AlternativmedicinSkepticismVetenskap

Skyddsnätet

Jag stod och bytte om i ett omklädningsrum för ett tag sedan. Bredvid mig diskuterade två unga kvinnor den ena kvinnans utbildning inom zonterapi. Hon utbrast i förbigående att:
-Vi tror att vi vet så mycket i lilla Sverige. Men i öst har de haft sina behandlingar i flera tusen år!

När svenskar fnyser åt västerländsk medicin och med solsken i blick prisar österländsk medicin, då kan jag inte låta bli att tänka: era bortskämda jävlar.

Det är som att säga: “Här i Sverige håller vi på med tallriksmodellen och träning. Men i Etiopien vet folk minsann hur man bantar på riktigt. Där har de varit smala hur länge som helst.” Hur understår ni er att använda andras brist på tillgång som ett slagträ i den här debatten?

Det är lätt att kunna tillåta sig utsvävningar när man har ett skyddsnät att falla tillbaka på. Ett skyddsnät av en stabil, evidensbaserad vård. Den som finns där när du blivit förgiftad av den där säkra örtmedicinen, den som finns där när akupunkturen inte alls hjälpte mot dina eksem, den som finns där när ditt skelett läker ihop snett trots att du hade den där fantastiska salvan på brottet.

Anledningen till att så många kan tramsa runt med diverse verkningslösa (eller rent av farliga) naturpreparat i Sverige utan att råka illa ut är ju för att vi har den vård vi har. Det ligger förstås i bakhuvudet på er. Att om något skulle hända kan man ju bara åka till akuten. Samma sak med alla anti-vaccinare. Ständigt back-upen i bakhuvudet. Samtidigt som ni baktalar skyddsnätet.

Men visst, för att nyansera bilden så finns det många som säger att de vill använda både den vanliga vården och alternativmedicinen. De vill inte byta ut ambulanser mot örtbilar och akutsjukvård mot akuthealing, utan de vill att den vanliga vården ska kompletteras med homeopati, zonterapi, akupunktur och annat. Då kan jag passa på att nyansera dessa förespråkares bild av skeptiker: vi är inte AV PRINCIP emot något av detta i vården. Det vi är emot är vård som inte är evidensbaserad, alltså sådan där man inte kan visa någon effekt över placebo. Visa effekter så kommer vi plocka in såväl peeling med grankottar mot acne som nagelbandsterapi mot HIV. Allt handlar om att det där skyddsnätet ska vara så stabilt som möjligt och varje ovetenskaplig behandling i vården  är ett stort klipp med saxen i skyddsnätet. Att det här ens är en kontroversiell fråga gör mig fruktansvärt trött.

Det är tack vare att vi är så envist bevisfokuserade som ni kan tillåta er själva att balansera som elefanter på sytråd. Eftersom det finns ett stabilt skyddsnät som tar emot er när tråden brister.

Människor i fattiga länder har inte den möjligheten. De går inte till homeopatin för att den är bättre än skolmedicinen, de går dit för att det är vad som erbjuds. Och när den sviker dem faller de rakt ner i asfalten, utan ens det tunnaste silket att landa på. De studsar inte tillbaka som ni gör. Jag säger inte att alla i Sverige måste sluta med homeopati, gör vad fan ni vill egentligen. Men stå inte i omklädningsrum och fnys åt den vetenskap och medicin som ständigt står beredd att rädda ditt liv. Håna inte det skyddsnät du ändå förlitar dig på. Tack för idag, slut för idag.

Läs även Karin Bojs utmärkta krönika om narkolepsi och vaccin.

 

Previous post

Plast i margarinet & andra sanningar.

Next post

Miljönämndens beslut 2.0

charmkvark

charmkvark

charmkvark är en skeptisk kvinna på 25+. Kriget mot charlatanerna vilar aldrig och vissa dumheter kan bara mötas med sarkasm. Skojar och svär. Driver tillsammans med två till podcasten Kvack!. Krönikör i Magasinet SANS.

9 Comments

 1. 5 March, 2012 at 08:10 —

  Bra rutet!

 2. Robert Willstedt
  5 March, 2012 at 12:07 —

  Perfekt skrivet. Spot on. Man kan tänka sig att vårdvalet skulle kunna utvidgas till att man faktiskt kan få välja bort skyddsnätet av skolmedicin till förmån för sitt favorithokuspokus och därigenom också få slippa betala skatt för sjukvården. Då ställs tron på prov på riktigt.

  • 5 March, 2012 at 18:57 —

   Jag är rädd för det mer skulle ställa ens förmåga till långsiktig planering respektive kortsiktighet på prov… Tror du inte många skulle säga: “nä men jag tror på zonterapi jag, så då behöver jag inte betala Skatt!” av snikenhet eller trång börs snarare än vidskepelse…? Skall man sedan låta de människorna dö eller ta betalt i eftarhand istället? Jag tror det där experimentet delvis har genomförts i US of A… och vi vet ju hur bra deras system funkar, moohahaha

   • Robert Willstedt
    5 March, 2012 at 22:43 —

    Nej, jag håller naturligtvis med om att en sådan lag skulle vara moraliskt ogenomförbar och icke önskvärd. Det är just den vetskapen som gör skyddsnätet så tryggt och skönt för folk. Jag misstänker att gruppen “troende på alternativmedicin” inte överlappar “gruppen som betalar skatt” i särskilt stor utsträckning, så den samhällsekonomiska vinsten skulle ändå bli minimal medan den moraliska förlusten för samhället skulle bli desto större. Mitt förslag var inte särskilt seriöst menat såklart.

    • 6 March, 2012 at 08:58 —

     Anmärkningsvärt många akademiker pysslar med homeopati och allsköns hokus pokus. Min tidigare granne, en knäpp tant som på dagarna var lärare, och på kvällarna aromterapeut (bland annat!) betalade nog en hel del skatt på sina företag. Med tanke på vad hon tog betalt fick hon nog en hel del över också, tror jag.

     När hennes make fick prostata-cancer tyckte hon att han skulle åka till någon hokuspokustyp i Tyskland som lovade fixa det utan att operera, och då skulle hon ju slippa ha en impotent man. Hennes NO-lärare till man sket i det och opererade sig.

 3. Autokraten
  5 March, 2012 at 13:29 —

  Väl rutet som sagt. Jag tror du satte fingret på en stor anledning till varför pseudovetenskaper får förankring i Sverige. Vi har en ganska bred väg, kantad med kuddar, att slira runt på. Det, tillsammans med den ständiga exotifieringen av öst som en plats fylld av visdom och oupptäckta källor till välmående blir en veritabel lekstuga för “hälsogurus”.
  Jag saknar de gamla böckerna med kinesiska ordspråk och talesätt, de var åtminstone harmlösa och skapade på sin höjd några krogfilosofiska samtal som var slut när efterfesten dog.

  Det blev en lång kommentar, men bra skrivet. Du gjorde åtminstone mig påmind och upprörd över detta fenomen.

 4. 6 March, 2012 at 09:00 —

  Det är jag som tackar.

 5. 6 March, 2012 at 13:17 —

  Brukar man inte säga något om att “traditionell” medicin som klarat av vetenskapliga tester och visat sig fungera kallar vi istället för medicin?

Leave a reply