Livsåskådning & ReligionPolitik & SamhälleVetenskap

Waldorffail

Tänk er att Karolinska Institutet hade en utbildning för legitimerade homeopatläkare, men att de lade ned den för att den efter granskning visat sig sakna vetenskaplig grund. Tänk er sedan att homeopaterna sedan beviljades undantag att arbeta som läkare utan legitimation, eftersom de annars skulle behöva gå TVÅ utbildningar — en vanlig läkarutbildning och dessutom en homeopatutbildning. Och det går ju inte, då skulle det ju ta jättelång tid att bli färdig homeopatläkare!

Det låter fullständigt befängt, och ändå är detta precis exakt vad som har hänt beträffande lärare på waldorfskolor.

"The Four Temperaments According to Rudolf Steiner"

"The Four Temperaments According to Rudolf Steiner" - klicka på bilden för källa.

Som några av er kanske vet lades waldorflärarutbildningen ned när Lärarhögskolan uppgick i Stockholms universitet. SU insåg nämligen det LHS missat; att waldorfpedagogik är ett ovetenskapligt skämt som bland annat innebär att man bedömer barns temperament utifrån deras utseende (i stället för deras temperament då eller?). Waldorfpedagogiken har sin grund i antroposofin, en religion som till exempel omfattar reinkarnation och karma. Det är fullt möjligt för waldorflärare att skylla mobbing på att offret blir straffat för vad det gjort i ett tidigare liv. Hurra?

Så, SU vägrade utbilda waldorflärare, vilket gör att de som vill arbeta som sådana måste läsa en helt vanlig lärarutbildning, utöver de extrastudier som waldorfpedagogiken kräver. Eller ja, så borde det i alla fall vara, men nu har de fått dispens från kravet på lärarlegitimation.

En waldorflärare som vill kunna ansöka om legitimation måste i dag därför gå både vanlig lärarutbildning och en inom waldorfpedagogik, vilket gör att utbildningstiden kan bli upp­emot tio år. Många väljer därför bara waldorfutbildningen och saknar därmed möjligheten att söka legitimation.

Stackrarna måste utbilda sig i 10 år! Så kan vi ju inte ha det! Rädda waldorfskolorna!

Är det bara jag som blir fly förbannad av detta? Om mitt exempel med homeopatläkare ovan besannades skulle folk bli galna. Vi kan ju fan inte ha praktiserande läkare som inte är utbildade! Men det går tydligen utmärkt när det gäller lärare.

Barn behandlas som andra klassens medborgare och som sina föräldrars ägodelar. Vi skiter i om de inte får fullgod utbildning och det gör inget om de som tar hand om dem tror på änglar och vättar. Barnen lär ju i alla fall inte klaga — inte förrän de är vuxna åtminstone, men då är de ju inte barn längre så då kan de ju knappast veta vad de talar om. Bara föräldrarna är nöjda så!

Previous post

Bara kemi

Next post

Ladies night - mer förnedrande än porr

Felicia

Felicia

4 Comments

 1. […] Felicia bloggar om detta på Skepchick. LD_AddCustomAttr("AdOpt", "1"); LD_AddCustomAttr("Origin", "other"); […]

 2. 19 September, 2011 at 21:07 —

  Väl rutet! Det här är en tragedi.

 3. 19 September, 2011 at 21:19 —

  När det i artikeln står att en lärarutbildning för en waldorflärare då skulle ta 10 år, så är det en snyfthistoria utan verklighetsbakgrund. Förr om åren har det varit möjligt för lärare med vanlig lärarutbildning att gå en påbyggnadsutbildning för waldorf. Det har varit en relativt kort utbildning — ett år, har jag för mig. Denna möjlighet har alltså existerat parallellt med den långa waldorflärarutbildningen. Det normala i dessa fall har varit att lärare som redan har en lärarutbildning i grunden har valt att göra påbyggnadsutbildning. Jag skrev lite om detta i min kommentar till tidningsartiklarna i Sydsvenskan: http://zooey.wordpress.com/2011/09/19/lararlegitimation-och-waldorf-sydsvenskan/ När jag själv gick i waldorf hade jag en sådan lärare med grundskollärarutbildning och waldorfpåbyggnad. Det var inte så förfärligt ovanligt.

  Man kan jämföra med antroposofiska läkare som alltid måste ha en riktig läkarutbildning i grunden (Rudolf S var klok nog och förespråkade — nej, krävde — detta), men som sedan kompletterar med den antroposofiska medicinen.

  Jag vet inte om dessa waldorfpåbyggnadsutbildningar existerar längre, men det borde inte vara några som helst problem att återigen starta dem — och då kommer man ju att utbilda lärare som (förhoppningsvis) har en viss kompetens i grunden, en som de fått genom statlig utbildning och som således inte kostat rörelsen/skolorna/individerna ett dugg. Problemet är väl snarare att rörelsen har svårt att hitta tillräckligt många antroposofiskt intresserade som gått vanlig lärarutbildning — däremot finns det en del outbildade antroposofer (och andra) som kan tänka sig att jobba i skola… En annan sak är ju den att lärare med vanlig lärarkompetens i grunden alltid har möjligheten att söka sig till (eller tillbaka till) den vanliga skolan. Och då tappar waldorfskolan för lätt lärarna — de kan ju sticka om de inte trivs. Kvar blir de som inte kan sticka… (Eller, jo, alla waldorflärare kan väl sticka, haha. Om så det är det enda de kan. Nå, så illa är det kanske inte. Men nästan.)

 4. 19 September, 2011 at 21:37 —

  Vid Kristofferseminariet gavs en sådan påbyggnadsutbildning för lärare som hade annan lärarutbildning i grunden:

  http://web.archive.org/web/20010421011908/http://www.kristofferseminariet.se/pabyggnad.htm

  Den motsvarade 40 högskolepoäng, det vill säga 1 års studier på den tiden.

Leave a reply