KulturPseudovetenskapSkepticism

Scooby Dooby Woo!

Alla som lyssnat på ”Storm”, vet att Tim Minchin på ett superbt och genialisk sätt debunkar massor av woo i den nio minuter långa dikten om kritiskt tänkande. Själv har jag lyssnat på Storm så många gånger att jag kan den utantill. En av min favoritverser lyder följande;

”If you wanna watch TV you should watch Scooby Doo
That show was so cool
Because every time there was a church with a ghoul
Or a ghost in a school
They look beneath the mask
And what was inside?
Ah the fucking janitor or the dude who ran the waterslide.
Because throughout history,
Every mystery
Ever solved
has turned out to be…

NOT magic.”

Jag växte upp med Scooby Doo – var är du. Jag älskade den serien så jag visste att det Tim Minchin nämner i Storm var sant. Tills jag tittade på den tecknade långfilmen ”Scooby-Doo på Zombieön” tillsammans med min rumskompis nioåriga son.

Upplägget var som jag mindes, de stöter på ett mysterium och börjar undersöka. Denna gång handlade det om zombisar. Så jag satt tålmodigt och väntade på att förklaringen ska komma. Att zombisarna var radiostyrda dockor eller självgående robotar av något slag. När Freddie och Daphne försöker slita ”masken” av en utslagen zombie lyckas de istället riva loss hela huvudet. Varpå zombisen vaknar till och sätter tillbaka huvudet och fortsätter jaga dem. No worries, förklaring kommer ju snart. Teamet jagas runt och runt och runt men tillslut kommer slutstadiet där allt ska avslöjas. Det var två kvinnliga förövare. Och nu till förklaringen.

De levde för 200 år sedan. Pirater kom till deras by. Drev byborna ut i floden där krokodiler åt upp dem. Endast dessa två kvinnor kom undan. De flyr till ett altare där man dyrkar en kattgudinna. Kattgudinnan ger dem krafterna att hämnas på piraterna och de kan därefter förvandla sig till stora katt-/människa hybrider. De dödar piraterna. Spola framåt igen. Det visar sig att zombisara är piraterna och soldater från inbördeskriget i USA (?) som “bara” vill hämnas. Varvid gänget kläcker ur sig att oj då zombisarna är visst snälla. Mitt under allt detta trovärdiga mysterium har katthybriderna bundit gänget med hjälp av voodoo-dockor. Vilket vi alla vet inte fungerar. Scooby och Shaggy hittar vid ett tillfälle dessa och börjar leka mamma-pappa-barn med dem och påverkar resterna av gänget som börjar sväva en meter över marken. Trotts allt detta hoppas jag på en förklaring, ända in i det sista, men nada. Katthybriderna dör och förvandlats genast till skeletthögar. Varvid ett piratspöke tittar in och säger tack för hjälpen.

Jag tänker inte dumförklara er kära läsare (som manusförfattarna gör i de nya Scooby-serierna) genom att påpeka det uppenbara. Men jag vill med detta inlägg påpeka att jag är skitförbannad mindre glad över hur en av favoritserierna från barndomen skändats. Att denna lilla chans att lära barn kritiskt tänkande i tidig ålder nu gått över till andra sidan och joinat woo-woo, gör att det känns lite tyngre att vara skeptiker idag. Så om ni ursäktar mig, ska gå och tröstäta lite Snooby-snacks…

 

Previous post

Djävulens dussin - och så lite till

Next post

Skeptiska snabbisar 16/1

kaylee

kaylee

Är en sjöman, piratimitatör, guide extraordinäre och blivande helikoptertekniker som seglandes tog sig ner till Australien och blev kvar där i två år. Backpackade från ställe till ställe, provade på allt som inte kunde göras i Sverige; delfinmatare, fyrhjulingsguide och fårklippare är några av mina tillkomna kunskaper. Men min största utmaning (och ära) är att få skriva för SkepchickSE.

4 Comments

 1. Pekka S
  15 January, 2012 at 12:03 —

  Vill endast påpeka att de senaste Scooby Doo-serierna som bl a går på Cartoon Network är trogna originalet. Det visar sig alltid vara människor bakom maskerna och effekterna. Under de år som jag tittat på Scooby Doo med min son (nu 6 år) har jag inte sett ett enda avsnitt som valt det övernaturliga spåret. Woo-perioden var förhoppningsvis ett tillfälligt snedsteg.

  • 22 January, 2012 at 16:54 —

   Har sedan jag skrev detta inlägg hunnit se även vanliga avsnitt och till min glädje kan konstatera att Pekka har rätt. Det är endast filmen som är woo-späckad. Men det är illa nog det, tycker ja.

 2. Mattias73
  15 January, 2012 at 13:33 —

  Vågar man påpeka att spelfilmerena om scooby är fulla woo…

 3. 20 January, 2012 at 15:35 —

  Piraterna som kommer till byn och jagar ut människorna i sjön, är de män el kvinnor och hur gamla är de yngsta och äldsta ? av sjröövarna där asså?

  hehe bara undrar…

Leave a reply