Skepticism

Djävulens dussin – och så lite till

Titta i kalendern. Det är den 14e, en lördag. En neutral kombination av datum och veckodag.

Den rationelle är tämligen övertygad om att fredagen den 13e inte är mer olycksdrabbad än vilken som helst annan dag.  Ändå beräknar bland annat reseindustrin stora inkomstförluster under detta dygn. Individer som begränsar sin rörlighet på grund av ett datum förekommer, till och med så att fobin för fredagen den 13e fått ett eget namn.

Det är tuffa tider för den med friggatriskaidekafobi eller paraskevidekatriafobi. Båda benämningarna är korta och koncisa begrepp för oro/rädsla inför fredagen den 13e. För den ambivalente finns det möjlighet att diagnosticera och gradera in fredage-den-13e-ångest via ett online test.

Sannolikt är myten om otursdagen baserat på en kombination av att både veckodagen fredag och nummer 13, denna kombination har blivit en av de mest spridda urbana myterna.  Vissa spansktalande kulturer har av tradition ansett tisdagen vara olycksbådande och där har tisdagen den 13e blivit en dag förknippat med motgångar.

Tolv har som siffra ofta ansetts vara ett fullständigt tal (antal månader, antal timmar) och tretton har således haft en enhet för mycket. Den mest klassiska beskrivningen av den trettondes olycksbådande effekt är Judas Iskariot vid sista måltiden. Många städer saknar gata med nummer 13, många flygplan har rad nummer tolv och 14 men inget däremellan. Namn med 13 bokstäver har ansetts bära djävulens signum, även om det är tveksamt att det är just detta som drivit Jack the Ripper och Charles Manson till sina vansinnesdåd. (Inser i skrivande stund att även mitt namn har 13 tecken, hoppas kunna använda detta till min fördel vid tillfälle.)

Homeopatin erbjuder lindring genom utspädd Arsenikum album, vit arsenik som lindrar och botar både specifik och specifik ångest. Phobia Fear Release erbjuder ett särskilt energipsykologiskt (!) koncept, en femdagarsmodell, för att reprogrammera den datumfobiskes hjärna. Det finns även möjligheter till VIP-terapi med one-to-one-sessioner med en specialiserad terapeut.

Fredagen den 13e inträffar i snitt bara var 212,35e dag. Året 2012 är dock speciellt. Det är inte bara så att jorden går under, utan vi bereds möjlighet att genomleva totalt tre stycken (januari, april och juli) fredagen den13e.

Som sagt, utmanande epok för både eskatologer och datumfobiker. Men just nu verkar vi gå säkra, åtminstone tills april

 

(Utvald bild från magickalgraphics.com)

 

Previous post

Skeptiska snabbisar 12/1

Next post

Scooby Dooby Woo!

Amygdala

Amygdala

Melankolisk kalenderbitare men förkärlek svart humor, socialrealism, mustiga rödviner och kyrkogårdar. Drömmer om ett växthus och studier i etnologi, äger blomsterrabatt i innerstad och examen i naturvetenskap.

2 Comments

  1. 15 January, 2012 at 18:38 —

    Bra inlägg!

    Har gör mig att sexan som djävulens tal också har att göra med att det är en siffra från guds tal – sju.

  2. 15 January, 2012 at 18:47 —

    Tackar.
    Siffran sex är ju lite diabolisk. Populärkulturen har varit duktiga på att sprida myten om 666, number of the beast. Så duktiga att det tom finns ett begrepp för rädsla för odjurets tal, hexakosioihexekontahexafobi. Är tämligen övertygad om att även detta går att bota med arsenik. Det är bara en dosfråga.

Leave a reply