Skepticism

Plast i margarinet & andra sanningar.

Ju mer jag lär mig, desto mer förstår jag hur mycket av det jag trott mig veta som i själva verket är bullshit. Jag antar att de flesta barn är som jag var, och ställer ungefär 500 frågor om dagen i åldrarna 2-12 ungefär. (Umgås inte med barn, så kan inte säga säkert.) Jag riktade i alla fall mina frågor till vem som helst som var i närheten – föräldrar, dagisfröknar och lärare fick svara bäst de kunde. Och förvånansvärt ofta svarade de helt åt helvete fel. Sedan passerade jag en magisk gräns någonstans i preteenträsket och insåg att alla vuxna inte magiskt sitter inne med all världens kunskap. Sedan dess har jag arbetat idogt med att rätta till alla felaktigheter som tanklösa vuxna försett mig med.

Exempel på saker som vuxna sagt till mig som barn (och några som jag snott av andra):

– Margarin innehåller mikroskopiska plastkulor. (OBS! Hört från flera håll, inte från en enskild förvirrad hemkunskapslärare).

Bild via babble.com

– Sommar och vinter beror på att jordens bana är elliptisk. (Grubblade i många år på varför vi inte har sommar två gånger om året…)

– Cykel stavas ”cyckel”. (Eh…)

– När man är sjuk ska man inte äta socker. (För då matar man bakterierna, som råkar vara chocoholics hela bunten.)

– Om man ger blod så blir man beroende av det, och kan aldrig sluta för då får man för mycket blod i kroppen. (Tänk vad det kommer spruta blod ur alla kroppsöppningar! Tänk på det nu, barn!)

– Om man börjar borsta tänderna på sina husdjur kan man aldrig sluta, för då får de hål i tänderna. (Överhuvudtaget var det många ”om du börjar med X, kommer du aldrig kunna sluta”. Och då menar jag inte ecstasy.)

– Om man sitter på kalla stenar får man urinvägsinfektion. (Och om man inte har halsduk på vintern blir man förkyld. Virus är kinkiga när det handlar om hudtemperatur!)

– Att äta och dricka samtidigt är dåligt för matsmältningen. (För då blir… maten…eh…blöt.)

– Vegetarianer är ofta så noggranna med att få i sig protein att de får proteinöverskott. (Hur i hela fridens namn skulle ens ”proteinöverskott” gå till? Ohämmad muskeltillväxt?) [Edit: som påpekats av Bob i kommentarerna borde ett extremt proteinintag kunna leda till överskott av urea. Skyller på vilseledande make. Tycker dock fortfarande att det låter som ett osannolikt problem för vegetarianer.]

Det läskiga är att man sällan ifrågasätter saker man har trott länge. Om man bara lärt sig något tidigt nog måste det vara sant, typ. Något jag fortfarande undrar är: ville de bara få tyst på mig genom att ge mig vilket svar som helst, eller trodde de faktiskt på de här sakerna? Kanske hade de bara svårt att erkänna att de faktiskt inte visste.

Vilka felaktigheter har ni fått lära er?

Previous post

Kålrabbin är från Venus, morötter från Mars.

Next post

Skyddsnätet

homelessclubkid

homelessclubkid

Homelessclubkid is the Captain of Swedish Skepchick. She's also a vegan skeptic who loves cats, books, and cosmology.

28 Comments

 1. Maria K
  1 March, 2012 at 20:13 —

  Min storebror tutade i mig att det på varje persons huvud fanns ett speciellt hårstrå att om man drog av det så ramlade alla andra hårstrån på huvudet också av.
  Än idag kan jag få en mikrosekunds panik när jag råkar rycka av mig lite hår.

 2. 1 March, 2012 at 20:44 —

  Jag levde 28 år i tron att äta + bada = kramp och eventuell död, men det är väl en klassiker. Med undantag för urinvägsinfektionen har jag dock aldrig hört några av de du nämner, men efter att ha läst Peter Olaussons Faktoider så ser och hör man mycket galenskaper som presenteras som fakta, både av vuxna för barn och av vuxna för andra vuxna. Är tyvärr dålig på att rätta såna människor eftersom man alltid låter som ett litet arsle när man försöker.

  • 2 March, 2012 at 22:30 —

   Jag blev också ismälld det det där om att inte bada efter maten. Såhär i efterhand kan jag tänka mig att den myten är tjänar ett syfte för alla vuxna som vill vila efter maten istället för att passa badsugna ungar.

 3. 1 March, 2012 at 21:39 —

  Om man råkar svälja blod då man blöder näsblod blir man elak.

  Hela vitpepparkorn skyddar mot magsjuka.

  Står man framför en mikrovågsugn blir man steril.

  Dödar du en spindel regnar det nästa dag. (DEN var lätt att genomskåda!)

  Mjölk blir fil om den står utomhus då det åskar.

 4. Paulina
  1 March, 2012 at 22:02 —

  Jag har en “grop” vid örat och fick höra att det var en kvarlämning från den tiden jag var en liten spermie, för spermier har ju gälar för att kunna andas. Mycket huvudbry ställde det till med, det där hålet. Bild –> http://paulinaeriksson.blogg.se/2009/december/historien-om-spermiens-galgangar.html

 5. 2 March, 2012 at 06:47 —

  I syrebrist kan cancer växa till. Motionerar man så får kroppen syre och då kan man inte få cancer.
  En positiv attityd kan också förhindra sjukdomar. Är man pigg och glad får man inte infektioner och depression.

 6. Emil
  2 March, 2012 at 09:11 —

  Islam och judendom härstammar från kristendomen. Såklart..

 7. Maria
  2 March, 2012 at 09:49 —

  Jultomten härstammar från Martin Luther.

  Utandningsluften består av kväve.

  Konferencier betyder “kom-fram-och-säg”.

  Lågstadielärarens outsinliga visdom.

 8. Bob
  2 March, 2012 at 11:15 —

  Va, “proteinöverskott”, finns inte det? Jag har hört samma sak från flera håll, men det är snarast mina hårdpumpande vänner som äter proteintillskott som sägs ligga i riskzonen. Att om man äter för mycket aminosyror blir det jobbigt för njurarna som måste rena bort mer urea?

  • 2 March, 2012 at 11:58 —

   Det var nog jag som tänkte lite för snabbt och förledde Homelessclubkid på den där. Det låter logiskt som du säger att alltför mycket urea skulle kunna belasta njurarna. Källan till all noga värderad och skeptiskt granskad kunskap (wikipedia) anser också att uremi – alltså förhöjda halter av urea i blodet – kan orsakas av högt proteinintag. Däremot betvivlar jag att det är ett vanligt problem bland vegetarianer. 🙂

   • Bob
    2 March, 2012 at 13:08 —

    Åh, okej. Jag har ingen medicinsk kunskap alls så jag säger inte att det är på ena eller andra sättet. Vore intressant att höra en läkares åsikt.

 9. Bob
  2 March, 2012 at 11:32 —

  Åh, förresten, jag har ett bidrag också: värme stiger uppåt, så 90% av kroppsvärmen försvinner genom huvudet om man inte har mössa på vintern…

  • 2 March, 2012 at 15:18 —

   Det där råkade jag nästan i bråk om, med en man på en marknad som hävdade att så var fallet och jag försökte lite försiktigt påpeka att i så fall skulle man ju lätt kunna gå naken med bara mössa på sig i stället för att bylsa på sig kläder på vintern… han var inte så mottaglig för argument om man säger så.

 10. Sensemaker
  2 March, 2012 at 13:02 —

  Saker jag gick på:

  Kameleonten byter färg efter omgivning.
  Romarna eller åtminstone deras soldater hälsade som i “Asterix”.
  Kyla orsakar förkylning (märkligt nog var de som påstod detta inte okunniga om virus)

  Sensemaker

 11. MK
  2 March, 2012 at 17:40 —

  Att kvinnor som lever tillsammans under en längre tid synkroniserar sina menscyklar… det trodde jag var sant!

  • 2 March, 2012 at 18:05 —

   Det tror jag ÄR sant. Det säger i alla fall Morofushi m. fl. 2000, som hänvisar till ett flertal studier från 1971 och framåt som har bekräftat fenomenet och konstaterat att det regleras av lukter från armhålan. Jag trodde inte det var kontroversiellt, men det är kanske ifrågasatt?

 12. Olsson
  3 March, 2012 at 20:32 —

  Dessa historier, hur osanna de än må vara, fyller ibland ett syfte: En väninna fick på simundervisningen på lågstadiet höra att om man kissar i bassängen så blir vattnet rött. Tror inte att någon tordes motbevisa det påståendet…
  En sak som jag har hört, trott på och i all välmening spritt vidare innan jag visste bättre är den om att alkoholdrycker från Systembolaget innehåller tillsatt kräkmedel, så att man kräks om man får i sig för mycket. (Så man kräks visst inte alls av själva alkoholen?) Hembränt å sin sida innehåller inget kräkmedel, så det är därför det är farligare. (Jag har aldrig testat hembränt: är det månne mindre kräkframkallande?)
  Sistnämnda faktoid har jag för övrigt även hört i Norge, där om Vinmonopolet.

  • valross
   4 March, 2012 at 14:55 —

   Det är jättelätt att testa det där själv. Jag har exempelvis kommit fram till att systembolaget brukar ha kräkmedel i någonstans mellan den åttonde och tolfte ölen man dricker i snabb följd.
   Att hembränt ska vara farligare borde bero på
   1) Eftersom den inte kontrolleras av någon myndighet eller motsv (har livsmedelsverket hand om alkohol också?), borde rent logiskt skrupellösa hembräntförsäljare kunna öka alkoholstyrkan i sin vara genom att tillsätta metanol, som ju faktiskt är jättegiftigt.
   2) Det är lättare att få alkoholförgiftning desto starkare grejer du dricker, och det finns lagstadgade gränser på hur starka grejer systemet får sälja.

   Har dock aldrig hört att 1 skulle ha inträffat, förutom i cautionary tales.

   Däremot är T-röd helt ofarligt att dricka. Eller, det ska endast innehålla denaturerad etanol, men jag vill minnas att det var på nyheterna för något år sedan om en a-lagare som hade kolat eller blivit blind eftersom just batchen han hade druckit hade innehållit metanol. Däremot är bitrex/denatoniumbensoat, det man tillsätter i bl a t-röd för att förhindra förtäring, inte giftigt utan bara väldigt, väldigt, väldigt beskt. (för just att t-röd skulle vara giftigt är en sådan felaktig grej jag har fått lära mig)

   En relaterad grej: På försvarsmaktens behållare för sprit 35 (bränsle till stormkök), står det ibland “HÄLSOVÅDLIG ATT FÖRTÄRA. INNEHÅLLER METANOL” eller motsv. Enligt FMV (http://fsd.smart-lab.se/fsd_online/pdf/swedish/8605.pdf) skall dock sprit 35 vara denaturerad 95%-ig etanol. Å andra sidan kan det nog vara hälsovådligt att köra bandvagn full av etanolen och kaskadspyendes av bitrex, så det är nog lika bra att låta bli.

 13. Mårten
  4 March, 2012 at 01:22 —

  Jorden rör sig runt solen i en elliptisk bana med solen i den ena brännpunkten. När den är i ellipsens ena ända är den alltså närmre solen än när den är i den andra. Om banans ellipticitet hade varit förklaringen till årstiderna (vilket den naturligtvis inte är) hade vi ändå inte haft sommar två gånger om året. (Se också Keplers lagar)

 14. Jonas
  4 March, 2012 at 18:53 —

  Att människor hade samma intelligens på stenåldern som idag. Flera historielärare som påpekat samma sak. Detta innebär att den s.k. Flynneffekten inte skulle föreligga d.v.s. att befolkningen som helhet över tid presterar bättre och bättre på intelligenstest.

  • 6 March, 2012 at 10:07 —

   Intelligenstest har ju dock visat sig främst testa förmågan att lösa intelligenstest, vilket användes av en rasbiologisk finsk forskare som argument för inte så länge sedan. Han fick mycket stryk för att han inte tog hänsyn till att folk i det europeiska utbildningssystemet tränas i klassiska IQ-test från treårsåldern, medan den gängse illiterate afrikanen helt utan skola inte har den träningen.

   Det faktum att befolkningen som helhet tränas mer och mer i den sorts tänkande som testas av de flesta “intelligenstest” torde stå för främsta ökningen av resultaten på de testen, snarare än evolution.

 15. Åsa
  4 March, 2012 at 22:52 —

  Fick höra av en kompis mamma att man inte skulle duscha efter man har solat solarium för att solbrännan då “tvättades bort”. Verkade i och för sig rätt logiskt för en 10 åring.

 16. 6 March, 2012 at 10:09 —

  Min mor hävdade alltid “blåskatarr” som ett argument för att jag borde dra ner jackan över rumpan och inte sitta på kalla underlag.

  Inte förrän i tjugoårsåldern slog det mig att “blåskatarr” är ett annat ord för urinvägsinfektion, vilket i princip inte drabbar män, överhuvudtaget, och om det gör det, innebär en biologisk infektion, inte nedkylning.

 17. Emil
  7 March, 2012 at 13:18 —

  Att människan har fem sinnen. Vilket i sin tur banat väg för det där mystiska sjätte sinnet.

 18. spindel
  12 March, 2012 at 11:57 —

  Mina föräldrar säger fortfarande åt mig att inte läsa i dåligt ljus/mörker för att det ska ge dålig syn. Jag har trotsat dem i snart 30 år utan bekymmer…

 19. 24 April, 2012 at 22:15 —

  Man vågar ju knappt tänka på vad man gått på för skit genom åren…
  Men en "sanning" som jag tidigt ifrågasatte som litet barn var när min, i övrigt rätt vetenskapligt lagda, pappa sa till mig att kvinnor måste gå ut ur rummet när man vispar majonnäs, för om de har mens så skär sig majonnäsen… ;o)
  För det hade hans mamma sagt till honom…

 20. 28 July, 2012 at 00:54 —

  Ang det där med infektioner- bakterier och virus som man redan har i kroppen kan få lättare att sprida sig ifall man blir nedkyld. Immunförsvaret sänks helt enkelt. Samma sak med socker, det är mkt påfrestande för kroppen att få i sig mycket socker på en gång. Jag brukar tänka på att inte dricka exvis cola på flygturer och så, då luften är full med en massa människors bassilusker.

Leave a reply