Politik & SamhällePseudovetenskapVetenskap

Försiktighetsprincip och elallergi

Jag har tidigare skrivit om kommunernas blinda slöseri på elsaneringsbidrag. Då gällde det alltså bidrag som betalas ut för att “elsanera” hem. Detta är ett problem eftersom det inte finns något bevis för att elallergi eller elöverkänslighet existerar,  mer än som psykisk åkomma. Det vi vet om hur el och strålning fungerar samt blindtester visar att det troligtvis handlar om förväntanseffekt. Jag blev förbannad över detta slöseri med skattepengar och med människors liv. De här elsaneringsbidragen verkar inte hjälpa, folk tvingas bo ute på landet utan el och vatten och kan varken jobba eller ha ett socialt umgänge. Men istället för att hjälpa dem spär man på deras missuppfattningar.

Idag kom dock en nyhet som får mig att glömma bort elsaneringsbidraget helt. Det är det gemensamma miljökontoret i Mora och Orsa som håller på att fatta ett beslut om att kräva att mobiloperatörer samt radio- och tv-distributören Teracom ska rikta om sina master.  Hur kommer detta då påverka invånarna i Mora och Orsa? Det har väl miljökontoret utrett såklart. Duh, vad trodde du egentligen?

Miljökontoret i Mora vill att företagen ska vidta åtgärder så att effekttätheten vid mannens fastighet inte får överstiga 50 nanowatt per kvadratmeter. Ett extremt lågt värde – normalt ligger strålningsnivån på omkring 500 000 nanowatt per kvadratmeter.

Hur kom ni fram till nivån?

– Det är på den nivån som mannen anser att han kan ha en dräglig vardag.

Hur vet ni att man kan använda en mobiltelefon med så låg nivå?

– Vi har tittat i litteraturen och kommit fram till det. Vi har googlat och läst lite inlägg.

De har ju googlat och läst blogginlägg! Haha, och där satt du och trodde de var dåligt pålästa. DN har istället pratat med experter inom områdena istället (gud så gammeldags):

– Jag misstänker att det kommer att bli problem för många att ringa med sina mobiltelefoner. Gränsen är så låg att halva Dalarna skulle kunna bli utan tv, säger Yngve Hamne­rius, professor i elektromagnetik vid Chalmers tekniska högskola, som har läst miljökontorets dokument på uppdrag av DN.

– Beslutet som kommunen tänker fatta är inte grundat på vetenskaplig evidens. Det finns ingen känd biologisk mekanism för hur en så låg nivå på exponering som mobilbasstationer sänder ut skulle ge några hälso­effekter, säger Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet.

Justja. Tilläggas ska att hela denna cirkus är igång på grund av en enda person.

Orsaken är en man i ett samhälle utanför Mora som i flera år har klagat på bland annat huvudvärk, ryggproblem och stickningar i hjärtat. Han beskriver sig som el­överkänslig och uppger att hälsoproblemen beror på utbyggnaden av mobilnätet. Ibland måste han till och med klä sig i en dräkt med avskärmande silvertyg.

Enligt miljöinspektören Niklas Sjödin i Mora kommun handlar det om att använda sig av en försiktighetsprincip. Det låter YTTERST konstigt i mina öron. Om vi ska anpassa en hel kommun efter varje enskild persons upplevda problem, ja du Niklas. Då kommer du få att göra. Finns säkert en pedofil som tycker det är jobbigt och frestande att se barn leka utomhus. Tillämpa försiktighetsprincipen och låt barnen leka inne. Det finns säkert en person med handfobi som inte vill behöva se dessa exponeras överallt. Inför handskkrav på offentliga platser.

Det behöver inte ens vara nåt extremt. Alla har vi väl saker vi inte uppskattar i samhället, som vi helst skulle slippa och som vi kanske mår väldigt dåligt av. Ska man tillämpa försiktighetsprincipen för oss alla? Det skulle vara totalt omöjligt att gå alla tillmötes. Så varför möter man denne enskilde individs orimliga krav, som kommer få  negativ påverkan på alla utom honom? Förmodligen för att han är tjatig. Men låt oss visa att vi kan vara MINST lika tjatiga. Det här handlar inte om en mast i sig, det handlar om principen att basera stora beslut på noll evidens. Beslutet ska tas nästa månad och vi har möjlighet att påverka.

Här är en lista på representanterna i Mora/Orsas miljönämnd. I DN’s artikel står att ordföranden är positivt inställt till förslaget. Han heter Hans Nahlbom (S) och hans telefonnummer är 070-239 71 51. Emailadressen borde vara hans.nahlbom@orsa.se, enligt standarden kommunen har (hittar den dock inte angiven någonstans). Mannen från miljökontoret som uttalar sig angående “försiktighetsprincipen” i DN-artikeln heter Niklas Sjödin och nås via telefon 0250-55 21 67 eller email niklas.sjodin@mora.se. Kom igen nu. Istället för att bara trycka like eller retweet är det dags att agera. Som Niklas Sjödin själv säger:

Om det visar sig att vi kan använda oss av försiktighetsprincipen öppnar det upp för andra kommuner att fatta liknande beslut.

 

EDIT: Lagt till länk till DN-artikeln.

Previous post

Har Birro rätt, så har han fel

Next post

Om att vara rosa

charmkvark

charmkvark

charmkvark är en skeptisk kvinna på 25+. Kriget mot charlatanerna vilar aldrig och vissa dumheter kan bara mötas med sarkasm. Skojar och svär. Driver tillsammans med två till podcasten Kvack!. Krönikör i Magasinet SANS.

22 Comments

 1. 25 November, 2011 at 11:44 —

  De läste uppenbarligen inte ditt inlägg om saken. Dålig google-fu!

 2. schmuuul
  25 November, 2011 at 13:22 —

  Inte bara den principen, utan även idiotiskt slöseri med skattebetalarnas pengar. Även brist på omtanke om alla andra som bor i det området som inte längre får någon mobiltäckning eller kan se på TV. Vid ett nödläge kan folk kanske inte larma någon, och eventuell hemtjänsts GSM-larm kommer inte heller fungera.

  Bra skrivet!
  sånt här behöver uppmärksammas mer i media så folk inte börjar acceptera att såna här löjligheter får försiggå!

  • 25 November, 2011 at 13:49 —

   Håller förstås helt med. Totalt oförsvarligt pengaslöseri. Kanske tar han upp så mycket tid och pengar för dem att de tänkte “köpa sig fria”.

   Ja, bra att det tas upp. Jag blev lite förvånad över att det dessutom låg så högt upp på DN. Och att det var en skeptisk vinkel, inte “stackars Arne måste bo i ett skjul” som det brukar vara.

 3. Gabriel
  25 November, 2011 at 13:28 —

  Hmm, kanske borde starta Försiktighetsprincipen.se och låta alla medborgare lägga upp allt man stör sig på och automatiskt mejla alla politiker uppdateringar samt uppmaning om att följa principen.

  Själv tycker jag inte om avgaser och mår faktiskt illa av lukten, där finns det dessutom vetenskapliga belägg för att den är skadlig för människor! Således solklart att det måste förbjudas oavsett konsekvenser, åtminstone varthelst jag befinner mig och en rimlig radie däromkring.

  För att inte tala om kyrklockorna tidigt på söndagsmorgonen! De som gör mig extra grinig när jag vaknar, vilket inte alls har att göra med gårdagens alkoholintag, för det känner jag bäst själv, så förbjud dem att ringa!

  • 25 November, 2011 at 13:47 —

   Svinbra idé! För det är ju precis min tanke. Det verkar vara den viktigaste principen – försiktighet. Även inför sånt som är tillsynes motbevisat. Jag mår dåligt av nyttig mat. Blir gladare av allt som är friterat! Vänligen förpassa all sallad till grannkommunen, tack på förhand.

   Vill gärna se hur de ska få råd att ta emot allt trams på samma nivå som detta med elallergin.

 4. Jonas
  25 November, 2011 at 13:28 —

  Välskrivet som vanligt! Men varför länkar ni inte till DN-artikeln? (Så att detta inlägg syns bland DN:s blogglänkar)

  • 25 November, 2011 at 13:39 —

   Tack Jonas! Vilket slarv. Klart jag ska länka till den. Tack för påpekandet, ska åtgärda direkt.

 5. […] förresten, läs Skepchick också och gör som de säger och kontakta […]

 6. 25 November, 2011 at 22:11 —

  Asså, man tror ju att det är ett aprilskämt. Miljökontoret skulle med ett enkelt blindat test på en timme kunna visa att den här mannens besvär inte beror på elektrmagnetiska fält. Så vore ärendet ur världen.

  • 26 November, 2011 at 08:13 —

   Nu förbiser du en sak. De har googlat och läst lite inlägg! Det räcker väl?

 7. David
  26 November, 2011 at 06:54 —

  Så då var det mailat! Hoppas andra också gör så!

  Skulle vara intressant att följa hur den här soppan faktiskt slutar!

  • 26 November, 2011 at 08:12 —

   Mycket bra gjort! Jag har också mailat förstås. Försökte ringa runt hela dagen igår också, upptaget överallt.

   Kommer självklart följa upp detta, oavsett hur röstningen blir.

 8. Kurran
  26 November, 2011 at 15:13 —

  Det finns mer turer i detta ärende än vad som framkommer i DN. Läs på http://hilbertshotell.net/page36.php?post=218 m fl inlägg på bloggen.

 9. Kristian Grönqvist
  26 November, 2011 at 15:47 —

  Bra initiativ. Tack. Jag har också mailat. Personligen kan jag åka ner från Sveg och tala om för mannen att det enda stället han kan leva på blir nog norr om Sodankylä och den enda medicinska hjälp han lär få där är Koskenkorva.

  • Rrr
   27 November, 2011 at 22:01 —

   Men Kristian, varför mejlar du inte bara mannen en helpanna, eller sms-ar dina goda råd? Ööh, visstja.

   Kanske vore det billigare att tapetsera stugan hans med folie? Alltså, inte bara pyjamasen eller huvudstruten.

   För övrigt tror jag mig minnas (ids inte ens googla nu) att Lima ligger inom Mora kommun, och eftersom det också är huvudstaden i Peru tvivlar jag även på att strålningen från Orsamasterna når ända fram. (Ifall jorden fortfarande är rund. Där också.)

 10. […] Jag skrev i fredags om att Mora var på väg att rösta igenom ett förslag om strålningsfria zoner, pga en person med elallergi (någon på twitter föreslog att vi istället ska börja använda elfobi, det kanske vore mer passande?). Till min förvåning hamnade DN’s artikel om detta snabbt som mest lästa nyhet, spred sig till andra tidningar och många arga bloggare skrev om det hela. Inte bara de vanliga skeptikerna, utan mycket ”vanligt folk” som vanligtvis kanske inte engagerar sig så mycket i liknande frågor. Många googlade sig till skepchick.se genom att skriva kommunens ansvariga + email i googles sökfält. Så jag gissar att det trillat in en hel del email i diverse inkorgar. All negativ publicitet (det har t o m spridit sig utomlands, Steven Novella har skrivit om det på sin stora blogg t. ex) har fått kommuntopparna att sätta ner foten. DN skriver: Miljönämnden har varit positiv, men körs nu över av kommunens toppolitiker, enligt Expressen. […]

 11. […] backar nu Mora kommun om den strålningsfria zonen. Vi är naturligtvis övertygade om att det var charmkvarks inlägg här på Skepchick som gjorde att de ändrade […]

 12. […] finns ändå realister i detta mörker: http://skepchick.se/2011/11/25/forsiktighetsprincip-och-elallergi/ På den bloggen finns telefonnumret till sagde IQ-noll på Mora kommun som saknar all vett och […]

 13. UniVera
  2 December, 2011 at 04:02 —

  Fixat! Har mailat både Hans Nahlbom & Niklas Sjödin!
  Uttryckt min uppskattning för deras modiga & kloka ställningstagande! 🙂 Tjing!

  • 2 December, 2011 at 07:11 —

   På vilket sätt är det ett klokt ställningstagande att grunda ett stort beslut som påverkar många, på en enskild persons upplevelser? Även om man håller med om just det beslutet måste man ju se problemet i den typen av resonemang.

 14. 2 December, 2011 at 06:35 —

  […] i andra frågor. Miljökontoret i Mora och Orsa var tydligen inne på det spåret när de ville kräva åtgärder av mobil- och tv/radio-operatörer så att strålningen reducerades från fullt normala 500000 nanowatt till 50 vid en klagande mans […]

 15. […] har tidigare skrivit om beslutet om strålningsfria zoner som var på väg att tas i Mora/Orsa. Jag skrev också om att beslutet röstats ner av kommuntoppar. Men tydligen skulle miljönämnden […]

Leave a reply