AlternativmedicinVetenskap

Salt är inte bara gott…

…det går att snorta också! På gårdagens Skeptikerpub Stockholm fick jag för första gången höra talas om detta. En saltinhalator är precis vad det låter som, alltså en produkt som låter dig andas in salt. Detta kan även göras på andra sätt, t.ex. genom att sätta sig i ett saltrum på ett spa.

På Stockholm Saltrum kan du sitta och mysa omgiven av salt. Antagligen finns det någonstans en skylt: "Slicka inte på väggarna!"

Salt är bra till mycket. Och med “mycket” menar jag t.ex. popcorn. Men enligt altmedicinare kan en även bota eller lindra symtomen för alla typer av luftvägsproblem. Slemhosta? Inga problem, inhalera lite salt. Irriterad näsa? Bara att börja snorta! Astma? Aerosoliserat salt is da shit!

På Lifes hemsida som jag länkade ovan kan en läsa följande:

Forskning visar att salt har antiseptiska och antibakteriella egenskaper. Genom att andas genom Torr-Salt-Inhalatorn lindras, lugnas och stimuleras hela andningssystemet genom att de orenheter som förorsakar besvär i andningsorganen avlägsnas.

För det första är det intressant att altmedicinare så gärna hänvisar till forskningsresultat och/eller kallar sig skeptiker. När jag googlat på “salt inhalation” dyker det upp ett otal sidor där folk säger saker i stil med “I’m the world’s biggest skeptic, but …” Det går inte att tolka på annat sätt än att skeptikerrörelsen ändå har en viss legitimitet. Om någon kallar sig skeptiker men tror på en viss alternativmedicin så måste ju just den medicinen vara extra bra!

Förmodligen den bästa salt-baserade uppfinningen någonsin.

För det andra: Självklart finns det forskning som visar att salt är antiseptiskt. Det finns även tusentals år av beprövad erfarenhet. Att salta in mat är ett av de allra äldsta tricken för att förlänga dess hållbarhet — det finns nämligen mycket få mikroorganismer som klarar av att växa när salthalten är för hög. Anledningen är att salt är starkt hypertoniskt, vilket innebär att celler omgivna av salt blir av med allt sitt vatten. Utan vatten, inget liv. (För övrigt innebär detta att bästa stället att råka ut för en drunkningsolycka är där salthalten är 0,9 %; det är nämligen ungefär vad kroppens celler håller och då minskar risken att lungvävnaden förstörs innan en blivit återupplivad. Om ni skulle ha planer på att drulla i vattnet på fyllan eller så.)

Det finns andra naturliga konserveringsmetoder. T.ex. är honung en naturlig helkonserv, då den har låg vattenhalt, hög sockerhalt och lågt pH. Men hittills har jag inte sett någon påstå att honungens antiseptiska egenskaper därmed innebär att den är lämplig att inhalera. Det är klart, fyller du lungorna med honung kanske det inte är så många bakterier som kan växa där, men å andra sidan drunknar du, vilket kanske något förtar poängen.

Jag har hur som helst inte lyckats hitta några indikationer på att det finns belägg för att saltinhalering faktiskt hjälper mot något. Det finns stöd för att inhalering av aerosoliserat hypertoniskt saltvatten hjälper mot det slem som bildas vid cystisk fibros, samt vissa andra sjukdomstillstånd, men torrsalt hittar jag inga referenser till. Om någon medicinskt kunnig läsare har koll på eventuell forskning på området skulle jag bli väldigt tacksam för tips.

Även om det finns stöd för att inhalering av torrsalt är bra mot/för någonting så lär det inte vara p.g.a. att saltet dödar bakterier, “renar” lungorna, eller förstärker det lokala immunförsvaret. Argumenten känns igen från de flesta alternativmedicinska produkter och metoder — hur många finns det inte som påstås just “rena kroppen från gift” eller “boosta immunförsvaret”? Och uppenbarligen fungerar den här typen av försäljningsknep. Kanske borde vi som förespråkar skolmedicin börja säga samma saker. “Kliniska studier visar att den här astmamedicinen lindrar dina attacker, men inte bara det! Den löser upp allt gift du har i lungorna och dödar alla bakterier också!”

Previous post

Vem är din Ada Lovelace?

Next post

Hehehehealer.

Felicia

Felicia

5 Comments

 1. 19 October, 2011 at 21:10 —

  Fasen vad snabbt du skrev! Pluspoäng för baconbilden också 🙂

 2. 19 October, 2011 at 21:31 —

  Hej Felicia,
  jag har just läst ditt inlägg och vill kommentera lite.
  Jag är sjuksköterska och har själv svår astma och inhalerar (kortison och långverkande och kortverkande luftrörsvidgande) varje dag och i stort sett hela vinterhalvåret.Vid försämringar och/eller infektioner inhalerar jag även i en pari hemma. (Alltså samma sorts mekanism som man fårmedicin i på sjukhusen i form aerosoler)
  Jag har inte hört talas om torrinhalation av salt och ärligt talat är jag skeptisk, ffa allt det skulle vara bakteriedödande. Jag är ganska säker på att våra vita blodkroppar klarar att döda bakterierna bättre.

  Däremot inhalerar jag själv steril isoton koksaltlösning, och har på läkarordination givit det till patienter.
  Jag brukar blanda min medicin (salbutamol/ventoline eller likanade) med ca 2 ml isoton steril koksaltlösning och inhalera. Koksalten fuktar slemhinnorna och medicinen gör sitt.
  Jag kan inte redogöra för den fysiologiska effekten med koksalt, jag kan bara hänvisa till min erfarenhet av egenanvändning att jag mår bättre av det. (Jag har även inhalerat utan koksalt och tycker inte att det ger samma effekt)

  Vi var på Kefalonia i Grekland i början av sommaren, där luften var fuktig och förmodligen ganska mycket mer salt än här hemma och jag mådde mkt bättre i min astma. Självklart var jag oxå utsövd och allt det där men jag orkade astma-mässsigt mer och hade mindre mängd astma-symptom och behövde mindre mängd mediciner. Själv tror jag att en del var den fuktiga salta luften då jag vet att jag även mår bra av att inhalera bara koksalt. (Denna koksaltlösning finns bara att få på recept, man kan alltså inte bara gå in på ett apotek och köpa vilken burk koksalt som helst att inhalera, den måste vara isoton och steril)

  Jag hittade en artikel på dagens medicin som du kan läsa om du vill.

  http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2002/12/09/salt-i-inhalationslakemedel/

  Jag har förresten inte ännu provat salt-rummet i sthlm, men ska snart göra det. / MVH Vanja

  • 22 October, 2011 at 14:21 —

   Hej Vanja, tack för din kommentar! Som sagt så vet jag att det finns kliniska belägg för att inhalering av saltlösning kan vara bra mot vissa symtom t.ex. vid cystisk fibros och säkert andra problem. Det vore intressant att veta om saltrummet begagnar sig av aerosoliserat torrsalt eller saltlösning. Som bladerunner påpekar nedan är det inte nån vidare stor poäng med att täcka väggarna med salt då det inte kommer att frigöras med mindre än våld utan snarare skulle suga vattnet ur luften. Så även om det de pumpar in i rummet är bra för lungorna så känns det som om de egentligen mest tar betalt för väldigt avancerad inredning.

 3. 21 October, 2011 at 00:54 —

  Isoton (i.e. samma osmotiska tryck) saltlösning = fysiologisk saltlösning. Detta innebär att den ska ha en koncentration av 9 mg NaCl / mL. Det måste vara bland det mest elementära man kan göra. Här är ett recept som jag hittar på nu på rak arm: Sterilisera (koka) godtycklig mängd vatten. Tag, säg, 1 liter av vattnet och tillsätt 9 g NaCl, för dig som inte har en analysvåg (vem det nu än kan vara) så kan du räkna om det till kryddmått (1 mL), densiteten av NaCl är 2,165 g / cm3(mL). 9 / 2,165 = 4,16 mL = 4,16 kryddmått. Du har nu 1 L steril isoton koksaltlösning! Jag gjorde nyligen en labb där vi kollade hur mycket natrium det var i kranvatten, det visade sig finnas ca 30 ppm (30 μg Na+ / mL). Jag kommer inte ihåg vad kloridhalten var men den var lägre. Det är alltså försumbart att räkna med den initiala salthalten i kranvattnet.

  Vad ska man ha det till då? Drick det efter en blöt efterfest istället för att köpa dyr vätskeersättning. Andas in det? Vetefan, men det kan inte vara farligt så länge du inte drunknar i det.

  Vad gäller det där saltrummet så verkar det vara riktig BS. NaCl har ett ångtryck på, ja, nästan ingenting. Därmed kommer salthalten i luften vara nästan noll. Och någon högre luftfuktighet i rummet kan man glömma då salt är starkt hygroskopiskt (förmåga att ta upp vatten) och om man skulle pumpa in vattenånga så skulle väggarna tillslut lösas upp.

 4. […] Nyheter har lite användbara tips på hur du kan lindra besvären, nämligen genom att snorta salt (nässköjlning), köra in lysdioder i näsan, eller genom att dricka vatten som än gång för […]

Leave a reply