FeminismLivsåskådning & ReligionSkepticism

Abortbilder, eller vad är det vi ser egentligen?

Mildamakter gästbloggade utmärkt här om de ökända abortbilderna som abortmotståndarna MRO visar hej vilt i Stockholm stad via en lastbil som körde omkring i somras. Jag skulle vilja utveckla det inlägget med att inkludera två av dessa bilder och påvisa vad som egentligen är så hemskt med dem. Precis som mildamakter skriver så är det inte bilderna i sig som är hemska… Känner du att du vill ta del av dessa två bilder och följande inlägg, läs vidare. Bilderna finns i slutet av inlägget med en extra varning så du kan läsa inlägget utan att utsättas för dem.

MRO – Människorätt för Ofödda – är en organisation som inte förtjänar vidare stor uppmärksamhet. Jag ger medhåll till ytterligare en gästbloggare här, Forskarfeministen, när hon skriver om dem på sin blogg. Jag kommer istället låta er avgöra om ni vill veta mer om dem eller inte. Ett varningens ord dock: på deras hemsida går en video igång direkt där ett foster aborteras. Tacksam för AdBlock. Som pro-choice, fast för reklam.

Det jag vill att ni ska vara medvetna om är att MRO får sina bilder och mycket, om inte all, retorik från sin Nordamerikanska moderorganisation The Center for Bio-Ethical Reform (CBR). Denna organisation står bakom mysiga kampanjer som Genocide Awareness Project och AbortionNO och kommer från den extrema religiösa högern i USA. Jag skriver det igen. Den extrema religiösa högern från USA har nått Sverige. Och inte bara Sverige, de når Europaparlamentet också där de försöker påverka vår mänskliga rätt till aborter med stöd av den katolska kyrkan. Och de lyckas också.

På Irland är det olagligt med aborter och det var nästan så det blev omöjligt för kvinnor att resa till ett annat land, oftast England, för att få abort där. Men detta hindrades som tur var. I Polen är det förbjudet med abort på grund av kyrkan. Där ser den officiella abortstatistiken riktigt låg o fin ut på pappret, men bakom kulisserna rapporteras det om att lika många aborter utförs fortfarande, bara olagligt. Alltså mellan 70 000 – 150 000 olagliga abort i landet. Per år.

Här skulle jag kunna passa på att slänga in lite statistik om hur 20 miljoner illegala aborter utförs varje år och att minst 70.000 kvinnor dör som direkt följd. Skulle kunna nämna att en rätt utförd abort är en medicinsk åtgärd med mycket små risker, och dödsfall och sjukdomar orsakade av aborter är i högsta grad förebyggbara. Skulle kunna nämna att för en kvinna i ett land där abort är illegalt kommer ta sig till ett annat land där det är legalt och spendera mellan 7 000−15 000 kronor för aborten, om hon har råd alltså. Skulle kunna skriva det. Men om vi återgår till MROs skrämseltaktik istället, så kan man vid snabbt konstatera att de kör med ett retoriskt knep som försöker nå vår empati. Om MROs motståndare skulle köra samma knep, säg Amnesty Sverige skulle köra stora plankat på dessa kvinnor som dött utav abort, som fått livslånga komplikationer utav abort, om dessa skulle slängas upp på extra stora affischer, sargade vaginor och annat hemskt (dessa bilder finns). Då har vi två läger som står och… vad? Trycker upp bilder i näsan på varandra? Emotionellt står och gapar på varandra? Hur bidrar det till sakfrågan och var tar då debatten vägen — var finns argumenten?

Så våga titta på bilderna nedan. Möt deras retorik och granska dig själv. Vad är det egentligen du ser?

Här skriver jag en varning igen. Känsliga bilder nedan.

Medan du scrollar ner till bilderna, istället för tomt utrymme mellan dem och varningstexten, begrunda detta. Om vi inte har laglig, fri abort så kommer kvinnor ändå hitta sätt att lösa situationen. Listan nedan visar på några metoder på sådana lösningar.

Främmande kroppar placerade in i livmodern genom livmoderhalsen:
Pinne, ibland doppad i olja
Ståltråd
Strumpsticka
Gummikateter
Bougie (större gummikateter)
Blåsa in luft i med spruta eller stor pipett
Klädhängare
Kulspetspenna
Kycklingben
Cykelekrar
Vass kyrett

Trauma:
Lyfta tunga vikter
Kasta sig från ett tak eller i en trappa

Giftiga behandlingar intaget oralt:
Terpentin
Tvättblekmedel
Rengöringsmedel
Syra
Tvättblåelse
Naturliga gifter (som bomullsfröolja)
Arrak (stark sprit)

 

 

 

 

Många av de här bilderna som MRO / CBR visar upp är poserade; en hand på en penna, händer och fötter ovanpå ett dollarmynt som på bilden nedanför, som skapar illusionen att man krossat fostret med detta mynt. Detaljerade, blodiga bilder som denna har någon spenderat mycket tid och möda på att förbereda. Ser man på alla de andra bilderna de två organisationerna flanerar med så finns det en besatthet av att visa dessa foster på pengar; mynt, sedlar och till och med Visakort. Små händer och små fötter.

 

Men det som fick mig att reagera var fredstecknet som någon format dessa små fingrar till i bilden nedanför. Någon har suttit och format ett fredstecken med ett aborterat fosters hand och de påstår sig vara på fostrets sida i denna kamp? Att foster har rättigheter? Var är fostrets rättighet när man poserar dess döda lemmar på detta sätt? Tänk om man gjorde detta med döda barn eller vuxna för att poängtera sin sak? Har svårt att tro att det skulle vara godtagbart, vare sig från de anhöriga och den dödes rätt till värdighet.

Titta på bilden bredvid igen. Tänk den noggrannhet, den detalj och tålamod som krävs för att posera den lilla handen så. Foster eller ej, barn eller ej, cellklumpar eller ej – hur du nu än väljer att benämna det, så visar dessa bilder inte det hemska med abort.

….vad anser du att de visar egentligen?

Previous post

Put your money where your FB-status is

Next post

Kompromisslyckat.

kaylee

kaylee

Är en sjöman, piratimitatör, guide extraordinäre och blivande helikoptertekniker som seglandes tog sig ner till Australien och blev kvar där i två år. Backpackade från ställe till ställe, provade på allt som inte kunde göras i Sverige; delfinmatare, fyrhjulingsguide och fårklippare är några av mina tillkomna kunskaper. Men min största utmaning (och ära) är att få skriva för SkepchickSE.

1 Comment

 1. 21 September, 2011 at 17:15 —

  Det vi ser på bilderna somm i sig är så absurda att jag har svårt att reagera på dem, är troligen inte alls de aborterade foster som det påstås.

  Det är mestadels missfall, dödfödda barn samt modeller i gummi eller plast.
  http://en.allexperts.com/q/Abortion-Pro-Choice-338/abortion-photos.htm

  Aborterade foster som är så pass fullgångna hamnar bland riskavfall och är inget man kan komma in och fotografera hur som helst.

  Vad de egentligen visar? Att en del människor drar till med vad som helst för att få fram sitt budskap oavsett vilka metoder som krävs för att göra det och att sanningen då inte är så viktig.

Leave a reply