Skepchick-ismSkepticism

Lura mig! Lär mig.

Skeptikerrörelsen har två stora problem:

1. Att ingen förstår vilka i helvete vi är eller vad fan vi vill
2. När folk väl förstått det tycker de att vi låter pisstråkiga

Vi gillar vetenskapliga bevis och kritiskt tänkande. Jamen jävlar, på med partyhatten Gerd, det här är ett skojigt gäng! Äh, jag har faktiskt varit på många skeptikerfester och de brukar vara skitkul (t o m lite vajld än krejsy ibland). Men det är inte det som är poängen förstås. Det är ju själva kärnan i skepticism som låter trist.

Att försöka sälja in hela skeptikerbegreppet som roligt till en random person är som att försöka sälja in en person som heter Bert som snygg. Man hör ju direkt att så inte är fallet. Men så fel ni har! Bert är 23 år och har en tvättbräda som är så hård att bönder hyr in den för att slå ihjäl kattungar mot. MEN Bert är så fin att han räddar dem. Och skeptiker är inte bara teknisk fysik-autister som blir till sig i trasorna av regler och ordning (inget ont om dem dock, de är facking underbara de med och behövs lika mycket). Skeptiker är också såna som jag. Vanligt folk som är trötta på att det som inte finns ska få påverka samhället i så stor grad. Att resurser och liv ska gå förlorade helt i onödan.

Såna som jag är lite jobbiga att ha och göra med i skeptikersammanhang. Vi vill jättegärna lära oss saker, men vi somnar över tjocka vetenskapliga böcker på utrikiska. Och vi får krupp av att sitta still på långa, torra föreläsningar. Vi vill bli underhållna, inte känna oss som att vi vore tillbaka i skolan igen (vi hatade skolan). Därför måste man göra med oss som man gör med barn som inte vill käka grönsaker – lura dem. Blanda i lite avocado i chokladpuddingen, de märker inget. Lura oss att det är ren underhållning så kommer vi inte streta emot.

Det är förstås inte helt lätt att göra. Det begränsar antalet utlärare och kräver att dessa har någon form av showmanship. I skeptikerrörelsen har vi flera trollkarlar som drar sitt strå till stacken genom att visa att skedböjning kan gå även utan krafter från yttre rymden samt att man rent generellt inte ska tro på det man ser. Men vi behöver folk som gör annat också. Ett riktigt guldkorn är radioprogrammet Institutet. Jag har lyssnat på alla avsnitt och lärt mig massor om kamouflerade fiskar, konstiga neurologiska sjukdomar och osynlighetsmantlar. Men det har aldrig känts som en ansträngning, som det skulle göra ifall jag skulle behöva läsa mig till kunskapen i tjocka faktaböcker. Jag har skrattat mig igenom takfönster-syndrom och tvillingcystor (sorry alla som har det, jag skrattar åt… MED er, inte åt er).  En av programledarna är Jesper Rönndahl, som i flera år gjort radiohumor av vetenskap. Framförallt i Pang prego:

Det är lite så här man måste jobba med en stor del av befolkningen och det är bara att tugga i sig. Distrahera oss med något glittrigt och peta samtidigt in kunskapen i våra öron. Vi märker inget, utom ett växande lugn inom oss när omvärlden börjar te sig förståelig. Lura oss – lär oss.

Previous post

Skepticism för nybörjare: halmgubben

Next post

Livet - inte så jävla märkvärdigt

charmkvark

charmkvark

charmkvark är en skeptisk kvinna på 25+. Kriget mot charlatanerna vilar aldrig och vissa dumheter kan bara mötas med sarkasm. Skojar och svär. Driver tillsammans med två till podcasten Kvack!. Krönikör i Magasinet SANS.

6 Comments

 1. 27 August, 2011 at 22:47 —

  Jesper Rönndahl har en underbar känsla både för vad som är intressant och vad som är roligt (eller så har jag bara ungefär samma humor som honom).

  Även Anders och Måns lyckades spotta ur sig fruktansvärt rolig och informativ humor, och även en hel del skepticism (t.ex. det här avsnittet: http://www.youtube.com/watch?v=DKy1rIHvWRE om eurytmi).

  Jag skulle i samma anda vilja rekommendera boken
  Dr.Tatiana’s Sex Advice to All Creation av Olivia Judson, som behandlar enormt många kreaturs reproduktionsbeteende i sexfrågespaltstappning, med mycket humor. Läs!

  • 28 August, 2011 at 08:34 —

   Jag håller helt med. Han är grym.

   Haha! Kul klipp om eurytmi. 😀

   Och tusen tack för boktipset. Har läst om den där boken tidigare (undrar om det var någon på skepchick som skrev om den t o m?). Får ta mig i kragen och fixa den.

 2. 28 August, 2011 at 19:00 —

  Håller verkligen med, det är liksom mycket lättare att ta till sig kunskap när den är maskerad som underhållning. Det finns flera bra underhållare inom skeptikerrörelsen internationellt som inte är magiker;
  – Richard Wiseman (massar med bra exempel på optiska illusioner och hur hjärnan fungerar på hans blog: http://richardwiseman.wordpress.com/),
  – Tim Minchin (som bl.a. gjort fantastiska antiflumfilmen Storm, http://www.stormmovie.net/, nämnd flera gånger tidigare här på Skepchick),
  – George Hrab (som var här tidigare i år och som jag upplevde det var uppskattad även av icke-skeptikerna i publiken)

  Angående Dr Tatianas Sex Advice, så nämnde Baba Brinkman den när han var här, står lite kort om det i Kaylees intervju här på Skepchick: http://skepchick.se/2011/05/24/intervju-med-baba-brinkman/

 3. 29 August, 2011 at 10:55 —

  OFF TOPIC.

  Inlagd på hospitalet över veckoändan lyssnade jag på radio i desperat kamp mot långtråkigheten…

  “Skeptikerpodden” hörde jag i “Radio ett”.

  Jag blev rasande lyssnandes på kiropraktorn Hanna Brus beklagande sig över ‘ovetenskapliga’ kiropraktorers som de som påstår sig behandla precis allt cancer, kolik, astma, inlärningssvårigheter … Som om någon Kiropraktor någonstans, någonsin har någon ‘vetenskaplighet’ eller ens begriper ordet.

  ‘Skeptikerpodden’ var informerad om Simon Singh affären. Brus var ‘legitimerad’ minsann och vetenskaplig skeptisk (enl henne själv) arghhhh.

  Jag visste inte att ett svenskt podcast av denna typ, (något av skeptic’s guide to the universe’) existerade och dessutom sänds i ett medium så populistiskt mainstream som ‘Radio Ett’ (?). I samma ‘Radio Ett'(?) (tv3 anknutet) hördes Aschberg, Hasse Aro, Gert Fylking.

  Av ämneslistan verkar Skeptikerpodden ligga mycket nära Skepchick (som de faktiskt hänvisar till gång på gång.

  Och … det förefaller mig att Skepchick borde visa intresse, samarbeta med etc … om de inte redan gör det med Skeptikerpodden.

  Trots min monumentala svenska politiska ointresse överraskar det mig inte ett dugg att milöpartister (påstår skeptiker podden) är fulla av alternativ medicin vurmare.

  Det var nytt för mig och kraftigt incitament (om sant) att ta till orda för Sveriges framtid. Om det är sant, bryr sig någon, finns det svenska politiker med kunskap och mod att ta till orda i skeptiska (och religiösa) frågot ? Till försvar för sekularitet, vetenskap och rationalitet.

 4. 29 August, 2011 at 14:04 —

  Ok, jag hittade, lyssnade på podcasten in sin helhet (no 33).

  Skeptikerna var alldeles för artiga.

  Hon var kritisk mot allt kiropraktiskt som togs upp men talade samtidigt talade om ‘det grundläggande’ (som bekvämt nog aldrig definierades) som om det vore vetenskapligt. Det och ‘legitimerad’ kiropraktor borde programledarna ha slitit i stycken.

 5. 29 August, 2011 at 17:59 —

  Hej ihedenius!

  Förstår att du blev irriterad på mig, låter utomordentligt fånig på inspelningen, (var väldigt nervös, om det är någon ursäkt).

  Men att jag låter fånig och säger en hel del fåniga saker är inte ekvivalent med att “inte veta vad vetenskaplighet innebär”.

  Du skriver -“Hon var kritisk mot allt kiropraktiskt som togs upp men talade samtidigt talade om ‘det grundläggande’ (som bekvämt nog aldrig definierades) som om det vore vetenskapligt. Det och ‘legitimerad’ kiropraktor borde programledarna ha slitit i stycken.”

  Du får mer än gärna specificera vad du vill ha definierat, vet nämligen inte riktigt själv vad jag sa då jag tycker det är så genant att lyssna på programmet.

  Legitimationens innebörd kan du läsa om på Socialstyrelsens hemsida. http://www.socialstyrelsen.se/ansokaomlegitimationochintyg/legitimation/vadinnebarlegitimation

  Jag hoppas inte mina texter på http://www.dagensmedicin.se gör dig lika rasande, för där har jag ingen nervositet att skylla på. 😉

  Mvh

  Hanna Brus
  Leg Kiropraktor

Leave a reply