ParanormaltSkepticism

Skeptiker spådde 2011 – så gick det!

Många medium brukar förutspå hur det kommande året ska bli runt nyår (bl a Jane Lyzell). Förra året tänkte jag att det vore kul om vi skeptiker också testade det. Vi har ju absolut ingen övernaturlig förmåga, så stängda och tomma som vi är. Och därför borde vi alltså inte lyckas lika bra (…) som medierna. Jag startade denna tråd på skeptikerforum.se. Nu har det gått ett år och det är dags för sammanfattning av våra resultat. För att ha lite struktur gjorde jag denna mall:

– Vetenskap/Forskning
– Kultur/Nöje
– Katastrofer/Olyckor
– Media
– Politik/Samhälle
– Snackisar

Och här är mina förutsägelser (alltså skrivna 27 dec 2010) med utvärderingar i rött (skrivna idag) brevid.

Vetenskap/Forskning: Hmm, där ser jag bara massa siffror. Jag är ju ingen vetenskapsman så jag kan inte tyda dessa. Men siffran 18 blir viktig. [Astronomer upptäckte 18 nya, stora planeter!]
Kultur/Nöje: En 3D-film (action) slår alla försäljningsrekord (sommar). [Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 släpptes mitt i sommaren. Den slog inte alla försäljningsrekord, men hamnade på plats 3 på listan över de filmer som dragit in mest pengar genom alla tider (1: Avatar, 2: Titanic). Och nog är det lite action när Potter slåss mot… ja jag vet inte. Har inte sett skiten själv.]
Katastrofer/Olyckor: I februari sjunker ett kryssningsfartyg utanför USA. Många dör. [I februari sjönk en turistbåt. Visserligen i Vietnam. Men den hade amerikaner på sig.] I slutet av året skakas Asien av svåra jordbävningar. [Det var en riktigt rejäl utanför Taiwan i november t. ex.]
Media: En halvstor morgontidning konkar i höst. De skyller allt på internet och gratisgenerationen. [Ingen kommentar.]
Politik/Samhälle: SD tar mark, [SD hade 5% i genomsnittliga opinionsundersökningar i juli 2010, och 6% i juli 2011.] M sjunker under året pga förändringar som slår hårt mot den stora massan. Flera personer tar livet av sig efter att ha utförsäkrats från Försäkringskassan. [Stämmer tyvärr.]
Snackisar: Vickan blir gravid i sommar. [Mer rätt kan man inte ha.] En svensk politiker avslöjas när han köper sex i ett annat europeiskt land. Han avgår. [Region Skåne startar en internutredning sedan en anställd med uppgift att sälja in Skåne internationellt under en tjänsteresa till Barcelona uppträtt olämpligt på en strippklubb.” ] Sommaren blir outhärdligt varm, flera äldre dör av vätskebrist. [Ja, i New York dog 19 personer av värmeböljan.]

Sammanfattning: några klockrena träffar, andra lite… mindre klockrena. Men jag måste ändå säga att jag var jävligt duktig. Nästan så man kan tro att jag är synsk.

Måste även utreda förutsägelser från övriga skeptiker i tråden:

bbnews skrev:

Ja, jag för min del spår att under 2011 kommer hovet att meddela att kronprinsessan Victoria är gravid. [Vilket ju var helt korrekt!]

TheMoslan skrev:

Skitnyheterna om meningslösheter ökar för varje dag. [Stämmer.]

Naomi Rappace (eller vad hon heter, jag såg bara hennes ansikte flimra förbi i min syn) gör stordåd i Hollywood. Ironiskt nog bland annat i en film som heter “Predictions” [Noomi gjorde mycket riktigt succé (enligt kvällstidningsmått mätt) i Hollywood. Filmen heter dock Prometheus. Men vad betyder då det? Jo, “forethinker”! Och Noomi spelar dessutom spåkvinna i senaste Sherlock Holmes-filmen.]

NickJenkins skrev:

Aftonbladet kommer skriva om IPad-sjukan vilket innebär att förhållanden förstörs och barn distansieras från föräldrar då de är klistrade vid surfplattan dygnet runt. [De körde en lite mer jordnära variant: Ipad-nacken.]

Ja ja. Ni som har åtminstone en halv hjärna har redan fattat. Vem som helst kan leka synsk och förutspå året. Jag gjorde min förutsägelse ganska slarvigt, hade jag haft mer tålamod och gjort efterforskningar hade jag kunnat göra bättre ifrån mig. Eftersom ni är mer pålästa än vad jag är, vore det väldigt kul att se era förutsägelser för 2012! Det är ju ett spännande år. Går jorden under eller inte? Kommer det komma en prins eller prinsessa? Vilka nya trender kommer? Vilka trender dör? Skriv era förutsägelser i kommentarsfältet nedan. Använd gärna min mall för bättre överskådlighet. Några tips innan du börjar bara:

Kolla vad som är på gång: vilka filmer kommer släppas, hur ser opinionsundersökningarna ut för de politiska partierna, osv.

Kolla vad som har hänt: vad har hänt under det gångna året och vilka konsekvenser kan det få nästa år?

Kör på det som alltid funkar: vissa saker händer i stort sett varje år. Det är alltid någon mutskandal, det är alltid någon som hittar ett rakblad i cornflakesen och det är alltid krig.

Krydda med detaljer: våga chansa, krydda med lite månader och konkreta exempel. Passar de inte in kan du alltid bortförklara dem.

Dra till med ett tema: “Det här är kärlekens år!” eller “Det här är hatets år!”. Båda kan funka på samma år förstås, det gäller bara att plocka ut det man själv vill ha.

Gott nytt skeptiskt år!

Previous post

Skeptiska snabbisar 30/12

Next post

Välkomna våra nya skribenter!

charmkvark

charmkvark

charmkvark är en skeptisk kvinna på 25+. Kriget mot charlatanerna vilar aldrig och vissa dumheter kan bara mötas med sarkasm. Skojar och svär. Driver tillsammans med två till podcasten Kvack!. Krönikör i Magasinet SANS.

3 Comments

 1. Cajsa Lisa
  30 December, 2011 at 20:40 —

  Politik/Samhälle: En mycket exakt förutsägelse – med hjälp av en erkänt trovärdig ande.

  Juholt kommer att till sist ha gjort av med sina nio liv, och trots total makeover och talpedagog så kommer han att få lämna ordförandeposten innan årets slut. Som efterträdare står Pagrotsky som stark kandidat, men till mångas förvåning föreslås han inte av valberedningen. Detta leder till en ny kris för partiet när intern kommunikation (troligen sms eller mejl, här är anden något förvirrad och ospecifik) läcker ut och avslöjar att Pagrotsky valts bort pga sin längd, som inte anses vara tillräckligt ståtlig för en statsministerkandidat.

  En viss Sjöstedt-effekt kommer under våren att visa sig i höjda siffror för Vänsterpartiet. Det leder till att en debatt om utträde ur EU blir mer seriös under sommarmånaderna. Vidare kommer vänsterns samt Miljöpartiets nya popularitet att medföra att diskussionen om FRA och IPRED och den senaste amerikanska nätcensurstanken lyfts. På grund av de höjda siffrorna för Vänsterpartiet och Miljöpartiet så tvingas även Socialdemokraterna in i den nya anti-nät-censurs-rörelsen. I samband med detta kommer många juholtare och liggande pudlar att förekomma.

  Något oväntat så kommer Göran Hägglund att få en rejäl popularitet efter att ha framträtt i flera humor-och-prat-tv-shower, och då visat en humor och charm som tar folket med storm. Detta leder till en viss spänning mellan Folkpartiet och Kristdemokraterna.

  När jag frågar anden om Carl Bildt så börjar han gråta och jämra sig och till sist bryter han kontakten. Därmed kan inga fler inrikespolitiska förutsägelser presenteras.

 2. Flying sardines
  3 January, 2012 at 15:17 —

  Okay here goes for 2012 I predict :

  – Science / Research

  The Kepler and CoRoT space telescopes will discover a number between 10 and 50 exoplanets earth-sized & below in the habitable zones of their stars.

  Climatologists will be (yet again) proven right and the year will be in the top 3 hottest on record and top three – probably even worst on record for shrinking artic sea ice. This wuillnot, of course, convince the Climate Change Deniers but their numbers and popularity will start to fall.

  Bioligists will argue with dim-witted creationists and win. As always.

  – Kultur/Nöje – Culture / Entertainment

  People will be entertained and enjoy all sorts of culture. (Yeah, not really my field of expertise.)

  – Katastrofer/Olyckor – Disasters / Accidents

  There will be plenty. Alas. Flooding, fires, droughts and storms will be severe and numerous – statistically related to climate change although no one event can ever be singled out as so caused. Hasn’t been a volcanic eruption of note in the US for a while so I’m going to predict a volcano will erupt in the Cascades mountains – maybe Mt St Helens again or Mt Rainer or maybe under Yellowstone.

  – Media – Media

  Rupert Murdoch will get into severe political difficulty after more scandals and possible allegations of mismangement, bullying and senility. He will be forced out of his own company and the Fox empire will collapse and get a shake out. Both a prediction and a hope.

  – Politik/Samhälle – Politics / Society

  Romney will be the Republcian nominee for 2012 and Obama will defeat him to get a second term as US President. Europe will strugle politically and economically, China and Iran will throw their increasing weight around. Iran may spark a war and be defeated. Tehran may not exist as a city next year – or Gaza. Hope this doesn’t happen given the number of innocent casulities but seems a reasonable extrapolation of present trends, unfortunately.

  – Snackisar – Gab : I don’t understand what that means.

 3. […] De sa alltså fel år. Vill man vara väldigt givmild kan man säga att jaja, de hade ju bara fel med några månader. Vill man istället vara realist kan man konstatera att ifall man ger dem rätt för 2001 fast de sa 2002, måste man även ge dem rätt för 2003. Då får de alltså 3 års spelrum för att förutsägelsen ska slå in. Lägg därtill att WTC tidigare varit mål för en stor terrorattack samt det rådande läget i världen vid den tiden. Och som dekoration på tårtan lägger vi till att det här tvillingparet inte gör annat än att åka runt och spotta ur sig förutsägelser. Det vore väl himla konstigt om inte någon av dem TYP slog in? (Även undertecknad har ju lyckats förutspå en del händelser.) […]

Leave a reply