AlternativmedicinSkepticismVetenskap

Doktor Honung, probiotika och sell-outs

En sak som jag haft på min “att göra”-lista en längre tid är att ta en närmare titt på sidan Doktor Honung och de produkter som säljs där. Det lär inte vara någon större industri om man jämför med t.ex. homeopati eller kiropraktik, men av naturliga skäl intresserar jag mig för honungsbaserade kosttillskott och de påståenden som ofta görs om honungens fantastiska läkande egenskaper. När det dessutom är hyllade forskare som står bakom en viss produkt känns det extra viktigt att den faktiskt synas ordentligt.

Flashig hemsida = det måste ju vara bra!

Doktor Honung (med underrubriken “När naturen själv får bestämma”, eller det något lustiga “When nature decides” på engelska) säljer en produkt som kallas H13, vilken består av vanlig svensk honung, vatten och 13 olika sorters laktobakterier. Webbsidan är försiktig med att göra specifika påståenden om honungens och laktobakteriernas hälsofrämjande effekter, förmodligen eftersom det trots allt som sagt är någorlunda seriösa forskare som ligger bakom produkten. En kan tänka sig att de förstår problemet med vilseledande marknadsföring och liknande saker. Men det finns en del att kritisera.

6000 år gammal klippmålning av honungsjägare

Utgångspunkten för hur fantastisk deras produkt är är att människan använt honung som folkmedicin i tusentals år. Detta beror enligt Doktor Honung på att vild, färsk honung är full av goda laktobakterier. De antyder alltså att de personer från primitiva kulturer som med risk för liv och lem samlar honung gör detta för att en liten del av skörden innehåller dessa bakterier, som alltså ska ha hälsofrämjande eller läkande egenskaper. Det faktum att människan dras till söta substanser (och honung är något av det sötaste naturen har att erbjuda), eftersom socker är en oerhört effektiv energikälla som vi som primater evolverat att utnyttja, tas naturligtvis inte upp. Om honung inte hade haft några goda egenskaper alls utöver smaken hade vi fortfarande klättrat uppför livsfarliga klippväggar och slagits mot arga insekter för att få tag på det.

Med utgångspunkt i att honung måste vara bra eftersom vi använt det i tusentals år går sidan vidare till att påstå att vild, färsk honung eller produkten H13 kan bota halsont och förkylning. Rekommendationen är att ta en påse med 14 gram honung om dagen tills du är frisk, vilket tydligen vanligen inträffar efter ca tre dagar. Tre dagar är förvisso något kortare än snittlängden på en förkylning, men det tror jag knappast någon som går på detta lär märka. Förkylningar når vanligen sin kulmen efter 2-3 dagar och symtomen avtar sedan, så oavsett om du tar H13 eller inte kommer du må bättre efter den tiden.

Påsarna kostar för övrigt 23 spänn styck exklusive frakt, vilket ger ett kilopris på dryga 1600 kronor. (Vanlig svensk honung kostar runt 100 kr/kilo.)

H13 påstås även förebygga baksmälla. För detta anges faktiskt en källa där brittiska kemister mycket riktigt menar att honung hjälper mot alkoholens mindre trevliga effekter. Men den aktiva ingrediensen är inte bakterier utan fruktsocker, som behövs vid nedbrytningen av acetaldehyd, en giftig molekyl som uppstår när kroppen hanterar etanol. Du skulle alltså lika gärna kunna använda vanlig honung, sirap eller någon annan fruktosrik substans. Som frukt, t.ex.

Produkten HIGH13 levereras med en sportdrycksflaska, innehåller citron och ska blandas med vatten. Den ger enligt Doktorhonung en bra energikick när man sportar. Dessutom: “Vid hård träning är kroppen ofta sårbar för förkylning och halsont och behöver återhämtning. Mjölksyrabakterierna i HIGH13 hjälper kroppen att hålla sjukdomar borta under återhämtningen.” Immuno-suppression p.g.a. träning och att det är bra att inta kolhydrater och protein för att förhindra detta har de faktiskt källor på; till och med att honung eventuellt är bättre än andra kolhydrater på att hålla blodsockervärdet på en bra nivå. Men återigen finns det inga data (som jag kan hitta) som tyder på att laktobakterierna skulle hjälpa. Återigen kan du alltså lika gärna äta betydligt billigare grejer.

Ät lite bakterier vetja

Så långt, så meningslöst, med andra ord. H13 är som sagt helvetiskt dyrt jämfört med vanlig honung, måste förvaras i frysen och det verkar tvivelaktigt att det skulle fungera så som påstås. Men frågan är om probiotika i allmänhet är meningslöst. Vi överöses konstant med nya yogurtar, hälsodrycker och andra produkter som sägs innehålla “goda” bakterier som på något sätt kan hjälpa oss. Hur mycket ligger det i dessa påståenden? Jag har försökt gräva lite.

I en intressant artikel i DN, “Tarmen ändrar tanken och hälsan“, berättas att förändringar i tarmflora kan ha dramatiska effekter, åtminstone på möss. Men den hänvisar även till en nypublicerad studie på möss och tvillingar som tycks visa att tarmfloran inte förändras nämnvärt efter flera veckors intag av probiotika. (Dock uppstod förändringar i transkriptomet, vilket jag inte riktigt kan uttyda vad det innebär.) European Food Safety Authority anser inte att det finns vetenskapligt stöd för att intag av probiotika förändrar sammansättningen av tarmfloran. Inte heller att det finns något stöd för att detta skulle vara bra om det skedde.

Probiotika verkar dock ha effekt vid Irritable Bowel Syndrome. Detta är kanske inte så konstigt då IBS delvis verkar vara kopplat till att man har ovanlig sammansättning av tarmflora. Dock är resultaten inkonsekventa och det behövs studier på individuella bakteriesorter.

Sammanfattningsvis verkar det inte som om friska personer gynnas av att tillföra “goda” tarmbakterier. Om din tarmflora frodas och inte innehåller några av de skadligare bakterierna till att börja med finns det ingen anledning till att försöka ändra på den — det kommer i alla fall inte att fungera! Här kommer vi till kruxet med Doktor Honung. De som ligger bakom denna produkt är i övrigt seriösa forskare. De har inga ursäkter för att inte se objektivt på evidensläget för de påståenden de gör om sina produkter. Och de har absolut inga ursäkter för att tjäna pengar på sin prestige som forskare på det sätt de verkar försöka göra.

De upptäckter de gjort om binas symbiotiska förhållande med en mängd olika laktobakterier är otroligt intressanta och värda all den uppskattning som visats dem inom bivärlden. Det gör mig bara ännu mer besviken på det lurendrejeri de nu ägnar sig åt.

Previous post

Skeptiska snabbisar 15/12

Next post

Adjö, Hitchens

Felicia

Felicia

9 Comments

 1. 16 December, 2011 at 10:30 —

  En jättekul grej var att jag, när jag läste detta i Google Reader, fick reklam längst ner, på temat “Mikaela fick perfekt hud”, vilken, via Google Ads, länkar till
  http://www.skinplan.se/ads/michaelafickperfekthud

  Det känns lite ironiskt, men det kanske är en riktig behandling man länkar till.

  Tack för den fina bloggen!

  • 16 December, 2011 at 11:59 —

   Ja, tyvärr blir ju ads ofta lite ironiska på såna här sidor. Skriver en om religion och ateism blir det religiösa ads, skriver en om alternativmedicin blir det woo för hela slanten…

   Tack för att du läser! 😉

 2. spindel
  16 December, 2011 at 10:54 —

  Företag vill alltid försköna och förstora det fina med kråksången i deras produkt. Det får man nog ta.

  Men “Sammanfattningsvis verkar det inte som om friska personer gynnas av att tillföra ”goda” tarmbakterier.” är inte riktigt sant. Bara vid en enkel sökning på pubmed (t.ex på “probiotic” eller “honey”+”probiotic” eller “probiotics”+”healthy”) dyker det upp en hel del artiklar som verkar peka på att probiotika kan ha positiva effekter. (t.ex. Rauch & Lynch (2011) The potential for probiotic manipulation of the gastrointestinal microbiome. Current Opinion in Biotechnology (In press);
  Chow, J (2002) Probiotics and Prebiotics: A Brief Overview. Journal of Renal Nutrition 12: 76-86;
  Tompkins et al (2011) The impact of meals on a probiotic during transit through a model of the human upper gastrointestinal tract. Beneficial Microbes 2: 295-30; Al-Waili et al (2011) Honey and Microbial Infections: A Review Supporting the Use of Honey for Microbial Control. Journal of Medicinal Food 14)

  Visst, det är inga “WOW”-resultat som Nature eller Science skulle vara intresserade av men det är inte helt och hållet hittepå.

  • 16 December, 2011 at 11:34 —

   Jag gjorde också såna sökningar och även om jag nöjde mig med att läsa abstract hittade jag inga tydliga tecken på att probiotika skulle ha någon tydlig effekt. Inte heller i de artiklar du nämner (de två sista är dessutom bara tangentialt relaterade till ämnet). Alltså, det finns massor med ARTIKLAR på ämnet men det i sig betyder ingenting. Eftersom jag inte har tid att läsa igenom allt som gjorts på området försökte jag hitta vad experter säger om saken och hittade då t.ex. EFSA.

   • spindel
    19 December, 2011 at 08:42 —

    I Rauch & Lynch (2011)-reviewn så finns där en fin tabell (Table 1) om olika studier på probiotika som har en effekt. Den största anledningen till att det inte finns några tydliga och universella effekter är väl för att det är så många variabler inblandade, som olik tarmflora (som det verkar finnas tre större grupper av hos människor enligt Arumugam et al (2011) Enterotypes of the human gut microbiome. Nature 473), vilken typ av probiotika, tid för intag, o.s.v. Men det betyder ju inte att man ska avfärda det som humbug utan snarare att, om man kan se en viss effekt i en del studier, jobba sig mot att förstå vad som ligger bakom det. Hade man bara sagt “nej det där tror jag inte på, nu tittar vi på något annat” så fort man möts av kryptiska resultat så hade ju knappast saker rört på sig (jag tänker t.ex. på historien bakom Paclitael/Taxol).

    • 19 December, 2011 at 17:49 —

     Vem har avfärdat det som humbug? 😛 Evidensläget för att probiotika skulle vara bra för friska människor är i dagsläget svagt, det betyder inte att det är obefintligt. Det behövs (som alltid…) mer forskning. Jag menar att det är dumt att köpa svindyr honung med laktobakterier när det inte finns särskilt bra belägg för att det faktiskt hjälper mot något. Lägg hellre pengarna på vanlig honung och köp yoghurt eller fil om du absolut vill ha bakterietillskott.

     • spindel
      20 December, 2011 at 13:23

      Jag tolkade möjligen det lite fel men jag fick intrycket att du inte alls köpte idén att probiotika inte kan vara av nytta. Men i så fall är vi väl på samma spår. (Och för att runda av tycker jag att ni på skepchic.se tar upp intressanta saker och dissekerar villfarelser som finns på nätet!)

     • 20 December, 2011 at 13:54

      Jo, när jag läser om mitt blogginlägg kan jag förstå att det går att tolka så. Det är ibland svårt att komma ihåg att uttrycka sig rätt när det gäller vetenskaplig evidens. För mig är det självklart att uttrycket “det finns i dagsläget inget eller bristfälligt vetenskapligt stöd för X” inte på något sätt är ekvivalent med “X är omöjligt”.

      Det är väl bl.a. det här som gör att skeptiker anses ha ett “slutet sinne” av många woowoos. Vi kommunicerar helt enkelt på ett helt annat språk en stor del av tiden. När vi egentligen menar “vi tror inte på X för att det saknas evidens men kommer att ändra oss om evidens presenteras”, hör de “X är omöjligt humbug och folk är idioter som tror på det!”

      Tack för komplimangerna! 🙂

 3. […] Jag var på Biodlingsföretagarnas årliga konferens i helgen. Ni vet, sånt en åker på ibland. På konferensen talade bland annat forskarna från Lund som står bakom Doktor Honung, som jag tidigare skrivit om här. […]

Leave a reply