AlternativmedicinPseudovetenskapSkepchick-ismSkepticism

Jag är inte rädd för dig Cissi Wallin

Gästinlägg av pax

– Omättlig skepsis är bara ett tecken på en stor inneboende rädsla, sa någon vettig människa. Det har fastnat i mig.

Så skrev du i Metro. Det är lustigt för jag har också en såndär mening med klok innebörd som jag minns och plockar fram ibland.

– Man ska inte vara rädd för att vara en manslem!

Jag tänker för skojs skull strunta i att förklara hela innebörden bakom citatet jag tycker så mycket om. Många rädda gubbar kommer att fatta direkt, så det kan bli ett mass-internt skämt med mina medskeptiker. Det ger mig en lite busig och varm känsla i magen. Fast jag vet ju att du gillar att snacka kukar Cissi så du kan mysa du också. Citatet signalerar lite att jag inte riktigt tänker linda in något eller hålla mig sådär korrekt och rumsren, och att jag är medveten om det. Jag tänker bara fokusera på vilken hycklerska du är. Resten kan du läsa dig till om du vaknar upp med en rationell tanke en vacker dag. Du vet det den där sakliga kritiken jag förväntas komma med. Den som ligger inom en skeptikers trygghetszon.

Du är en hycklerska. Det första uppenbara problemet du har med att få saker och ting att gå ihop skyltar du med i ditt sorgliga inlägg i tidningen metro. Skeptiker är rädda (och kanske till och med lite inskränka om man läser mellan raderna) skriver du. Gubbar är dom också! Men själv är du modig och öppensinnad. Ja du är till och med en slags efterhandskonstruerad martyr eftersom du kanske hade bränts på bål förr i tiden (Där glömmer du för övrigt bort att din fiende är just vidskeplighet och inte skeptiker. Vi hade gått man ur huse för att rädda dig om hotet varit reellt.) som straff för dina påstådda övernaturliga egenskaper. Varför är det viktigt för dig i så fall att poängtera att du själv är lite skeptisk? Varför måste du skjuta in med att du var skeptisk från början men…

Svaret på det kom när jag lyssnade på ditt sorgliga radioprogram. Där tog du dig rätten att kalla folk som trodde på alternativmedicin fullt ut: ”dumma i huvet”. Du vill väl inte förknippas med dessa människor, antar jag, så du väljer det du tror är en slags gyllene medelväg. Var finns logiken i det? Du stöder en industri som har ihjäl människor som är ”dumma i huvet”, och deras oskyldiga barn, men du vet med dig att du inte skulle ta hjälp av en kvacksalvare om det verkligen gällde. Dom där puckade jävlarna som inte stannar vid  att behandla ofarliga åkommor med bullshit får väl skylla sig själva. Eller? Det är som att påstå att alkohol är ofarligt, svepa en nubbe och sen håna alkoholister. Du är en självisk jävla cyniker och du har tydligen inte vett nog att begripa det själv.

 

Sen klagar du över att bli bli hånad. Stackars lilla Cissi blir förnedrad och skrattad åt! Du vill ju bara  få lite erkännande. Du vill ju bara flumma på ostört med ditt häxeri och dina örter. Mitt hjärta blöder för dig. Verkligen! Speciellt när du redan från början hånar dina meningsmotståndare och går till osakliga angrepp i förebyggande syfte. Är du inte konsekvent nog att behandla andra som du själv ber om att bli behandlad så du kan gott få behålla glåporden. Hoppas du får fler! Hoppas dom haglar över dig.

Grädden på moset kom med ditt bemötande på sakliga inlägg på twitter. I radio uppmanade du skeptiker att höra av sig om dom hade saklig kritik och inte bara ville gnälla. På twitter däremot drog du själv till med en grovt sexistisk kommentar till en skeptiker som bemötte dig precis sådär sansat och ognälligt som du påstått att du ville ville. Du demonstrerade för tredje gången vilken förvirrad hycklerska du är. Det är tydligen så jävla läskigt (för dig!) att bli ifrågasatt att du väljer att dra till med råa sexualiserande angrepp. Jösses tjejen, vem försöker du övertyga? Jag googlade snabbt (ungefär som din kollega gjorde för att kolla upp placeboeffekten innan hon uttalade sig sådär lagom idiotiskt om den i radio) och det verkar som att du är en modern tjej (ja, utöver din vidskepelse då) som har en slags balanserad feminism förankrad i din värdegrund. Så det var ju himla lustigt att du inte lyckas så bra på den fromten heller.

Visst är vi skeptiker rädda, det har du helt rätt i. Eller jag är rädd i alla fall! Jag är rädd att folk som du ska orsaka andra människor skada, ohälsa och död helt i onödan. Fenomenet  med mediafolk som sprider nonsens skrämmer mig. Människor som bidrar till normalisering av en cynisk miljardindustri som vilseleder människor till att ta potentiellt skadliga beslut, trots att riktigt hjälp finns runt knuten. Det ger mig kalla kårar! Det är motbjudande.

Men precis som du ger alternativmedicinen en chans så vill jag ge dig en. Om du mot förmodan inte är livrädd för att pröva dina uppfattningar så föreslår jag boken Salvekvick och Kvacksalveri. Köp den om du vill vidga dina vyer! Kika också på whatstheharm.net om du vill läsa om vad som kan hända folk som är ”dumma i huvet”. Inga biverkningar, verkligen?

Man ska inte vara rädd för att vara en manslem…Varför kasta bling-bling till ett svin som säkert skulle sätta glittret i halsen? Jävligt onödigt.

/Pax (ung kvinna utan gubbiga tendenser eller slapp kuk)

Pax är hundnörd, skeptiker, ateist och stockholmare. Hon är intresserad av det mesta men har en förkärlek till etologi och ett speciellt horn i sidan till kvacksalveri.

Previous post

Livet - inte så jävla märkvärdigt

Next post

Jag är skeptiker, MEN...

skepchickse

skepchickse

Skepchick.se:s adminkonto. Används för gästinlägg och skeptiska snabbisar.

8 Comments

 1. 1 September, 2011 at 10:07 —

  Vill man få ännu mera huvudvärk, lepra och dödsångest så rekommenderas att man lyssnar på Cissis fantastiska Radio1-program om alternativbehandlingar: http://catchup.radio1.se/catchup_radio.php?id=2784&category=32&type=audio

  Maken till dum jävla idiot är svårt att hitta inom mainstream-media. Det skulle vara Birro då, kanske.

 2. 1 September, 2011 at 10:09 —

  Det hade visst redan rekommenderats i artikeln… Nåja. Svårt med tänkandet har hon i alla fall, den där Cissi. Min favorit bland alla hennes tankevurpor är hur hon gärna hävdar att hon är skeptisk, som att det var det man sa som avgjorde vad man är. Jag kan säga att jag är kung av Norge hur mycket som helst, men det blir ju tyvärr inte sant för det 🙁

 3. 1 September, 2011 at 11:04 —

  Ja jisses. Jag tuggade nästan sönder mitt finger när jag lyssnade på radioinslaget. Pinsamt är en underdrift.

 4. 1 September, 2011 at 16:24 —

  Ang sånt jag hörde i radioprogrammet. Att jämföra kvacksalvare inom medicinbranchen med shady återförsäljare av dyra men kvalitetsmässigt värdelösa kläder? När kunde en sprucken bralla bli en potentiell livsfara för någon?

  Att sen sitta och säga att folk som söker alternativmedicinlösningar för “typ cancer” är dumma i huvudet. Ja, så kan man ju kalla dem. Eller desperata? Och i och med sin desperation utnyttjade av de som ÄR dumma i huvudet; dvs de som prackar på folk alternativmedicinerna med falskt hopp om lycklig tillfrisknad? Healing och fan vet allt.

  Börjar man peppa folk att ta örter mot förkylningsbesvären puttar man ju möjligheterna längre och längre fram. Tillslut blir det “asså de som söker alternativmedicin för att typ väcka upp de döda, ja DE, DE är ju dumma i huve’. Jag med min tro på en ört som botar HIV. Jag är ju bara öppen och orädd”.

  Det här är alltså både dumt i huvudet, och potentiellt farligt.

 5. 1 September, 2011 at 22:34 —

  Välskrivet! Och plus ett på alla andra kommentarer här ovanför.

  Jag reagerade mest på tjatet om att vi skulle vara rädda. Jag antar att hon grundar det på att vi inte skulle förstå och därför blir vi rädda. Så kan det ju faktiskt ofta vara. Att folk är rädda för det okända (obs! inte bara tv-programmet). Problemet är bara att vi skeptiker troligtvis vet mer om alternativmedicin än de flesta av dess förespråkare. Samma sak kan sägas om ateister och religion, vs religiösa och religion.

  Det är inte Cissis olja eller healing som är problemet. Det är (precis som mildamakter skrev så väl om här ovan) budskapet man förmedlar och legitimiteten man ger ett område. Speciellt när man är en person med inflytande över unga människor.

 6. 2 September, 2011 at 05:43 —

  Jag blir ofta rädd när jag hör woo-woo:s resonemang. Kanske inte av den anledning de föreställer sig dock.

 7. 3 September, 2011 at 00:46 —

  Insåg precis att rubriken inte stämmer med innehållet. Den anspelade till några rader jag tog bort innan inlägget skickades in.Ser ju klämkäckt ut i alla fall=D

 8. […] definition mindre kunnig och att man därmed alltid ska ”välja mitten”. Vilket ju är direkt felaktigt och korkat i många […]

Leave a reply