Skeptiska snabbisar

Skeptiska snabbisar 9/2

 • Glöm angry birds, nu är det Angry Brides som gäller. Spelet är går ut på att bekämpa olaglig hemgift på indiska subkontinenten. Det är dock inte endast frågan om ett lättsamt tidsfördriv. I Indien är hemgift olagligt sedan 1961, men fortsättningsvis drivs denna ibland i det närmaste utpressningsmässiga tradition. Familjen som vägrar betala kan riskera att den redan bortgifta dotten utsätts för misshandel och övergrepp.
 • Vissa myter, berättelser och faktoider återkommer med jämna mellanrum. Det är Yeti, det är fullmåne och ibland dyker Turinsvepningen upp. Skepticblog.org gör en intressant dykning i linneduken som påstås vara Jesu liksvepning.
 • Vårt solsystems gasjätte, Jupiter, har visat sig bära på mer än en hemlighet. Nyligen såg ett chilenskt observatorium två sedan tidigare okända månar som cirkulerar kring planeten. Om Jupiter med sin röda fläck och sina kilometerstora minimånar är bedövande vacker är tillkännagivandet om de nya himlakropparna i International Astronomical Union’s Central Bureau for Astronomical Telegrams desto mer intetsägande. SkepchickSE rekommenderar kontakt med layoutkunnig person så att dessa nya himlakroppar kan få ett estetiskt tilltalande välkomnande.
 • Ny lagändring i Texas gör gynekologer inför abort är skyldiga att visa ultraljudsbilder och tecken till hjärstlag hos fostret. Ordföranden för Center for Reproductive Rights, Nancy Northup, sade i ett uttalande: Beslutet banar väg för införandet av en kränkande lag vars enda syfte är att trakassera kvinnor och avskräcka dem från att nyttja sina konstitutionellt skyddade reproduktiva rättigheter. Texas nya lag är bland de mest extrema när det gäller krav på ultraljud i USA. Liknande lagar har stoppats i Oklahoma och North Carolina. Texas guvernör Rick Perry hyllade beslutet i delstaten som en seger. -Denna viktiga ultraljudslag garanterar att alla kvinnor i Texas som söker en abort får alla fakta om det liv hon bär på.

Bilden på Angry Brides hittar du här.

Previous post

Bokrecension: Lydia Cacho - Maktens slavar

Next post

Kommersiell antifeminism

skepchickse

skepchickse

Skepchick.se:s adminkonto. Används för gästinlägg och skeptiska snabbisar.

1 Comment

 1. Sensemaker
  22 February, 2012 at 13:30 —

  Rörande lagen i Texas om obligatoriskt ultraljud, så är jag rädd att det finns goda skäl att ta till starkare ord än att kalla det att “trakassera” kvinnor.

  Det enligt blaghag finnas en liknande lag i Virginia

  http://freethoughtblogs.com/blaghag/2012/02/women-should-just-keep-their-legs-shut-amirite/

  Hon påpekar också att eftersom ultraljud före 12:e veckan sker transvaginalt. Detta innebär att de flesta påtvingade ultraljud kommer att ske på detta sätt, eftersom den helt övervägande majoriteten av aborter sker före 12:e veckan.

  Att tvinga en kvinna att bli penetrerad vaginalt utan medicinska skäl och mot hennes vilja betraktar blaghag som våldtäkt. (Själv vet jag inte om det skulle falla under sexuellt utnyttjande/sexuella övergrepp eller våldtäkt i Sverige, men jag föreställer mig utan att ha studerat saken att det rimligtvis måste vara någondera.)

  I Texas och Virginia kräver alltså lagen att en kvinna underkastar sig sexuella övergrepp ifall hon vill ha abort. Att kalla detta barbari skulle vara en förolämpning mot barbarerna.

  Sensemaker

Leave a reply