Livsåskådning & ReligionPolitik & SamhälleSkepticism

Har Birro rätt, så har han fel

Inlägg skrivet av Felicia och charmkvark

Om vi skulle skriva ett blogginlägg varje gång Marcus Birro förenklar och förvränger verkligheten till en 1 + 1 = Gud-ekvation skulle vi bli ganska tjatiga (och förmodligen tvungna att skapa en ny inläggskategori tillägnad honom). Därför försöker vi hålla oss. Hans senaste krönika — ett mycket generöst ord för detta under av ofokuserat svammel — blev dock för mycket. I den mån den tycks handla om någonting alls börjar den med  brister inom äldrevården, går vidare till dödligt slarv på SOS Alarm och mordet på ett äldre par utanför Alingsås. Därefter dras den Birroska slutsatsen att allt detta förfall orsakats av sekulariseringen i Sverige.

Utanför Alingsås misshandlas ett äldre par brutalt till döds. Under hela sina liv har de försökt leva nära Gud. De är troende och har också utvecklat ett praktiskt solidariskt liv och har tagit hand om massor av mindre lyckligt lottade medmänniskor.

Vi undrar lite vad informationen om att de var troende har med någonting att göra. Om Birro försöker visa på ett “ateister är onda, troende är goda”-förhållande genom denna anekdot behövs lite mer fakta. Vi vet ju inte vilka mördare/mördarna är, de kan ha klippkort i söndagsskolan och hela hjärnan full av gudstankar. Men även om mördaren skulle visa sig vara en präst skulle vi inte kunna dra några slutsatser om att: jaa, det är denna gudstro som är orsaken till allt dåligt i Sverige. Saker och ting är inte så enkla.

Är man troende så har Gud en innerlig, livsviktig uppgift för oss alla. Vi har det unika nedärvt i oss. När vi möter varandra, möter vi det heligaste som finns.
Liv! Liv till varje pris! Det är stort, outsägligt och det är alltid fullständigt okränkbart.

Fast inte här. Eftersom Sverige gjort sig av med Gud, har vi också längs resans gång hängt av oss just detta. Livet är inte okränkbart längre. Det finns utrymme för förnedring och hänsynslöshet.

Vi kan med viss ansträngning koka ner krönikan till följande observationer:

1. Hemska saker händer i Sverige i dag.
2. Sverige är ett förhållandevis icke-religiöst samhälle.

Så långt är vi med Birro; observationerna går knappast att säga emot. Sedan drar han dock ett orsakssamband mellan dessa observationer. Han antyder med sin slutsats dels att läget är värre i Sverige än i mer religiösa länder, dels att det är värre i nutida Sverige än det var på den tiden vi var åtminstone nominellt kristna. Detta har ingen verklighetsförankring alls.

Låt oss för en kort stund köpa påståendet att gudstro och välfärd har ett direkt samband. Då ligger det nära till hands att ta reda på hur det faktiskt ser ut i världen — och tänk, detta finns det data på som inte tagits ur Birros röv fantasi.

Rent generellt ligger Sverige nära toppen i statistiken för de flesta typer av mått på välstånd, inklusive hälsa, utbildning, jämställdhet och låg barnadödlighet, när man jämför med resten av världens länder. Länkar till mer statistik kan ses i slutet av inlägget, men för att ge en fingervisning kan vi börja med att kika på denna tabell över självupplevd lycka:


Vi ser att Sverige ligger på 4:e plats, efter några länder som också har relativt låg grad av gudstro (under och upp till 50%; enligt viss statistik är alla 4 på topp 10 av världens mest ateistiska länder) jämfört med övriga världen. Birros älskade Italien återfinns först på plats 40 (!).

Här är en tabell där vi sammanställt fakta från olika undersökningar för att se lite närmare på kopplingen mellan ateism och diverse hemskheter. Vi har valt ut Sverige (eftersom Birro tar upp det som ett skräckexempel, samt eftersom det är ett av världens mest sekulära länder), Italien (eftersom Birro alltid tar upp detta som ett eftersträvansvärt land) och Turkiet (som har högst grad av gudstro i Europa). Det borde ju ge en idé om hur väl Birros slutsats stämmer.


Vi kan konstatera att svenskarna lever länge, vi är lyckliga, vi har det bra ända in i slutet och vi ger stora summor pengar och hjälp till de som har de sämre. Allt detta trots att vi inte tror på gud. Det går inte riktigt ihop med Birros slutsats. Om han har rätt i sin föreställning om gudstrons direkta påverkan på samhället, så har han i varje fall fel om utfallet av detta.

Globalt och historiskt kan man dessutom se en väldigt tydlig trend att alla dessa index pekar uppåt för alla världens länder — det blir alltså “bättre och bättre dag för dag”, vare sig Birro upplever det så eller ej. (För detta är Hans Roslings verktyg Gapminder helt otroligt! Rekommenderas varmt.) Det är också på grund av detta som Sverige tappar i viss ranking, inte att vi blir mer gudlösa och ointresserade av att rädda liv. Andra länder kommer helt enkelt ifatt och går förbi oss för att de har snabbare utveckling.

"It's fully possible that everyone can make it to the healthy, wealthy corner!" säger Hans Rosling (klicka på bilden för länk till videon).

Vi försöker absolut inte säga att bristen på gudstro i ett land är direktkopplat till dess fina välstånd. Det är Birro som gör den kopplingen. Även om statistiken skulle luta klockrent åt vårt håll förstår vi att samhällen och korrelationer är mer komplicerade än så. Det är som det klassiska exemplet: folk som har askkoppar hemma får oftare lungcancer, alltså måste askkoppar vara farliga! Det förstår man ju att askkoppens närvaro tyder på närvaro av cigaretter, som orsakar lungcancer.

Birro är dock ute och cyklar på en helt annan väg. Han påstår att askkoppar skyddar mot cancer.

I slutändan handlar detta förmodligen om Birros syn på moral. Liksom många religiösa tycks han mena att all godhet kommer från Gud, och tappar vi kontakten med Honom kan vi inte ha någon moral. Ur denna synvinkel får vi vara tacksamma att Birro är kristen, annars kanske det hade varit han själv som stod för de punkter i brottsstatistiken han baserat sin krönika på. Själva behöver vi ingen himmelsk överstepappa för att bete oss som folk. Att bete sig som folk är nämligen en grundbult i det mänskliga sinnelaget.

Att ateister skulle vara själviska och amoraliska och tycka det är helt okej att utnyttja, misshandla och trycka ned andra är helt enkelt inte sant. Den moraliska instinkt vi som flockdjur är födda med (och delar med många andra flockdjur!) är lika stark i oss som i Birro. Människor är beroende av andra människor för att överleva och föröka sig och moralen är det kitt som gör att gruppen hålls samman och kan fungera. Birro vill gärna mena att kittet egentligen är Gud, men med tanke på att den Gud han tror på inte har funnits i människans medvetande under större delen av artens existens måste det uppenbarligen komma någon annanstans ifrån.

Slutligen, det där med “är man troende så har Gud en innerlig, livsviktig uppgift för oss alla”. Jaha? Är man INTE troende så betyder det Birro just skrev inte ett jävla jota. Däremot kan vi enas om att varje människa är unik. Att just vi och just han över huvud taget finns är inte en på miljonen, det är obeskrivligt osannolikt. Så många saker kunde ha skett annorlunda. Det är därför vi som har privilegiet att få existera värnar livet, samtidigt som vi inser vår egen oviktighet. I Birros värld är varje människa universums centrum. I vår är universum mycket större än så.

Källor:
Statistik om hälsa och sjukdomar, uppdelat efter länder
Gallup-undersökning om religion i världens länder
Topp 10 mest ateistiska länder
Religion i Europa:  “Jag tror att det finns en gud”
Quality of death
Bistånd till utvecklingsländer

Previous post

You put the lump in slump

Next post

Försiktighetsprincip och elallergi

skepchickse

skepchickse

Skepchick.se:s adminkonto. Används för gästinlägg och skeptiska snabbisar.

12 Comments

 1. AV
  23 November, 2011 at 22:04 —

  Om man vill spetsa till det lite till så finns det undersökningar i USA att den grupp som är underrepresenterad i faktorer som kriminalitet, ungdomsaborter, könssjukdomar är ateister. De skänker lika mycket eller mer pengar till välgörenhet som religiösa. Samtidigt är de den mest misstrodda befolkningsgruppen.

  Sen ska man inte dra för stora växlar på det. Ateism och utbildning hör ihop. Och därmed status och ökad sexualkunskap.

  Men det är spiken i kistan för dem som vill måla ut ateister som omoraliska.

  F ö blev väl de misstänkta i Alingsåsfallet häktade i Polen. Ett av Europas mest religiösa länder. De är dessutom katoliker. verkar som Birro får sopa framför den egna religionens dörr innan han skyller på andras livsåskådningar…

 2. […] Kul att det är någon som orkar läsa Birros krönikor fortfarande. Själv får ja g mest ont u huvudet av all kognitiv dissonans. Här kan ni läsa Skepchicks analys av ett aktuellt Birroalster. […]

 3. Johan
  24 November, 2011 at 11:53 —

  Om jag varit religiös så skulle jag tro att Marcus Birro blivit besatt av Siewert Öholms ande.

 4. 24 November, 2011 at 14:45 —

  Först måste jag säga att det var ett föredömligt välskrivet och snyggt upplagt blogginlägg! Imponerande hantverk. 🙂

  Det vore mig fjärran att ifrågasätta dessa faktauppgifter. Däremot undrar jag om Birro verkligen menar precis det som Skepchick påstår: Att kristna är mer moraliska och att folk mördas i högre utsträckning på grund av sekulariseringen. Det är ju ett väldigt tillspetsat påstående.

  Min egen erfarenhet av Birro är att han inte ofta försöker sig på några större samhällsanalyser. Han försöker att gestalta en känsla som han själv har, på ett sätt som är begripligt för honom. Där kan ord som “vart är samhället på väg” rymmas, men jag tycker att tonfallet är distinkt skönlitterärt, alltså skildrande snarare än debatterande.

  Idén om en samhällelig “fallenhet”, att vi anfäktas av barbari och kulturellt mörker, är en vanlig reaktionär/konservativ samhällssyn. I Birros språkdräkt relateras den till som tillbakagången av andliga värden, vilket inte heller nödvändigtvis är helt sant bara för att vi har sekulariserats. Men det finns flera uttryck från andra grupper i samhället, där samma känsla kan skönjas.

 5. Kristian Grönqvist
  24 November, 2011 at 15:49 —

  Hej igen Mattias. Birro behöver nog en försvarsadvokat. Du är egentligen vidsynt nog att bli det. Men jag undrar ibland om han verkligen förtjänar en försvarsadvokat?

  Han är på något vis beroende av rollen som sanningsvittne i sin känslomässiga kökkenmödding. Det är otroligt ofta man ser den bieffekten hos troende människor. De uppfattar sig som trovärdiga bara för att de har en religiös tro. Man behöver inte dubbelkolla. Gudstron är ju en garanti i sig. Inom reviret KK tex kan det vara OK. Men man tar gärna på sig den rollen IRL.

  Och då kan det framkalla våldsamma skrattparoxysmer istället. Ungefär som Ljugholt. Ingen kan någonsin höra allvaret, som trots allt förekommer, när andra aktioner hela tiden skymmer allvaret. Kan Du förvandla honom från känslopjunkande skitsnackare till seriös krönikör, är Du bara att gratulera…

 6. Kristian Grönqvist
  24 November, 2011 at 15:55 —

  Tack skepchick för rolig läsning förresten. Du hamnade på favoriter ett tag…

 7. 24 November, 2011 at 17:46 —

  Skitbra skrivet!

 8. 27 November, 2011 at 19:58 —

  […] (och Skepchick-inlägget om […]

 9. 19 January, 2012 at 19:21 —

  […] ass, ingenting är heligt, kötta på! För åter igen. Är det han eller vi som fått en psykos? Varför märker inte vi av denna infernotrend där man i desperation måste vända sig till gud och be om vägledning så man inte helt kör […]

 10. […] glömde jag visst bort vad man läser i diverse kvällstidningar. Nej, det handlar inte om Birro den här gången. Nu är det Natalia Kazmierska som inte tänker längre än den religiösa uppblåstheten […]

 11. Iggy Drougge
  11 April, 2012 at 18:01 —

  Kan ni inte båda ha rätt? Även i sekulariserade länder är ateister en minoritet, inte fler än frikyrkliga. Ateister har en livsåskådning, medan den som är uppvuxen med sekulära värderingar men utan någon åskådning åt endera hållet faktiskt är ett rö för vinden? Bara spekulerar, men blanda inte ihop ateism med sekularisering.

 12. Björn
  12 April, 2012 at 11:46 —

  Fantastiskt skrivet, vilket tålamod du har med idioti!
  Jag tror att i Birros fall så skulle min öppningsfras vara en rak höger.

Leave a reply