PseudovetenskapSkepticismVetenskap

Om detox, retox, tarmludd och att dö som Elvis

“Retox är motsatsen till detox, det betyder att man börjar supa igen.”

Ett utdrag ur Fredrik Strages i det närmaste kultklassade intervju med norska bandet Turbonegro.  Det är precis det svar jag gärna skulle ge folk som frågar mig om detox. ”Nej jag tror inte på detox jag tror på retox.” För mig personligen har detoxfrågan placerat sig i tio-i-topp hatfrågor. Varje januari byggs julfrossandets ångest till en form av pseudoreligiös botgöring.

Begreppet detox i sitt anglicistiska språkskrud hänvisar oftast till ett alternativmedicinskt begrepp att genom fasta eller olika kurer rensa kroppen från gifter och ohälsosamma bakterier.

Tanken är att oklara toxiner och bakterier skulle uppegå till en volym och mängd som inte våra normala avgiftningsfunktioner, dvs lever och njurar inte klarar av. Det finns även hypoteser om att kroppen samlar på sig stagnerade slaggämnen i organ och tarmväggar  och att dessa överloppsprodukter skulle behöva drivas ut via detox eller fasta. Ett vanligt påstående lyder  “Dessa gamla slaggprodukter sitter som fastlimmade på tarmväggen och förhindrar ett optimalt näringsupptag.”Och som om symboliken kring gamla synder inte vore nog så anser detoxförespråkarna att slaggämnen kan ha ett eget aktivt liv.  “Och när slaggprodukterna blir kvar, instängda i tarmen startar en självförgiftningsprocess i kroppen. De gifter som släpps fria genom föruttnelseprocessen kommer in i blodomloppet och färdas genom hela kroppen – varje cell i kroppen påverkas och många olika slags sjukdomar kan uppstå.” Fantasiskt läskigt. Men som tur har Helhetspraktiken och många andra alternativfränder i branschen framtagit detoxkurer som hjälper till i avgiftningsändamål. Den drabbade kan tex enkelt beställa hem en burk DetoxPlus för facila priset av 1035kr för en två veckors kur.  Produkten är definitivt inget hemmabygge, eftersom ett av de ingående näringsdryckerna är framtaget på Metagenics kliniska forskningscenter Functional Medicine Research Center i Washington, USA. Gott så, Metagenics verkar verkligen existera och ha en viss dokumentation för en del av sina produkter, men just i ovanstående fallet handlar det alltså om en mixtur av syntetiskt framställda vitaminer och mineraler. 74 kronor per dag för vitaminer, summan köper den skjörbjugge en ansenlig mängd frukt och grönsaker i närmaste dagligvaruhandel.

Men för att återgå till ämnet så lovar de flesta detoxkurer följande:

“Renar tarmsystemet: Löser upp slaggämnen, smörjer tarmen och är inflammationshämmande. Tillför prebiotika (näringsämnen till de goda tarmbakterierna)”

Tarmsystemet behöver inte renas. Vare sig med tarmsköljning eller detox. Det största delen av näringsupptaget sker i tunntarmen där tarmluddet, villi och mikrovilli,  tar upp näringsämnen. Eftersom tunntarmens ytceller byts ut var fjärde till femte dag så behöver inte tarmsystemet renas med exogena medel. Köksvask är köksvask, tunntarm är tunntarm.

Det som däremot ibland kan ha bidragit till förvirringen är förekomsten av tarmfickor i tjocktarmen, sk divertiklar som kan delvis bero på felaktig kosthållning och som vid inflammation kan orsaka smärta, obehag och som spekulerat i Elvis Presleys fall: död. Prebiotika/probiotika har viss documentation men kan enkelt och billigt tillföras via mejeriprodukter med dessa som tillsats alternativt som kapslar från apoteket. Vid det senare alternativet är preparatet även klassat som naturläkemedel och de i preparated ingående beståndsdelarna således granskade av Läkemedelsverket.

“Renar njurar, urinblåsa och urinvägar”

 Mig veterligen är det enda som hos en njurfrisk kan rensa njurar vätska. Vatten, H20, det som rinner ur kranen och som hos oss i Norden är gott och gratis. Hos en njursjuk blir njuren oförmögen att metabolisera ämnesomsättningsprodukter och då behövs både medicin, kostrestriktioner och vid allvarliga fall dialys. Och mina vänner, en dialys är något som rensar slaggprodukter från blodet, på riktigt.

Och detta för in oss på nästa argument

“Renar blodet och eliminerar inflammationer ur muskler och leder.”

Återigen, det enda som renar blodet från slaggämnen är dialys. Inflammation i muskler och leder är en lokal kemisk/mekanisk reaktion som kan orsakas av många olika faktorer. Det finns ingen rimlig anledning att tro att detox skulle eliminera detta.

Vilka toxiner och bakterier som skall utdrivas ur den drabbades lekamen är och förblir odefinierade. Däremot verkar det finnas en myriad av olika preparat vars funktion baserar sig på varierande grundprinciper, allt från örter till elektromagnetism.

Gott folk. Spara era pengar. Motionera, ät mångsidigt, rök inte, drick ett glas kranvatten innan läggdags och planera gärna läggdags en timme tidigare ibland.

Och däremellan, njut av livet. Drick ett glas vin ibland, frossa i olivolja, avocado och nötter. Lyssna på musik och var ute i naturen.

Turbonegros tes on retox har lika mycket vetenskapligt belägg som alternativmedicinens detox. Damma av förnuftet och välj själv. Eller som Turbonegro säger: “Retox. Yes! A new dawn.”

 

Bilderna från nutritionunplugged.com och strugglemuffins.com

Previous post

Jag har IBS - Irritable Bowel Syndrome

Next post

Skeptiska snabbisar 26/1

Amygdala

Amygdala

Melankolisk kalenderbitare men förkärlek svart humor, socialrealism, mustiga rödviner och kyrkogårdar. Drömmer om ett växthus och studier i etnologi, äger blomsterrabatt i innerstad och examen i naturvetenskap.

2 Comments

  1. spindel
    24 January, 2012 at 15:43 —

    *gör tummen upp*

  2. 25 January, 2012 at 23:45 —

    Tackar och bockar för alla internationella fingertecken.

Leave a reply