaret, precis som för misshandlade makor och våldtagna kvinnor, inte att försöka besegra sin antagonist utan att älska och älska och älska denne för att lösa den karmiska knuten. Med detta i minne ter sig Georges agerande i och utanför rättssalarna som minst sagt kontraproduktivt.

Bortförandet

När rättsväsende och omgivning inte tror på hennes anklagelser om sexuella övergrepp tar så Lisette saken i egna händer och för bort barnen och hoppas kunna få dem att vittna mot sin far. Äntligen någon som gör precis som Benny råder oss! Det ligger ju nämligen till så att skrapar man det minsta lilla på ytan hos den som förnekar det hittar man både barnmisshandel och andra övergrepp i barndomen. Så vanligt är det med förträngda minnen. George är vid det här laget är övertygad om att hans f.d. fru är psykotisk, ett vanligt misstag när vanliga människor har att göra med personer med mediala förmågor.

Andlighet och medialitet kan förväxlas med vissa psykiatriska sjukdomar. Schizofrena hör röster hör röster i huvudet precis som vi medier gör. – ur Ljusfolket

 

I slutänden ingriper George med polisens hjälp för att återfå sina söner, utan att vi får veta hur det ligger till med Lisettes synskhet. Det verkar föga troligt att de sexuella övergreppen mot deras gemensamma barn ska ha ägt rum i detta livet, så den mest troliga förklaringen är att Lisette råkat blanda ihop detta med något av de tidigare liv hon levt med George, vilket Benny lär oss händer hela tiden. Då motgångar och kamp är något som gör att våra själar kommer växa på Andra Sidan bör George skatta sig minst sagt lycklig att dessa värdefulla lektioner förunnats honom, men om Carlqvists version av berättelsen stämmer verkar det inte troligt att han riktat tillräckligt mycket kärlek mot Lisette för att lösa deras karmiska knut.

Jag tror att Barack Obama är en infödd utomjording som är här för ett högre syfte. – ur Ljusfolket

Och stämmer gör det säkert, för att Carlqvist skulle ha satt sitt namn på en bok med halvarslat innehåll faller på sin egen orimlighet.

/Per

Per är en ondskefull biologist som på dagarna doktorerar i neurofysiologi. När mörkret faller tar han på sina trikåer och ninjasvärd och letar PubMedreferenser om exotiska skallskador och saker folk utsätter sina könsorgan för. När serietidningen om hans liv publiceras kommer den vara tecknad av Rob Liefeld.

Bilder från CDON.comnowtheendbegins.com, houdi.se.

Previous post

Happy Pi-day! Peruker, pajer och decimaler.

Next post

Kvacksalva är inte världens bästa ankmedicin.

skepchickse

skepchickse

Skepchick.se:s adminkonto. Används för gästinlägg och skeptiska snabbisar.

No Comment

Leave a reply