InkvisitionenSkepticism

Inkvisitionen: Löften

Nu har vi haft en vecka på oss att låta det faktum att vi är inne på undergångens år sjunka in. En sak jag funderat på är att det vore ganska skönt att faktiskt tro att världen kommer gå under snart — då kan en ju leva för dagen och skita i alla ansvarsområden. Ta stora lån, åka till någon söderhavsö och dricka … vad det nu är folk brukar dricka på stränder.

Men. Eftersom vi skeptiker faktiskt inte tror att världen kommer gå under (eller jo, någon gång gör den det, men förmodligen inte i år), måste vi fortsätta planera för framtiden. Ett sätt att göra det kan vara nyårslöften. Masala Skeptic postade strax efter nyår en lista på bra nyårslöften till skeptiker på Skepchick.org. Och eftersom vi skeptiker inte tror att det är något magiskt med själva nyårsnatten som gör att det blir något speciellt med löften som avläggs just då tänkte jag att vi kunde diskutera saken här och nu.

Hur hälsade du det nya året? Har du avlagt några nyårslöften? Har du avlagt några skeptikerrelaterade nyårslöften? Är det något på Masala’s lista som lockar? Borde skeptiker verkligen dricka mindre eller är alkohol ett nödvändigt bränsle för att hålla engagemanget brinnande?

Utvald bild via.

Previous post

Skeptiska snabbisar 5/1

Next post

Om ödet får bestämma?

Felicia

Felicia

3 Comments

 1. Marcus
  7 January, 2012 at 13:23 —

  Jag är skeptisk till nyårslöften eftersom det krävs motivation för att en individ eller dennes omständigheter skall förändras. Anekdotiskt (höhö) har jag fått intrycket av att de som avlägger nyårslöften saknar motivationen i det långa loppet, men avlägger löftet som någon ingivelse för att det förväntas av denne, eller liknande. Nyårsafton = De Falska Löftenas Afton 🙂

 2. spindel
  9 January, 2012 at 11:53 —

  Jag har endast gett ett enda nyårslöfte i mitt liv: att jag aldrig mer ska titta på cirkus på TV (lovat efter en långtråkig söndag med slöa kompisar och ett tråkigt tv-utbud). Jag har lyckats hålla det löftet i 5 år nu *stolt*

 3. 9 January, 2012 at 13:01 —

  Jag är väl så tråkig att jag inte känner att jag är skyldig andra några löften om hur jag ska leva. Att bara lova sig själv saker känns minst sagt meningslöst. Men det är väl också därför dessa löften inte fungerar, och problemet är nog även det att detta inte heller förväntas.

  Hållpunkter är nog bra i vissa fall, att man ger sig själv riktlinjer, men det krävs lite mer än så.

Leave a reply