Skepchick-ism

Om att vara söt helt i onödan

Här kommer något som inte är förknippat med vetenskap, tro eller flummeri men som jag ändå ställer mig ordentligt skeptisk till – behovet och viljan att vara söt. Jag hittade en YouTube-video som jag tycker alla tjejer, skeptiker som flummare, borde se. Det handlar om att lägga ned sin energi på något viktigare och roligare än hetsen att vara söt.

Det är en jävla illusion att man måste vara söt. Det kräver mer tid och tankeverksamhet än nödvändigt att noppa ögonbrynen symmetriskt, skrubba, smörja, borsta, täcka och banta sig till att vara just söt – tid som kunde lagts på att bli astronaut, lära sig självförsvar, läsa böcker eller bara kolla sig igenom en säsong av valfri tv-serie. Jag uppmanar inte till sminkvägran eller att sluta se sig i spegeln, bara sätta saker i perspektiv.

Man måste inte göra sig söt för någon annan än sig själv. Världen kommer inte att kasta sopor på dig bara för att du inte la någon mascara innan du gick iväg till jobbet, inte heller kommer du att bli utesluten ur ditt sociala liv eller för den delen ge upp idén om att skaffa en partner. Ändå tycks många av oss tjejer (mig inräknat, framförallt under högstadieåldern) tro att det är ett personligt nederlag om vi inte lever upp till att vara söta.

Just nu tänker jag inte gå in djupare på vad som orsakar denna tidskrävande hets men jag råder alla tjejer till att använda sin hjärna till något mer kvalificerat än att leva vidare i illusionen om att man måste vara söt för att fungera i ett modernt samhälle. Du kommer nämligen inte hitta ett sorgelöst liv i botten av sminkväskan, någonsin.

Previous post

Jag och Birro i samma tändsticksask

Next post

Orgasmlasern

wallenskan

wallenskan

Helhjärtad feminist sedan 8års ålder och ateist efter ett misslyckat konfirmationsläger i tonåren. Studerar media och kommunikation och vägrar att tro på något utan vetenskapliga bevis.

3 Comments

 1. 22 August, 2011 at 16:25 —

  Snälla, kan inte ni skaffa flattr så jag kan ge mina pengar till er?

  • 24 August, 2011 at 18:48 —

   Haha! Det där kan man ju bara säga “ja” till. Ska kika på’t!

 2. 19 July, 2012 at 14:29 —

  TACK!

  Har en fyraårig dotter som kom hem från dagis för någon månad sedan, bytte ut byxor mot klänning över en natt och frågade -Pappa, visst är jag söt?

  Nu är hon förvisso för ung för att förstå vad Katie Makkai säger men avslutningen ska jag ta med mig, jobba på att få in att hon kan vara pretty amazing but never merely pretty (eller på ett ungeför, ska titta några ggr till:)

Leave a reply