FeminismLivsåskådning & ReligionPolitik & SamhällePsykologiSkepchick-ismSkepticism

The Straw Vulcan och andra bra tal

Skepticism och rationalism är i mångt och mycket synonyma termer, men vad innebär det egenligen att vara rationell? Tyvärr finns det väldigt många misuppfattningar om detta, och ännu sorgligare är att många skeptiker själva fallit för och sprider missuppfattningarna. I en video från Skepticon förklarar Julia Galef problemet med “The Straw Vulcan”. Ett måste att se för alla skeptiker!

Men detta var långt ifrån det enda talet på Skepticon4 som är värt att se. Kolla även in JT Eberhards rörande berättelse om psykisk sjukdomRebecca Watson om den religiösa högerns krig mot kvinnor, och Greta Christinas bejublade tal om varför ateister är arga. Jag har tidigare ibland haft lite svårt för Greta Christinas ganska speciella stil när hon skriver, men har nu insett att hon skriver som hon talar. Och retoriskt är hon helt briljant. Ett utdrag:

Most of [the anger] is not about harm that’s being done to atheists. Most of it is about harm that’s being done to believers. It’s anger on other people’s behalf.

Atheists are not angry because we are selfish. We’re not angry because we’re whiny. We’re not angry because we have no joy and meaning in our lives. We’re not angry because we have a god-shaped hole in our hearts. Atheists are angry because we have compassion. We’re angry because we have a sense of justice. We’re angry because we see harm being done to people, terrible, horrible harm that’s being done to people and our hearts go out to them. Atheists are angry because we want to see this stop.

Atheists are not angry because there’s something wrong with us. Atheists are angry because there’s something right with us.

Previous post

Skeptiska snabbisar 1/12

Next post

Smala lyckan på kryddburk

Felicia

Felicia

3 Comments

  1. Måns
    6 December, 2011 at 10:21 —

    Sjukt bra tal av Greta, gav mig rysningar!

  2. 14 January, 2012 at 21:00 —

    Hela det inlägget av Greta som du citerade ur, är uberlångt och totalt värt att läsa. Tog mig några dagar. : )

Leave a reply