AlternativmedicinSkepticismVetenskap

H13 imponerar fortfarande inte

Jag var på Biodlingsföretagarnas årliga konferens i helgen. Ni vet, sånt en åker på ibland. På konferensen talade bland annat forskarna från Lund som står bakom Doktor Honung, som jag tidigare skrivit om här.

De höll två föredrag; ett om sin forskning och ett om sin entreprenörsverksamhet. Jag får erkänna att jag nära på skippade det senare då jag förväntade mig bli så provocerad att jag inte skulle kunna hålla tyst och därför inte borde gå, men blev uppmuntrad av ett flertal andra biodlare att gå dit just för att ställa dem mot väggen. Och vilken fullblodsskeptiker kan säga nej till något sådant?!

För det första vill jag nämna att föredraget om forskningen var alldeles utmärkt. Jag tror att deras upptäckt av de nio laktobakterier och fyra bifidobakterier som lever i symbios med bina och förmodligen står för större delen av deras försvar mot patogener kan komma att bli oerhört viktig för oss biodlare. Och bakterierna har väldigt stark antimikrobiell aktivitet, så det är inte otroligt att det kan komma medicinska applikationer i framtiden. Inget ont om deras forskningsverksamhet alltså.

Däremot. Doktor Honung. Suck.

Tydligen ligger Lunds universitet bakom företagandet, då de har någon slags drive för att få ut modern forskning i näringslivet. Det kan en ju tycka olika saker om men jag är benägen att tycka det är bra. Problemet är ju att de produkter som säljs under namnet H13 saknar vetenskapligt stöd för sina påstådda effekter. Ingenstans under föredraget framkom hur bakterierna i H13 skulle kunna hjälpa mot förkylning, baksmälla eller immunosuppression p.g.a. hårdträning.

Så jag frågade. Mycket hövligt, för övrigt!

Svaret var väldigt långt och gick i stort sett ut på att det tar otroligt lång tid att få fram vetenskaplig forskning — vilket är helt sant. Så de hade då valet att antingen vänta flera år på att få fram stöd för sina påståenden och sedan lansera produkten, eller lansera produkten på en gång och sedan forska fram vad den faktiskt gör. De valde det senare. Men sedan nämndes även det faktum att de som redan jobbat på att forska på probiotika i femtio år inte fått fram något. Så en kan ju undra hur Lundaforskarna tänkte där. Jag kan dessutom inte minnas några indikationer på att de faktiskt håller på att forska på bakteriernas kliniska verkan i människor.

Klicka för att se motiveringen...

Det hade ställts ett par korta frågor innan mig men när jag väl ställt min åkte ett antal händer upp och stämningen i rummet blev närmast hetsk mot slutet. Ett misstag forskarna gjort var nämligen att kalla vår vanliga honung för “död”, vilket kanske inte är helt smart i ett rum fullt av människor som lever på att sälja denna honung. De sa även ett flertal gånger att de anstränger sig mycket för att “förenkla” och “tala så folk förstår” eftersom folk inte “kan något om honung”.

Jo … men vi är yrkesbiodlare 

Kvällen var en intressant övning i kommunikationsstrategi för forskarna, och själv fick jag känna mig som en superhjälte då ett flertal personer kom fram till mig efteråt och sa saker i stil med “Tack för att du stack håll på bubblan!” Faktum är att jag dagen efter belönades med ett diplom.

Take-home messages: 1. Lita inte nödvändigtvis på vetenskapsmän. 2. Var skeptiska! Folk älskar det!

Previous post

Alla hjärtans dag. Stop the cupidity!

Next post

Vi nöjer oss inte med att tro

Felicia

Felicia

No Comment

Leave a reply