Skepticism

Inte-cancer

Jag har alopecia, en autoimmun sjukdom som gör att hårsäckarna går i vilostadie och håret ramlar av. Min variant heter alopecia areata  och den gör att man tappar håret fläckvis. Sjukdomen går i skov och jag har haft flera från 7 års ålder. Sjukdomen är totalt ofarlig och har inga andra symptom, vilket förstås är jättebra. Men man SER väldigt sjuk ut när man inte har hår/ögonbryn/ögonfransar. Folk tänker cancer, död och hemskheter. De får sympati i blicken. Eller dollartecken.

När jag fick sjukdomen tyckte min mamma väldigt synd om mig och blev lätt desperat när läkarna sa att det inte finns någonting man kan göra. Jag vet att hon inte hade någonting annat än mitt bästa för ögonen när hon började kolla upp healers. Jag vet att hon tänkte att “om det funkar så är det ju fantastiskt och funkar det inte så har jag i alla fall gjort allt jag kunnat”. Själv var jag ganska chill med hela grejen. Inget att göra nåt åt, säger fru doktorn, då är det väl bara att tugga i sig det. Jag utbildade mina klasskamrater i vad det var, så att de inte skulle bli rädda att det smittade eller tro att jag hade cancer. Jag minns inte varför, men det blev inget av med healers och annat flum mamma hade på gång. Jag har för mig att jag tyckte det lät läskigt och var opepp på hela grejen. Och fan vad tur. Annars vet jag inte var jag hade varit idag. Håret började växa tillbaka av sig själv (sjukdomen går som sagt i skov) efter några månader. Hade jag gått till en healer och håret därefter växt tillbaka hade min 7-åriga hjärna absolut dragit slutsatsen att healing fungerade. Hade jag gått till en healer kanske jag inte suttit här och skrivit på världens bästa blogg Skepchick, utan istället suttit och särskrivit på en egen blogg om mitt healingföretag.

Bild från Wikipedia

Att se ut som att man har cancer utan att behöva genomlida sjukdomen, behandlingen och ångesten är en ganska bra deal när det gäller att gå undercover. Det har jag gjort utan att ens planera det ett par gånger. Senaste gången var för några år sen på en chartersemester. Jag och mina tjejkompisar satt vid ett bord när en norsk kvinna kom fram. Hon satte sig med oss och efter några minuters samtal kom det fram att hon var medial och synsk och allt vad det var. Hon började läsa oss en efter en. Tjejen som såg överlycklig ut fick en riktig gladläsning (komplimang efter komplimang) och hon nickade instämmande till allt. Tjejen som såg skeptisk ut fick höra “dig ser jag inget på”. Tjejen som hade (inte-)cancer fick följande. Hon kollade in i mina ögon och höll i mina händer.

– Du bär på en stor sorg. Du har det inte lätt, du kämpar med mycket.

Det här var så långt ifrån sanningen man kan komma. Jag var lyckligt kär, höll på att förverkliga en karriärsmässig dröm och var på sol- och badsemester med två skitroliga tjejer. Men jag kollade ner i bordet så att hon skulle tro att hon var rätt ute.

– Du är mycket sjuk. Du har cancer.

Niggah please. Men jag fortsatte kolla ner i bordet.

– Du har cancer i…

Det här är intressant. Min alopecia kommer nämligen av en annan autoimmun sjukdom. I bisköldkörtlarna. Jag bestämde mig snabbt för att även om hon är off på cancern så ska jag ge henne en ärlig chans att lista ut var sjukdomen finns. Godkända svar är alltså: hårsäckarna eller bisköldkörtlarna.

– …äggstockarna.

Jag skakade på huvudet. Hon tänkte efter.

– …tarmarna.

Huvudskak.

– …brösten.

– …hjärnan.

– …njurarna.

– …levern.

– …livmodern.

Förstår ni hur många organ man måste gissa på innan man kommer på bisköldkörtlarna? Alla. De flesta vet inte ens om att de HAR bisköldkörtlar. Hon gav förresten upp till slut och bara fortsatte gagga om min stora sorg. Jag och min skeptiska tjejkompis garvade när vi gick därifrån, herregud. Men tänk om det hade varit någon med äggstockscancer som suttit där. Då hade utfallet kunnat bli väldigt annorlunda och en redan sjuk person hade kunnat komma till skada.

Det är det här som är faran när man bär en sjukdom på utsidan. Man är lovligt byte för vilken lurendrejare som helst. Men till er som utnyttjar sjuka och desperata människor vill jag bara säga: glöm inte bisköldkörtlarna. Jag är nämligen ute efter att sätta dit varenda en av er med hjälp av min inte-cancer.

Previous post

Ett onödigt inlägg om hissar

Next post

Det okända avslöjade mina förträngda barndomstrauman

charmkvark

charmkvark

charmkvark är en skeptisk kvinna på 25+. Kriget mot charlatanerna vilar aldrig och vissa dumheter kan bara mötas med sarkasm. Skojar och svär. Driver tillsammans med två till podcasten Kvack!. Krönikör i Magasinet SANS.

9 Comments

 1. 30 July, 2011 at 13:51 —

  Av alla sätt man dels kan relatera till sin sjukdom på, samt hur man kan vända den till något positivt (exponera bedragare), så tror jag nog inte att det finns några bättre än dina.

  Tror inte jag sagt detta till någon förut, men jag är för övrigt väldigt glad över att du inte har cancer.

  🙂

  • 31 July, 2011 at 16:22 —

   Jag tror också det. Kommer säkert prova några undercover-grejer framöver! Och tack, jag är också glad att jag inte har cancer. 🙂

 2. 31 July, 2011 at 08:53 —

  Djävligt bra inlägg! Om du vill översätta det till något slags engelska så kan jag snygga till den och återpubba texten på min blogg med länk hit.

  “Hade jag gått till en healer kanske jag inte suttit här och skrivit på världens bästa blogg Skepchick, utan istället suttit och särskrivit på en egen blogg om mitt healingföretag.”

  Haha!

  • 31 July, 2011 at 16:30 —

   Tack! Och ja, jättegärna! Vad roligt. Jag mailar dig när det är översatt.

   Hehe, är det något som är övernaturligt med healers etc så är det deras förmåga att särskriva. Och missbruka gif-bilder.

 3. 31 July, 2011 at 17:03 —

  Bra och roligt inlägg (som vanligt)!

  Har aldrig råkat ut för någon healer men tänkte nästan gå till någon på harmoni-expo för att se vad dom skulle säga. Fast det var inte värt 150-300kr.

 4. 31 July, 2011 at 20:49 —

  “Hade jag gått till en healer kanske jag inte suttit här och skrivit på världens bästa blogg Skepchick, utan istället suttit och särskrivit på en egen blogg om mitt healingföretag.”

  Visst, jag är jätteglad över att du skriver på skepchick, men healer hade kanske varit mer ekonomiskt fördelaktigt 😀

 5. 31 July, 2011 at 23:43 —

  Åh, vilket fantastiskt inlägg! Sjukt underhållande, men seriöst. Man kan bli mordisk för mindre än påstådda healers och spågummor som ger sig på de som ser ut att ha det svårt. Sätt dit dem alla, Charmkvark!

 6. 4 September, 2011 at 17:06 —

  Väldigt bra inlägg, du borde översätta det och lägga upp det på den engelskspråkiga skepchick också.

  • 5 September, 2011 at 17:30 —

   Åh tack! Har faktiskt redan översatt den. Kanske ska se om de är intresserade. 🙂

Leave a reply