GenusLivsåskådning & ReligionSex

Moralism utan gränser

I förra veckan publicerade DN en debattartikel gällande tvångssteriliseringarna i samband med könsbyte, undertecknad Kristdemokraterna. Tillslut har det tagit sitt lilla förnuft till fånga och bestämt sig för att inte vara en megalomatisk bromskloss för människor som väljer att göra ett könsbyte. Inte för att de egentligen hade något med det att göra från början – men ändå.

Själva debattinlägget är så inlindat i moralpanik och dåliga försök till en förklaring varför de tidigare motsatte sig att avskaffa kravet på tvångssterilisering vid könsbyte att det nästan är svårt att läsa. Det är uppenbarligen okristligt att frånta folk saker eller inkräkta på människors privatliv när de inte har med det att göra. Dessvärre är det just detta som religionen konstant gör och berättigar – tvinga på sin egensnickrade moralism på andra och kalla det “värderingar”.

Jag tänker självklart också på den debatt om abort och preventivmedel som för närvarande hålls i USA. Rick Santorum, en av republikanernas kandidater för det amerikanska presidentvalet, deklarerar vitt och brett om hur fel det är med abort – till och med om hans egen dotter skulle bli gravid vid en våldtäkt skulle han råda henne till att inte göra abort. Abort är mord, hemskheter, inte förenligt med kristna värderingar och allt det där. Samtidigt är det helt okej för apotekare i USA att vägra sälja dagen-efter-piller om deras religiösa värderingar motsätter det.

Varför är religiösa människor så otroligt måna om att bestämma över andra människor och vad det gör med sina kroppar? Vad än denna totala besatthet av kroppen och sexualitet mellan vuxna människor? Denna totala moralism gör mig så fruktansvärt förbannad och är på topplistan över varför jag är ateist. Jag pallar helt enkelt inte med denna totala idioti som alltid ska förklaras med ett “men Gud tycker att det är fel”.

Är det inte så att moralismen kom innan religionen? Att människor som helt enkelt bara tycker om att bestämma för mycket tar religionen som skydd för alla sina argument? Tillslut är folk uppe i ett sånt virrvarr av religion och moralkakor att det enklaste är att bara motsätta sig all förnyelse och stämpla det med Gud och religion som argument.

Det Kristdemokraterna nu gjort är ett bra steg i rätt riktning, även om hela förklaringen i sig är pinsam. Alla människor har rätt till sin egen kropp och sexualitet – jag som ateist skulle aldrig få för mig att försöka driva igenom ett lagförslag där missionären skulle avskaffas eftersom att “den är tråkig” eller tvinga folk att använda preventivmedel. Vill folk tro på Gud får de göra det bäst det vill ifred, tvinga bara inte på alla andra människor den falska moralen som kommer med denna illusion.

Previous post

Skeptiska snabbisar 23/2

Next post

Kålrabbin är från Venus, morötter från Mars.

wallenskan

wallenskan

Helhjärtad feminist sedan 8års ålder och ateist efter ett misslyckat konfirmationsläger i tonåren. Studerar media och kommunikation och vägrar att tro på något utan vetenskapliga bevis.

2 Comments

  1. Linnea
    24 February, 2012 at 17:23 —

    Om de vägrar sälja dagen-efter-piller vägrar de då också sälja p-piller? Dagen-efter-piller är ju inga fosterdödare. Borde man inte veta det som apotekare`?

    • 25 February, 2012 at 11:57 —

      Det är ju just det som är den absoluta moralpaniken. Låter det brutalt (som dagen-efter-piller) är det nog brutalt och Gud kommer definitivt att hata det.

Leave a reply