Politik & SamhällePseudovetenskap

Inga strålningsfria zoner i Mora

Jag skrev i fredags om att Mora var på väg att rösta igenom ett förslag om strålningsfria zoner, pga en person med elallergi (någon på twitter föreslog att vi istället ska börja använda elfobi, det kanske vore mer passande?). Till min förvåning hamnade DN’s artikel om detta snabbt som mest lästa nyhet, spred sig till andra tidningar och många arga bloggare skrev om det hela. Inte bara de vanliga skeptikerna, utan mycket “vanligt folk” som vanligtvis kanske inte engagerar sig så mycket i liknande frågor. Många googlade sig till skepchick.se genom att skriva kommunens ansvariga + email i googles sökfält. Så jag gissar att det trillat in en hel del email i diverse inkorgar. All negativ publicitet (det har t o m spridit sig utomlands, Steven Novella har skrivit om det på sin stora blogg t. ex) har fått kommuntopparna att sätta ner foten. DN skriver:

Miljönämnden har varit positiv, men körs nu över av kommunens toppolitiker, enligt Expressen.

– Kommunen kommer inte vidta någon åtgärd i detta ärende, säger Bengt-Åke Rehn, kommunstyrelsens ordförande i Mora, till tidningen.

[…]

– Jag har noterat att detta nu blivit en riksangelägenhet. Min partikollega i miljönämnden får väl uttrycka vad han vill, jag har inte pratat med honom. Men det finns inga möjligheter alls enligt lagstiftningen att skapa så kallade strålningsfria zoner, säger Bengt-Åke Rehn till Expressen.

Inga strålningsfria zoner i Mora alltså. Till förtret för elöverkänsligas förening. Men till mycket nöje för aluminiumfolieindustrin. Tack till DN som tog upp detta! Tack till alla som bloggade, twittrade, like:ade, mailade och ringde!  Tack till skepchick.se’s läsare som varit extra flitiga i allt detta!

Det är sånt här som ger mig hopp. Nu tar vi itu med resten av skiten.

Previous post

Om att vara rosa

Next post

Skeptiska snabbisar 28/11

charmkvark

charmkvark

charmkvark är en skeptisk kvinna på 25+. Kriget mot charlatanerna vilar aldrig och vissa dumheter kan bara mötas med sarkasm. Skojar och svär. Driver tillsammans med två till podcasten Kvack!. Krönikör i Magasinet SANS.

5 Comments

 1. John
  28 November, 2011 at 12:07 —

  En nere, oräkneliga kvar! Kanske något av ett sisyfosarbete, men han hade det inte lika bra arbetskamrater!

 2. 29 November, 2011 at 21:53 —

  Oj vad skönt att höra!

  Det här gav mig lite hopp också, så nu peppar jag att kontakta Umeå kommun där jag bor och fråga närmare om subventioneringen man kan få för aluminiumtapeter, vattenvirvlare och allt möjligt annat tokeri.

 3. […] har tidigare skrivit om beslutet om strålningsfria zoner som var på väg att tas i Mora/Orsa. Jag skrev också om att beslutet röstats ner av kommuntoppar. Men tydligen skulle miljönämnden ändå rösta om saken – […]

Leave a reply