Feminism

Kommersiell antifeminism

Jag fick mig något av en tankeställare när jag såg videon till Nicki Minajs senaste låt “Stupid Hoe” – en låt som troligen passerat obemärkt för de flesta men som verkligen väckte feministen i mig. Visst är det underligt att även superkommersiell musik kan få en att tänka?


Låten “Stupid Hoe” är i sig inte speciellt kreativ eller nyskapande musikaliskt och musikvideon är inte heller speciellt uppseendeväckande. Texten till låten går ut på att Nicki Minaj hatar “dumma horor”, vilket i detta fall inte är korkade prostituerade utan kvinnor i allmänhet som hon inte gillar. Under 3 minuter och 29 sekunder hinner hon ge en luddig beskrivning av dessa kvinnor som hon hatar och deklarera sin egen förträfflighet. Detta är en kommersiellt producerad låt som skapats för en bredare marknad av ett skivbolag för att generera vinst och jag ser ett enormt problem i detta.

Kan vi tjejer/kvinnor/brudar bara inte komma överens om att INTE kalla varandra för hora? Det handlar inte om argumentet man fick höra som yngre – “det gör det bara mer okej för killarna att kalla er för det” – folk kommer alltid att kalla varandra saker – utan respekt för en själv. Hora är ett annat ord för kvinnlig prostituerad som sällan används för att beskriva en man inom sexindustrin. Det är en nedvärderande svordom som blir en nedvärdering av kvinnan i sig, vilket i min åsikt blir otroligt antifeministiskt när det används av kvinnor själva. Jag förespråkar inte på något sätt ett könslöst och mer genuskorrekt svärande, bara ett tänk om att har du ett kvinnligt kön kanske du inte borde kalla folk för just “fitta”.

Det enda sättet jag kan se Nicki Minajs “Stupid Hoe” som är dessvärre kommersiell antifeminism. En lång kedja av människor inom hennes skivbolag har ansett att denna låt varit en helt okej och värdig sak att ställa sig bakom trots det ytterst tvivelaktiga budskapet. Det är ok att kalla andra tjejer för “dumma horor” – så länge du gör det till ett halvtaskigt beat och en färgglad video.

Ens personliga värde ligger inte i ens kön – men det vore bra om man slutade att dissa sitt eget bara för att man inte kan vara mer kreativ när man svär.

Previous post

Skeptiska snabbisar 9/2

Next post

Ja må vi leva!

wallenskan

wallenskan

Helhjärtad feminist sedan 8års ålder och ateist efter ett misslyckat konfirmationsläger i tonåren. Studerar media och kommunikation och vägrar att tro på något utan vetenskapliga bevis.

1 Comment

  1. Anton
    11 February, 2012 at 23:11 —

    Om man ska vara petig, och det är ju jag, så är hora ursprungligen en som har sexuella relationer utanför äktenskapet. Det är en senare betydelse att man även tar betalt för detta. Se t.ex. SAOB. Det verkar vara främst som förolämpning för någon som man uppfattar som lösaktig som det används än idag.

    Med det sagt är det fantastiskt vad som passerar som musik nu för tiden. Jag börjar väl bli gammal, håhå jaja.

Leave a reply