AlternativmedicinFeminismKulturSkepticismVetenskap

Låt mig presentera Amygdala

Från skog till mandelmjölk, hur jag blev Amygdala

Som alla andra har jag ett för och efternamn, jag heter Corpus Amygdaloideum, men mina vänner kallar mig Amygdala. Amygdala som så käckt på svenska heter mandelkärnan. Amygdala, som den centrala kärnan i hjärnan. Mandeln, som katalyserar fruktan, njutning, depression och fobier. Amygdala som på lekmannaspråk är mandeln i reptilhjärnan.

Jag växte upp på landsbygden, mitt inne i skogen. Skolan var liten, jag var den enda flickan i min åldersgrupp. En medvetenhet om att jag var flicka, de andra pojkar, existerande. Denna medvetenhet hade föga betydelse för mig. Jag var ett barn, jag var glad. Vuxenvärlden hade redan bestämt vad som definierade mig och vad som definierade mina lekkompisar. Vuxenvärlden hade redan bestämt vilka lekar som var lämpliga för mig och vilka som lämpade sig för mina kompisar. Det var början till ett livslångt intresse av genusfrågor. En krokig väg som ringlat igenom frustration, radikala epoker, uppgivenhet och slutligen landat i en småcynisk medvetenhet och en skör tanke. Jag har en skör tanke om att ingen människa skall behöva tvingas in i en könsroll som inte känns komfortabel.

Mitt uppväxtort är starkt förknippat med folkmedicin. Koppningar, ledmanipulationer och myrstacksbad blev turistattraktioner för halta och lytta. Under tonåren hade en period av örtodling och intresse för örtmedicin. Det som slog mig när jag bläddrade dessa böcker vilken universal mirakeleffekt tillskrevs vissa växter. Hjälper mot allt. Jag blev frustrerad över att inte kunna få en förklaring varför örtdetox ansågs fungera, varför infusion på jästa hallonblad skulle vara bra för magont. Jag blev frustrerad när bekanta tog sina sina barn med växtvärk till smärtsamma behandlingar hos kotknackare. Jag ville bli forskare för att kunna veta mer, eftersom jag trodde att det kunde finnas någon sanning i all herbologi och folkmedicin.  Jag började läsa medicin. Under studierna blev det tydligt för mig hur skör grund pseudovetenskapen vilar på. Det finns mycket få naturliga superpreparat. Det finns inga mirakelbotemedel till svåra obotliga sjukdomar. Att inkaindianerna använt just denna speciella ört, karamellfärg i vattenflaska, till ockerpris. Bluff, båg, affärer och dogmatism.

Under min karriär som läkare har jag mött många charlataner som försöker profitera på den sjuka människans desperation, örtmediciner för hjärntumörer, omfattande steloperationer för whiplash, listan kan göras lång och någonstans har jag börjat se Sisyfosarbetet med att fimpa charlatanernas reklamslogan som en av mina missioner.

Min reinkarnation som skeptiker skedde under studietiden, på slutet av 90-talet. Det var då Amygdala föddes, men det är först nu hon fått namn.

Amygdala bär med stolheten  mandelns form och känner även stor vördnad för  mandelns kulturhistoria. I Indien anses mandelkonsumtion vara nyttigt för hjärnan. Kinesisk kultur drar paralleller mellan kvinnlig skönhet och mandel.
Bibeln beskriver mandeln som en bland de bästa av frukter. I gamla testamentet symboliserar den löfte. Det är sannolikt detta metaforiska löfte vi söker i vår julgröt.
En skeptiker får och bör dissekera och kritisera, men aldrig glömma sin kultur och sitt arv. Skepticism och respekt. Mot oss och från oss.
Mandelns kulturhistoria bär på viktig symbolik, mandelkärnan Amygdala är vetenskap.

Jag vill vara mandeln i din reptilhjärna.
Lux aeterna.

Previous post

Den sämsta sortens människor?

Next post

Skeptiska snabbisar 5/1

Amygdala

Amygdala

Melankolisk kalenderbitare men förkärlek svart humor, socialrealism, mustiga rödviner och kyrkogårdar. Drömmer om ett växthus och studier i etnologi, äger blomsterrabatt i innerstad och examen i naturvetenskap.

3 Comments

 1. 5 January, 2012 at 08:41 —

  Starkt och ödmjukt på samma gång.
  Det blir så mycket mer respekt när man kombinerar dem. Tack, och po dom ti’s dom bloar*!

  * På dem tills de blöder, på Skånska.

 2. 5 January, 2012 at 08:44 —

  Och för den händelse ni på Skepchick inte läser här:
  Vetenskap är Skiten

 3. 7 January, 2012 at 14:31 —

  Tack Tehataren för att du följde min jungfruresa i bloggosfären.

Leave a reply